Gerede'de yapımı tamamlanan İlçe Müftülüğü ve Kuran Kursu binası törenle açıldı. Törene Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali Ahmet Zahteroğulları, Bolu Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Fehmi Küpçü, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Geredeli olan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Bolu İl Müftüsü İzani Turan, ilçe müftüsü ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan açılış töreni Geredeli Hafız Ankara Emek Merkez Cami Müezzin Kayyımı Abdurrahman Ayaz'ın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Gerede İlçe Müftüsü Hasan İzmirli'nin konuşması ile devam etti.

Gerede İlçe Müftüsü Hasan İzmirli yaptığı konuşmasında, yapımı tamamlanan Gerede Müftülüğü Hizmet binası, yapılan çalışmalar ve kurslar hakkında bilgiler vererek binanın yapımında destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Düzenlenen tören Gerede Müftülüğü Hizmet Binasının inşaat aşaması ve sonrası, İlçe Müftülük Faaliyetleri ve Gerede İlçesi ile ilgili sinevizyon gösteriminin ardından protokol konuşmaları ile devam etti.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar yaptığı konuşmasında, Gerede olarak mutlu ve huzurlu bir gün yaşıyoruz. İlçemize böyle güzel bina kazandırdığımız için rabbimize hamdolsun. Desteklerinden dolayı Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez'e ve bütün hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Hafızlık Eğitim Merkezi hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İl Müftüsü İzani Turan da yaptığı konuşmasında, Böyle bir eseri bizim huzurumuza getiren, hizmete sunan, kimin gayreti emeği varsa müftülük adına teşekkür ederiz, iyi ki varsınız. Açılışı yapılacak olan binanın hayırlara vesile olmasını, hayırlı hizmetlerde kullanılmasına, faydalı olmasını niyaz eder hürmetlerimi sunarım” dedi.

Gerede'nin memleketin en güzel beldelerinden birinde olduklarına değinen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar da konuşmasında Gerede gibi güzel beldenin güzel insanlarının her şeyin en iyisine layık olduklarını belirterek böylesine güzel bir binanın Gerede İlçesine kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra Bolu Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Fehmi Küpçü ise yaptığı konuşmasında, binanın yapılmasında emeği geçen ve hayırlara vesile olan hayırseverlere teşekkür ederek açılışı yapılan hizmet binasının hayırlara vesile getirmesini niyaz etti.

“YAPILAN BİNA MİMARİ BAKIMDAN ÖRNEK BİR BİNADIR”

Açılışı yapılan binanın sadece bir hizmet binası olmadığının altını çizen Vali Ahmet Zahteroğulları, yapımı tamamlanan binanın son derece fonksiyonel ve sosyal bir bina olduğunu belirterek, Aslında bu sosyal ifadesi estetik kaygısını çok yakından bildiğim Diyanet İşleri Başkanımızın dini yapılara kazandırdığı bir kavram. Ben Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı iken hocamla birlikte böyle bir kavram geliştirmiştik. Dini yapıların, ibadethanelerin olabildiğince sosyal olması, sosyal hizmetleri de verebilmesi, erişe bilinir olması bakımından getirilen bir kavramdı. Bu da öyle bir bina. Aslında örnek bir hizmet binası. Haddi zatında dünyanın neresine gidersek gidelim hangi medeniyetin yada hangi ulusun hangi dinin mensuplarının eserlerini incelersek inceleyelim sivil mimari dediğimiz şey iki binada kendini gösterir. Bir Hükümet Binaları, iki ibadethaneler, dini yapılar. Burası elbette bir dini yapı değil bunun farkındayım ama dini hizmetlerin de görüldüğü bir yapı. Diyanet teşkilatının hizmet vereceği bir yapı. Hem bu tür binalarımızda hem dini yapılarımızda artık yakın zamanda maalesef kaybettiğimiz kaybetmiş olduğumuzu gördüğümüz ama yeniden toparlamaya çalıştığımız estetik kaybımızı ve estetik güzelliklerimizi yeniden görmeye başlamanın aslında mutluluğunu da duyuyoruz. Hepiniz bilirsiniz. Gerede Belediye Başkanımızın odasında Gerede'nin bu semtleri ve mahalleleri gösteren eski bir fotoğrafı var. Ben o resmi ilk gördüğümde de şunu söylemiştim. ‘Eğer yetkim ve imkanım olsa mevcut binaların hepsini yıkar bu binaları tekrar yapar ihya ederim' demiştim. Bunu yapmak imkansız değil. İmkanı olan Geredelilerin bu mirası yeniden canlandırması çağrısını yapmak istiyorum buradan. Ben bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum. Bu binayı görkemli bulanlar olabilir. Ancak toplumların ve de dolayısıyla devletin bir hizmete, bir kuruma verdiği değer birazcık da hizmet gördüğü bina ile doğru orantılı. Binalarımız böyle olsun. Dini yapılarımız güzel ve estetik olsun. İnsanlarımız oralarda huzur içinde hizmet alsınlar diliyorum. Hayırlı olmasını, hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum” dedi.

