Abant Tabiat Parkı'nın korunması amacıyla hazırlanan Uzun Devreli Gelişme Planı'nda göl kenarında bulunan yolun kapatılması ve Mudurnu bağlantı yolunun güzergah değişikliği yapılması önerilmişti. Yaklaşık 5 yıldır kurumlar arasında yapılan görüşmeler sonrası Abant-Mudurnu karayolu bağlantı yolunun güzergahı konusunda anlaşma sağlanmıştı. Ancak Karayollarına ilkönce olur veren Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yeni açılacak 13 km.'lik karayolunda kesilmesi muhtemel ağaçlar nedeniyle kamuoyundan gelebilecek tepkilerden korkarak verdiği onayı geri çekti. Kesilecek ağaçlar, göle tercih edilmiş oldu.

HABER: HAKAN AYDIN

Son dönemde Abant Tabiat parkı hakkında görüşülen en önemli konulardan biri olan Mudurnu karayolunun tabiat parkı dışına taşınması konusu başka bahara kaldı. Karayolları 4. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, Bolu valiliğinde gerçekleşen Koordinasyon toplantısında, bu karayolu ile ilgili projenin hazır olmasına rağmen, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve Milli Parklar yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılamadığı için 2015 yatırım planına dahil edilmediğini kaydetti.

Abant'tan Mudurnu'ya geçiş ile ilgili geçmişte yapılan bir proje olduğunu anımsatan Karademir, Bu yol 4,5 kilometre civarında. Onu bu ihale kapsamında dahil edemedik. Milli parklar oranın koruma altına alındığını geçmişte mutabakat yapılarak hazırlanan projenin uygulanma imkanını ifade ettiler. Biz de bunu bu kapsamında dışında tuttuk. Bu toplantı öncesinde bölge müdürümüzle fikir alış verişinde bulunduk. Şayet bu proje gerçekleşirse bizim malumunun Mudurnu bağlantımız hem de Bolu üzerinden Mudurnu'ya bağlayan 2 tane paralel güzergahımız var. Bu paralel güzergahımızdan bolu Abant güzergahını turizm amaçlı bir yol statüsüne valilik kanalıyla veya ilgili bölge müdürlüğümüz tarafından teklif gelmesi ile biz değerlendirebileceğimizi ifade ettik. Bu konuda destek verirseniz. Elimizdeki projenin uygulanmaması halinde turizm adına yaylalardan geçen ilgili bölge müdürlüğümüzün 13 kilometrelik bir güzergah talebi var biz incelediğimizde burasının bizim devlet yolu tarifine uygun olmadığını gördük. Bunun için bizim diğer bölgelerde turizm bakanlığı adına bakım amaçlı yürüttüğümüz projeler var. Bu statüye dahil edilirse biz bize verilen her türlü görev içinde burayı yapmaya gayret ederiz” şeklinde konuştu. Haber Merkezi