BOGİAD,MARKA ve KOSGEP tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimci Eğitiminin sertifika töreni düzenlendi. Törende, kursa katılan 30 kişiden 12'si kursu başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Bolu Genç İş Adamları Derneği (BOGİAD)'nin girişimi ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Bolu Şube Müdürlüğü (KOSGEB) tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimci Eğitiminin sertifika töreni düzenlendi. Törende, kursa katılan 30 kişiden 12'si kursu başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Toplantı salonunda yapılan sertifika törenine, Bolu Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, Belediye Başkan Vekili Necip Çarıkçı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, MARKA ve KOSGEb temsilcileri ile BOGİAD Başkan Yardımcısı Erkan Bektaş katıldı.

BOLU ARTILARI OLAN BİR DEĞER

Sertifika töreninde konuşan Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, kendilerinin yönetici olarak genç yaşlarına rağmen çok sayıda ilde bulunma imkanı olduğunu ifade ederek, Bu vesile ile geldiğimiz bir yere dışarıdan bakan bir göz olarak bakıyoruz. Kıyasladığımızda daha öncelikli çalıştığımız yerlerde de bir şeylerle ölçü almaya çalışsak da gördüğümüz farklar var. Bolu gerçekten artıları olan bir değer. Bu bakış açısını ilk gördüğümüzde de bizleri motive eden ve imkanları fazla olduğu için iş yapma özelliğimizi bileyen Bolu'da yaşayan insanlar olarak sizler de farkında olmalısınız” diye konuştu.

Bu tarz doğru kursların ve programların yapılmasını desteklediklerini de sözlerine ekleyen Ertaş, Bizler ülke olarak çok ciddi hedefleri olan insanlarız. 8-9 yıl sondasında kişi başına 20 bin doların üzerinde gelir hedefleyen bir ülkeyiz. Bunda bize düşen fonksiyonlar da var. Tabi artıları ve potansiyeli baktığınızda birçok açında doymuş illeri çıkartırsak, Bolu gerçekten dereceye girecek sırlarda. Coğrafi konumundan ve imkanlarından dolayı çok ciddi potansiyeli olan bir il. Bunlar bu güne kadar değerlendirilmiş. Ama bizler bunun üzerine bir şeyler katmak ve bu birikimlerimizi ilerletmek durumundayız. Dolayısıyla bizler de yöneticiler olarak, bu potansiyelin de farkındayız. Üzerimize düşen görevi, kurumlar arası ilişki ve koordinasyonu sağlıyoruz” dedi.

“Başta valimiz olmak üzere, belediyemiz, ticaret odamız, üniversitemiz olmak üzere, zaman zaman bir araya gelerek vizyonlar ve hedefler konusunda çalışıyoruz” diyen Ertaş, İlimizde mevcut alanların yanı sıra, yeni yeni alanlar potansiyeller ve son derece uygun olup da şu ana kadar değerlendirmediğimiz güçlü yönlerimiz hakkında çalışmalar yapıyoruz. Amacımız sizlere hedef koymak. Kamunun yapacağı doğrudan yatırımların yanında elbette ki en önemli. Bir kısım yerel dinamikleri iş sahiplerini ve girişimcilerini bu fırsatı değerlendirmeleri. Dolayısı ile bizler bu yolu açmak için varız. Bunun da farkındayız. Kurumlarımızla son derece uygun bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Burada önemli olan nokta öncelikle girişimci arkadaşlarımızın bizleri zorlaması ve talepkar olması” ifadesini kullandı.

BOLU'MUZ BÜYÜYOR GELİŞİYOR

Belediye Başkan Vekili Necip Çarıkçı ise, yaklaşık bir sene önce bir araya gelen derneğin Bolu'da güzel şeyler yaptığını kaydederek, Özellikle BOGİAD, MARKA ve KOSGEB iş birliği bunun örneğini gösteriyor. Bolu'da yapılan yatırımların yüzde 80 ile 90'ının işlerde kalması bu iş yerlerinin kapanmaması beni mutlu etti. Bolu'da her geçen gün yeni işletmeler açılıyor ve bunlar bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Bolu'muz büyüyor gelişiyor” şeklinde konuştu.

Bolu'nun, spor ve sağlık turizmi ile sanayinin gelişmesi adına son 2 yıldan beri büyük gelişme gösterdiğini de anlatan Çarıkçı, Bunda ben işletme sahiplerinin Bolu'daki valimizin belediye başkanımızın ve TSO başkanımızın işbirliği sayesinde bolu büyük bir ivme kazanıyor. Bizim buradaki görevimiz insanlara ve genç girişimcilere destek olmaktır” dedi.