“BENİ DE BİR GEREDELİ SAYABİLİRSİNİZ”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise yaptığı konuşmasında, Hayırda yarışarak meydana getirdiğiniz güzel bir eserin açılışındayız. Öncelikle eserin meydana gelmesine katkı sunan herkese ama herkese teşekkür ediyorum. İçinde çalışan işçisine, pek çok eseri bize kazandırmaya yardımcı olduğu mimarımıza en kalbi şükranlarımı ifade etmeyi yerine getirilmesi gereken bir vazife addediyorum. Allah hayırlarınızı kabul eylesin. Bende öğrencilik yıllarımdan itibaren Gerede'yi yakinen bilen, kendimi buralı hisseden biriyim. Çünkü kalben çok sevdiğiniz dostlarınız varsa siz de oralı olursunuz. Onun için çok sevdiğim, kalben hep yakınlık hissettiğim çok dosta sahip olduğum için beni de bir Geredeli sayabilirsiniz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı kurulduğu günden bu güne bir kamu kurumu olarak kuruldu. Bir devlet müessesesi olarak kuruldu. Ancak tarihi boyunca diğer bütün devlet kurumlarından çok farklı bir özelliği oldu. O özellikte şudur. Bir kamu kurumu ancak milletinin destekleriyle, milletinin gönlüyle, kalbiyle ilişki kurarak milletin destekleri ile ayakta duran bir kurum olmuştur. Çünkü içinde görev yaptığımız bütün camileri bu millet yapmıştır. Bütün Kur'an Kurslarını halkımız yapmış, halkımız inşa etmiştir. Hatta Müftülük binalarımızın da bu güne kadar büyük bir kısmını bir kamu kurumu olduğu halde bir araya gelip Müftülük binalarını dahi inşa etmişlerdir. Cami ve Kur'an kursu yapımı için yardım toplayın ama Müftülük binası yapımı için yardım toplamaktan vazgeçin diyorum. Üstünde durduğum bir konu bu. İnşallah bundan sonra bu binalar kamu desteği ile yapılmaya devam edilecektir” ifadelerine de yer verdi.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI SADECE MİLLETİMİZE HİZMET VERMİYOR…”

