Bolu Arıcılar Birliği Gerede Temsilcisi Mehmet Şimşek, Gerede balının etiketleneceğini duyurdu. Gerede patentli balların Türkiye piyasasında önemli bir yer edinmeye başlamasının ardından etiket yapılarak satılacak böylece sahte etiketin önüne geçilmiş olacak.

Bolu Arıcılar Birliği Gerede Temsilcisi Mehmet Şimşek, Gerede balının etiketlendiğinde kıymetli olacağını belirterek, Balımız etiketlendiğinde daha kıymetli olacak. Yapılan araştırmalarda Gerede balının Anzer Balına eş değer olduğu belirtiliyor. Balımızın değerini ispat edemediğimiz için sıkıntı yaşadık. Bir nevi amatörce üretimler yapılıyor. Yapılan eğitimler ve etiketin alınmasıyla daha profesyonel üretim olacak.'' Gerede'nin çiçek balı ile ünlü olduğunun altı çizen Şimşek, ‘'Bin bir çeşit çiçek türü, Gerede'de yetişiyor ve arılar bunlardan aldığı tohumlarla çiçek balını yapıyor. Çiçeği bol olan Gerede'ye diğer il ve ilçelerden arıcılar yaz aylarında gelerek arılarıyla birlikte aylarca konaklayabiliyor. Marketlerde Gerede balı olarak satılan balların yüzde 20'si sahte. Gerede'den karşılanmıyor. Arıcılar birliği olarak bunun önüne alacağımız etiket ile geçeceğiz” dedi.

Bal konusunun çok hassas ve önemli olduğunu kaydeden Şimşek, İnsan sağlığı açısından çok değerli bir gıda ürünü olan balda tüketimin artırılması için denetim ve gıda güvenilirliğine yönelik soru işaretleri ortadan kaldırılmalı. Arıcılık ekonomik açıdan da stratejik bir sektör. Bugün bitkisel üretimdeki kaliteyi belirleyen ana unsurlardan birisi mevcut arı nüfusu. Bunun yanında bal, üretimde verimliliği artırarak ihracat potansiyeli yaratılabilecek bir alan. Bu fırsatları değerlendirmek için doğru üretim politikası ve girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesini sağlayacak adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu. Şimşek, bu sene bal dönemine etiketin yetişeceğini belirterek sözlerine son verdi. Haber Merkezi