18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü Etkinlikleri kapsamında Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin katkılarıyla üç boyutlu Çanakkale Foto-Video” gösterimi gerçekleştirildi.
Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde gerçekleşen gösteriye Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, ilköğretim okulu öğrencileri ve onlara nezaret eden öğretmenler katıldı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi İhsan Ayıtkan tarafından hazırlanan gösteriyi Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve minik öğrenciler üç boyutlu gözlüklerini takarak izlediler.
Yaklaşık 45 dakika kadar süren gösteri sonrasında ise Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından gösteriyi hazırlayan AİBÜ Öğretim Görevlisi İhsan Ayıtkan'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi.
Plaket törenin ardından salonda bulunan öğrencilere yönelik bir kapanış konuşması yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Şu anda içinde bulunduğunuz Necip Fazıl Kültür Merkezi'ni yeniden dizayn ederek hizmetinize sunduk. İnşallah bundan sonra bütün etkinlikleri bu salonda yapabileceksiniz” dedi.
“Çanakkale ruhunu iyi öğrenin”
Konuşmasında Çanakkale'de destanlaşan mücadele hakkında da minik öğrencilere bilgiler veren Başkan Yılmaz, Çanakkale'de ecdadımız tarafından verilen mücadeleden milletçe alacağımız çok dersler var. Havada mermilerin birbirini vurduğu savaş az görülür. Dünyanın birçok devleti bir araya gelerek Çanakkale üzerinden İstanbul'a girmek istemişler. Osmanlı'yı yok etmek istemişler. Ama milletimizin muazzam direnişi ile karşılaşmışlar ve bu emellerine ulaşamamışlar. Bu mücadele dünyada eşine çok az rastlanan kahramanlık örneklerinden bir tanesidir. Onun için bu ruhu iyi öğrenmemiz gerekiyor. Bilhassa geleceğimiz olan siz çocuklarımızın geçmişimizi iyi bilmeniz ve yaşanan olaylardan bazı dersler çıkarmanız gerekiyor” diye belirtti.
On yıl öncesine kadar Türk Şehitliği çöplük halindeydi”
Kendi öğrencilik yıllarında Çanakkale'yi ziyaret ettiğinde Türk Şehitliği'nin içler acısı halde olduğunu da belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: Üniversite yıllarında Çanakkale'ye gittiğimde yol kenarlarından geçerken toprağın üzerine çıkmış insan kemiklerine rastlardık. Yine hafızalarımda o günlerden kalan bizim şehitliğimiz çöplük yığını halinde, bizimle savaşmak üzere Çanakkale'ye gelen yabancıların mezarlarının ise çok bakımlı olduğunu görmüştüm. O zaman şehitliklerimize bile saygı gösteremediğimizin rahatsızlığını yaşamıştım. Şu anda ise bu kötü manzaralar gözükmüyor. On yıl önce Orman Bakanlığı bir çalışma başlattı, bu çalışmayı Kültür Bakanlığı devam ettirdi ve şu an Çanakkale'ye gittiğimizde bizim şehitliğimiz yabancı devletlerin mezarlarından daha anlamlı hale geldiğini görebiliyoruz. Güney Kore gezimde de Türk Şehitliği'ni gördüğümde inanamamıştım, o kadar güzel dizayn etmişler ki kendinizi cennette zannedersiniz. İnşallah sizler tarihimizi ve milletimizin hangi aşamalardan geçerek bu noktalara geldiğini bizlerden daha iyi kavrarsınız ve ona göre hareket edersiniz