Gerede Müftüsü Hasan İzmirli, Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sadaka-ı Fıtır miktarının 11 lira 50 kuruş, zekat nisabının da 80.18 gram altın olduğunu söyledi.

Gerede Müftüsü Hasan İzmirli, Ramazan ayının yaklaşması nedeni ile vatandaşları bilgilendirmek için yazılı açıklama yaptı. 17 Haziran 2015 Çarşamba günü kılınacak ilk teravih namazının ardından 18 Haziran 2015 Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile bu rahmet, bereket ve mağfiret iklimine girmiş olunacak. Ramazan temasının Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her zaman” mesajıyla İyilik” olarak belirlendiğini kaydeden İzmirli, ‘'Konu çerçevesinde kişinin kendisine, ailesine, akrabalarına, komşularına, uzak ve yakın Müslüman kardeşlerine, mültecilere, sokak çocuklarına, yetimlere, yaşlılara, bütün insanlara kısacası hangi coğrafyada olursa olsun insana, eşyaya ve tabiata iyilik yapmayı teşvik eden çalışmalar yürütülecek, iyilik çeşitleri, kapsamı, ilkeleri ve amacı etraflı bir şekilde ele alınacaktır'' dedi.

İzmirli, lügat olarak oruç, nefsin yöneldiği şeylerden imsak etmek anlamına gelirken, Istılah olarak ta Ramazan ayında imsak vaktinden başlayarak güneşin batışına kadarki zaman içinde niyet ederek yemeyi, içmeyi ve şehevi istekleri terk etmek anlamına geldiğini hatırlatarak şöyle devam etti: Oruçtan maksat insanın kulluğunu bilmesi, Rab'bini tanıması ve dolayısıyla Allah'ın rızasını kazanıp sonsuz mutlulukları hedeflemesidir. Oruçtan maksat Allah'ın rızasını kazanmak olmakla beraber birçok diğer faydaları da vardır. İnsanın nefsini terbiye eder. İnsan oruç sayesinde Rab'bine itaat etmeyi öğrenir, iftar sofrasında vakit gelmeden bir lokma yiyemez, sanki Allah'ın Buyurun kullarım yiyin” emrini bekler. Toplumsal yönden ise; Açlık, susuzlukla birlikte toplumdaki fakir ve yoksulların sıkıntılarının yaşanarak anlaşılmasına vesile olur ki bu uygulama insanın şefkat ve merhamet duygularını doruk noktaya ulaştırarak toplumsal dayanışmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı yaygın ve kalıcı bir hale getirir. Oruç tutarak manen yükseleceğimiz Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi iftar ve imsak vaktidir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yayınladığı takvimlerdeki vakitler esas alınmalıdır. Ramazan ayında sabah ezanları imsak vaktinde okunduğu için ezanın başlaması ile birlikte yeme içmeye son verilmesi gerekir. Çünkü oruç imsakla başlamaktadır. Ramazan orucunun her günü için niyet gerekir. İmsak vaktinden sonra Oruca muhalif bir şey olmamak kaydıyla, iftardan kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ayrıca ramazan ayında ve her zaman Namazlarda tadili erkana riayet edilmeli, teravih namazlarının ikişer rekat kılınması sünnete uygun bir davranıştır.

Ramazan ayında Fıtır Sadakası ve zekatlarımızı uygun yerlere uygun bir şekilde verilmesi gerektiğini belirterek, Bu ayda komşuluklarımızın geliştirilmesi ve iftarı komşularımızla paylaşmamız dinimizin tavsiyesidir. Sadaka-İ Fıtır Miktarı Asgari 11,50 TL, Zekat Nisabı'nın ise 80.18 gram altın olduğunu başkanlık tarafından belirlenmiştir” dedi. İzmirli, ‘'Geredeli hemşerilerimizin ve aziz milletimizin, Ramazan ayını tebrik ediyor, ülkemizin, İslâm aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, bütün müminlerin affedilmelerine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Haber Merkezi