Uzun bir süreç sonunda ana fay hattı üzerinde bulunan ve A tipi riskli bina sınıfına giren Gerede Avni Akyol Öğretmenevi'nin yıkım kararı çıktı. Yıkım bütçesi de hazır olan Öğretmenevi'nin yıkım ihalesi gerçekleştirerek kısa bir süre içerisinde yıkılması bekleniyor.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Karagöz, riskli yapılar ve risk dereceleri hakkında, Devlet diyor ki, 2007'de ben yönetmelik çıkarttım. Bu yönetmeliğe göre 2007 yılı öncesi yapılan bütün binalar riskli binadır. Bizden de istiyor ki, bir bina 2007 yılı öncesi yapılmışsa ve çok riskli görünüyorsa risk analizi yaptırın. Bir binaya risk analizi yaptırmanın bedeli yaklaşık 150-200 Bin TL arası. Numuneler alınıyor, zemin etütleri yapılıyor, yeniden projeler çizilebiliyor, yeniden demir, beton hesapları yapılıyor ve risk analiz raporu çıkartılıyor. Bu risk analiz raporunu biz Bakanlığa sunuyoruz ve Bakanlık kabul ederse binanın risk sınıflandırılmasını yapıyor. Risk sınıflandırması A,B,C olmak üzere üç tip. C, riskli bina ama can güvenliği riski yok, onun için kenarda dursun A sınıfları ve B sınıfları bitince ona sıra gelir. B tipi binayı ise para bulduğunda yaparsın diyor. A tipi riskli binaya gelince ise, herhangi bir depremde risk teşkil ediyor, can güvenliği riski var, hemen parasını bul, gereğini yap diyor” şeklinde bilgiler verdi.

Daha sonra Gerede Avni Akyol Öğretmenevi'nin A tipi riskli sınıfta olduğunu ve ana fay hattında bulunduğundan dolayı yıkılması gerektiğini ifade eden Karagöz, uzun uğraşlar sonunda bu binanın yıkım kararının alındığını ve yakında binanın yıkılacağını söyledi.

“YIKIMDAN VAZGEÇMEMİZİ BEKLEDİLER”

Binanın yıkılması kararındaki süreci anlatan Karagöz, Gerede Avni Akyol Öğretmenevi'nin, risk analizlerinde, buranın güçlendirme projesinin yapılmasına gerek yok bu bina riskli denmişti. 2014 yılında göreve başladığımızda bu rapor masamın üzerindeydi. Çünkü zemin kötüydü, zemini değiştirme şansımız yoktu ve ana fay hattı üzerindeydi binamız. Şuana kadar ayakta kalmış olabilir ama ana fay hattı üzerinde olduğu için, ana fay hattı üzerinde hiçbir binanın kalmaması gerekiyor. Bakanlık yine de yıkım kararı almayalım, bir güçlendirme projesi çizelim dedi ve bunun için de 100 Bin TL para gönderdi. 100 Bin TL'ye güçlendirme projesi çizdik. Güçlendirme projesi sonucunda da bina yıkımı çıktı. Ama ne yazık ki yıkım kararını biz veremiyoruz. Bakanlık veriyor, Bakanlığa bu raporu gönderdik ve 4 defa ben kendim gittim. Her defasında incelediklerini söylediler. Çünkü bizim yıkımdan vazgeçmemizi, yıkmayalım dememizi bekliyorlar” dedi.

YIKIM KARARI GELDİ

Bakanlıkta yıkım kararlarını alan mühendislerle görüştüğünü belirten Karagöz, Burada 4 tane mühendis heyet var ve Türkiye'deki bütün binaların yıkım kararını veren bir ekip. Soruyorum onlara ve yıkılması gerektiğini söylüyorlar ama kararı imzalamanın işlerine gelmediğini söylüyorlar. En sonunda geçen Mayıs ayında yıkım kararını imzaladılar ama imzalar eksik. Dediler ki, kararı biz verdik, yıkılması lazım ama Vali de imzalasın. Vali Bey geldi dedi ki, ben mühendis miyim, ben neden imzalayacağım. En sonunda bu iş uzadı ve Milletvekillerine de yansıdı bu durum. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı aradı ve dedi ki, yazımızı yazdık, yıkım kararını biz verdik, binayı yıkabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

YENİ BİNA DEVLET BÜTÇESİNE KONULDU
Konu ile ilgili olarak konuşan Karagöz, son olarak, Herhalde bu hafta yazı gelir. Geldiğinde hemen yıkım parası hazır olan Gerede Avni Akyol Öğretmenivi'nin yıkım ihalesini yaparak binayı yıkacağız. Yerine de farklı bir zeminde yenisinin yapılmasını Devlet Bütçesine koyduk” bilgilerini verdi.
(Özel Haber: Emrah ÖGET)