Çocuğunun karnesini tornadan çıkmış gibi görmek velilerin hoşuna gider, karnenin solundaki ‘dersler' ile sağındaki ‘davranışlar'ın yukarıdan aşağıya pekiyi yada çok iyi olduğunu görmek gurur verir.
Karnesi bu şekilde olan veli sevinmekte haklıdır ve yine böyle devam ederse ileride çocuğunun doktor, mühendis, avukat falan olması muhtemeldir. Bakınız son seçimde Bolu vekil adaylarının çoğu avukattı.
Dünyaya damgasını vurmuş büyük mucit ve bilim adamlarının okul döneminde karnelerinin sağı pek olumlu değilmiş, bize haylaz yaramaz gibi gelse de deha çocukların davranışları uyumsuzluk gösterebilmekteymiş. Yani sıra dışı çocuklar okul ve veli tarafından yadırganmamalı, çocukların hayallerine müdahale edilip ufukları daraltılmamalı. Özel değerlendirilebilirse bu tür çocuklar büyüdüklerinde vasat, avukat, mühendis, doktordan ziyade geliştirebilecekleri bir teknoloji, icat ile hem kendi hem ülkenin geleceğini etkileyebilir.
Bolu'nun 2014-2015 eğitim öğretim yılının değerlendirmesi geçenlerde bir toplantıda yapıldı.
Genel değerlendirme, Bolu olarak TEOG sınavları baz alınarak orta öğretimde başarıyı yakalayabilmişiz fakat üniversite sınavlarında alınan sonuçlara bakarak liselerde ise düşüş yaşamışız.
Genel değerlendirmenin ardından Vali bey yaptığı konuşmasında yazımın girişindeki konuya değinmiş, ‘öyle başarılı öğrenciler biliyoruz ki Türkiye'nin en üst düzey tıp fakültelerinden mezun oluyor, mühendisliklerden mezun oluyor fakat 30 yaşına geldiğinde hayata dair tüm beklentileri yok oluyor' demiş. Geleceğe ilişkin idealleri olan gençlik istiyoruz diye eklemiş.
İdealist bir nesil yetiştirmek için ruhsal ve bedensel özelliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini bilen devletimiz, kurumlarında spor ve sanatın her branşında yaz kursları düzenleyerek destek veriyor.
Yani çocuklarınızı tornadan cıkmış gibi beklemeyin davranışlarına kendi istediğiniz doğrultuda müdahil olmayın, idealleri olmadıktan sonra mühendis doktor avukat olmaları bir şey ifade etmediğini unutmayın.