BİZİM HEDEFLERİMİZ İŞ DÜNYASINI BÜYÜTEBİLMEK, İSTİHDAM YARATABİLMEK

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise, ticaret odası ve iş adamları olarak inovasyon ikincisi girişimcilik konularına çok büyük önem verdiklerinin altını çizerek, Bunun sebeplerine gelince ülkemiz, gelişmekte olan ve hedefleri olan bir ülke, her sene belli oranda genişliyor ve büyüyor. Dolayısı ile genişleyen ilerleyen ülkeleri de iş dünyasının da gelişmesi gerektiğine inanıyoruz. Her sene gençlerimizden 1 milyona yakın kişi iş dünyasına katılıyor. Gençlerimize baktığımız zaman işsizlik oranların yüzde 20 işsizlik oranı var. Ama ülke geneline baktığımız zaman yüzde 9'larda. İş dünyasına atılan arkadaşlarımız hemen iş bulamıyor. Girişimcilik projesinin kaynağı da budur. İş dünyasında istihdam yaratabilmek girişimcilik projeleri hazırlanmıştır. Bu arkadaşlarımızı çok hızlı bir şekilde iş dünyasına katmamız gerekiyor. İste bu yüzde 20'leri yüzde 10,9 ve yüzde 1'lere çekebilmemiz bizim açımızdan çok önemli” şeklinde konuştu. Ateş, Türkiye'nin gelişmekte hedefi olan bir ülke olduğunu belirterek,”Bunu nasıl yapabiliriz. Bunu iş dünyasındaki girişimciler sayesinde ve iş dünyasını geliştirerek yapabiliriz. Bizim hedeflerimiz iş dünyasını büyütebilmek, istihdam yaratabilmek, bu projeler bu konuda önemli.Önümüzde ülkede de olsa ülke çevresinde de olsa krizler devamlı olacak. Bu krizler özel sektörle aşılabilir. Özel sektör sayesinde Avrupa'yı hatta dünyayı saran krizi Türkiye çok büyük bir başarı ile aştı. Bu da girişimcilik ve özel sektör sayesinde oldu” dedi.

EĞİTİM PROGRAMLARINDAN 2 BİN KİŞİYİ MEZUN ETTİK

KOGEB İl Müdürü Celil Kürşad Dereci'de, KOSGEBin Türkiye'de, girişimciliğin ve işletmeciliğin desteklenmesi ve gelişmesinden sorumlu bir kuruluş olduğunu anlatarak başladığı konuşmasında, İşletmelere sağladığımız en önemli desteklerden birisi girişimcilik desteğidir. Bu destekten faydalanmak isteyen girişimci arkadaşlarımızın işlerini kurmadan önce almak zorunda olduğu girişimcilik eğitimleri 2011 yılından beri kapsamlı bir şekilde ilimizde devam etmekte. Gerek KOSGEB bünyesinde gerekse, İş-Kur, Elginkan Vakfı, MARKA, belediyelerimiz ticaret ve esnaf odalarımız ile diğer sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği yaparak bu güne kadar toplam 83 eğitim programı düzenledik. Bu eğitim programlarından 2 bin kişiyi mezun ettik. İl genelinde son 3 yıldır bu eğitimlerden mezun olarak kendi işini kuran girişimci sayımız 155'dir bunlardan 72'si bayan 83'ü ise erkektir. Ve önemli bir kısmı da genç girişimcidir” ifadelerine yer verdi.

Yapılan desteklerden, özellikle genç girişimcilerin daha yaygın bir şekilde kullanılmasını arzu ettiklerni aktaran Dereci, İnanıyoruz ki burada sertifikalarını alacak olan girişimcilerimizin önemli bir kısmı da kendi işini kuracak ve bu desteklerden istifade edecektir. Girişimcilik desteği, girişimci adayı kendi işini kurmadan önce bu 70 saatlik eğitime başvurur. Eğer, girişimciye işini kurma aşamasında 3 bin lira işletme kurma desteği sağlıyor. 15 bin liralık kuruluş dönemi makine, tesisat, ofis donanımı ve ekipman desteği sağlıyoruz. Yine 70 bin liralık makine donanım ve ekipmanı içeren geri ödemeli sabit yatırım desteği sağlıyoruz. Aylık maksimum bin lirayı aşmamak şartıyla toplamda 12 bin lira olmak üzere işletme giderleri desteği sağlıyoruz. Böylece girişimcilere 30 bin lira hibe 70 bin lira geri ödemeli olarak toplam 100 bin liralık bir destek sağlıyoruz. Bu desteğin ve almış olduğunuz eğitimin önemini anlatmak için şu örneği vermek istiyorum. İstatistiklere göre ülkemizde kurulan işletmelerin yüzde 35'i ilk 2 yıl içinde kapanmaktadır. Ama Bolu'da bahsettiğimiz 155 işletmenin sadece 8'i kapanmıştır. Buradan anlanacağı üzere Bolu'da başarısızlık oranı yüzde 10'dan da azdır. Bu başarının bizce en önemli 2 nedeni şudur. Birincisi girişimci adayı işini kurmadan önce bu almış olduğu eğitim sayesinde planlı bir şekilde işini kuruyor ve planlı bir şekilde işini devam ettirebiliyor. İkincisi ise, finansal desteklerden faydalanması” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK REFAH VE GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ YÜKSELECEKTİR

BOGİAD Başkan Yardımcısı Erkan Bektaş'da, tüm girişimci adaylarının Bolu için katma değer üretmelerini dilediği konuşmasında, Toplumun ekonomik gelişmelerinin sürekliliğinin sağlanması ile girişimcilik kültürünün sağlanması doğru orantılıdır. Bolu ilinde yeni işletmelerin kurulması ile kalkınması hız kazanacaktır. Ekonomik refah ve gelişmişlik düzeyi yükselecektir. Girişimcilik sertifikalarını alacak girişimcilerimiz 70 saat eğitimle temel işletme bilgileri ve bu bilgilerden oluşan iş planı oluşturma bilgilerinizi aldınız. KOSGEP desteklerinden yararlanarak alanınızda başarılı işletmeler kurabilirsiniz Eğitimin bitiminden sonra iş yerlerini açmaya hazırlanan girişimcilerimizi tebrik ediyorum.Ülkemizin belirlenen gelecek hedeflerine ulaşması tüm kurumların birlik ve beraberlik içinde yerine getirmeleri ile olacaktır. Bunun en güzel örneği uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde görülmektedir. STK'lar ve devlet iş birliği bu eğitim programında ortaya çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.