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dünyadaki bütün Müslümanlara hizmet götürdüğünü belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Milletimizin yardım ve destekleri ile Rusya'nın içindeki kardeşlerimize, Türk Cumhuriyetlerine, Balkanlara, Afrika'ya, dünyanın neresinde bir Müslüman varsa oraya hizmet götürdüğü bir kurumdur. Bu sebeple bilhassa bu binaları biz işyerlerimiz olarak görmüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez binası dahil bizim işyerlerimiz değil. Müftülerimizle her zaman konuştuğumuzda onlara ‘Biz ne zaman buraları işyeri haline getirirsek bu işin hakkını vermemiş oluruz' diyorum. Bu binalar milletimizin her ferdinin dini hayatını, manevi hayatının tedvir edildiği yerlerdir. Gerede'de yaşayan tüm vatandaşlarımızın daima iç içe, şehrin manevi, dini ve ilmi hayatını ayağa kaldırmak için burada görev yapan tüm din görevlisi arkadaşlarla beraber çalıştıkları bir mekandır. O yüzden bu mekanları kuran kurslarıyla iç içe birlikte inşa ediyoruz. Camilerimizle iç içe olmasına dikkat ediyoruz. Burayı bir büro ve ofise dönüştürmek Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapmayacağı bir şeydir. Gönlümden geçen, şu yoldan geçen bir vatandaşın başı sıkıştığında geleceği, sığınacağı yer burası olsun. Birbirine küsen iki kardeş barışmak için buraya müracaat etsin” dedi.

Din eğitiminin ülkenin ekonomisi ve siyasi hayatından daha önemli olduğunu vurgulayan Görmez, "Artık herhangi bir Müslüman ülkenin ekonomisini, siyasetini, teknolojisini, imarını düzene sokması ne kadar önemliyse onlardan çok daha önemli olan din eğitimini ve din hizmetini daima düzenli şekilde götürmektir. Türkiye din eğitimi ve din hizmetini kurulduğu günden bu yana ciddiye alan bir ülke olduğu için okul ortamlarından çocuklarına din hakkında doğru bilgiler verdiği için, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kuruma sahip olduğu için, imam hatip liseleri gibi bir müesseseye sahip olduğu için, ilahiyat fakülteleri gibi müesseselere sahip olduğu için barış ve kardeşlik içerisinde medeniyet yürüyüşüne devam eden bir ülkedir” ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasına şöyle devam etti: Şu sıra çokça tartışılıyor ve konuşuluyor. Din eğitimi, din dersleri vesaire. Şunu herkes çok iyi bilmeli; İslam ülkelerinin hali pür melalini hepimiz görüyoruz. Artık herhangi bir Müslüman ülke, ekonomisini, siyasetini, teknolojisini, imarını düzene sokması ne kadar önemli ise onlardan çok daha önemli olan din eğitimini, din hizmetini daima düzenli bir şekilde götürmeli. Onun için Türkiye, din eğitimi ve din hizmetini kurulduğu günden itibaren ciddiye alan bir ülke olduğu için okulların da, okul ortamlarında çocuklarına dini mübini İslam hakkında bilgiler verdiği için, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kuruma sahip olduğu için, İmam Hatip Liseleri gibi bir müesseseye sahip olduğu için, İlahiyat Fakülteleri gibi müesseselere sahip olduğu için Allah'a hamdolsun. Barış ve kardeşlik içerisinde medeniyet yürüyüşüne devam eden bir ülkedir. Duamız ve niyazımız odur ki bütün İslam ülkesi kardeşlerimiz, etrafımızdaki bütün kardeşlerimiz hiçbir sorun yaşamadan, hiçbir zulme tabi tutulmadan, kardeşler arasında hiçbir kavgaya yer vermeden barış ve huzur içerisinde, istikrar içerisinde yoluna devam etsin. Ülkemizin bu kazanımları, din eğitimi ve din hizmetleri alanındaki bu kazanımlarımız çok önemli kazanımlarımızdır. Bunlardan herhangi birisini feda etmek mümkün değil. Bilakis bunları çok daha ileri aşamalara götürmek için hep birlikte seferber olmalıyız” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez konuşmasının ardından açılışı gerçekleşen Gerede İlçe Müftülüğü ve Kuran Kursu binasının yapımında emeği geçen hayırseverlere tek tek plaketlerini verdi.

Plaket törenini ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek binanın açılışını gerçekleştirdiler ve hep birlikte yeni hizmet binası ve kurslar hakkında bilgiler aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve Bolu Valisi Zahteroğulları beraberindekilerle birlikte 4-6 yaş çocukların kurs gördüğü sınıfa girerek küçük çocuklarla tek tek sohbet ederek isimlerini sordular.