Özel Çağsu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Arzu Dede, havaların ısınmasıyla birlikte artan seyahatlerde sağlıkla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili yaptığı açıklamalar, özellikle gebe olan bayanları daha da yakından ilgilendiriyor. Dede, Gebelikte arabayla seyahati kısıtlama ile ilgili bir gereklilik yoktur, yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta kendi rahatınızın sağlanmasıdır” dedi.
Opr. Dr. Arzu Dede hamile bayanların seyahat esnasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;
Gebelikte sık görülen ancak normal kabul edilen şikayetlerden birisi de sık idrara çıkmadır. Bu yüzden yolculuğa başlamadan önce mutlaka tuvaletinizi yapınız. Uzun yol yolculuklarınızda da idrarınız gelsin veya gelmesin tüm mola yerlerinde mesanenizi boşaltınız. İdrarınızı uzun süre ile tutmanız idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.
Yolculuklarda yeme düzeni değişir ve çok dengeli beslenemeyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki; sizin aç kalmanız demek bebeğinizin de aç kalması anlamına gelir. Bu nedenle öğün kaçırmamaya dikkat edin. Yanınızda uygun içerikli gıdaları almanızda fayda vardır.
YAZ AYLARINDA EN AZ 2,5 LİTRE SIVI ALINMALI
“Dehidratasyon” yani vücudun susuz kalması durumu gebelik için oldukça zararlı bir durumdur. Özellikle yaz günlerinde bol sıvı(en az 2-2,5 litre/gün) almaya özen gösterin, ancak temizliği konusunda emin olmadığınız musluklardan akan suları asla içmeyin.
Özellikle ilk üç ayda zaten var olan bulantılarınız dolayısı ile seyahatler sırasında kusmalar meydana gelebilir. Bu sıkıntıdan korunmak için seyahate çıkmadan önce doktorunuzun tavsiye ettiği bulantı önleyici ilaçları kullanabilirsiniz.
UZUN SEYAHATLERDE 2 SAATTE BİR MOLA VERİLMELİ
Araba içinde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle, uzun süreli yolculukta her 1.5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız. Bu şekilde temiz hava da almış olacaksınız.Bu kısa yürüyüşler sırasında, bacaklarınıza germe egzersizleri de yaptırabilirsiniz. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.
Germe egzersizleri için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
HAMİLELİĞİN SON AYLARINDA ARAÇ KULLANMAYIN
Son aylara kadar hamileyken araba kullanmanızda da sakınca yoktur. Ancak son aya gelindiğinde araba kullanmanız bebeğinizi tehlikeye atabilir. Karnınız büyüdüğü ve direksiyona çok yakın olduğu için olası bir kaza durumunda direksiyonun karnınıza çarpma olasılığı daha yüksektir.
Eğer arabayı kendiniz kullanacaksanız ve aracınızın direksiyonu ayarlanabiliyorsa mutlaka karnınızdan olabilecek olan en uzak mesafeye ayarlayın. Mümkünse son aylar içinde arabayı kullanan siz olmayın.
Sürücü ya da yolcu koltuğunda da olsanız koltuğunuzu ileri, geri ya da yukarı aşağı ayarlayarak kendinize güvenli ve rahat bir oturuş pozisyonu edinin.
Hangi taşıt aracı olursa olsun yolculuklarınız sırasında mutlaka emniyet kemeri” kullanmalısınız.
Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat etmelisiniz.
Kalça kemiği vücudumuzdaki en güçlü kemiklerden birisidir. Eğer emniyet kemerini tam karnınızın üzerinden geçecek şekilde bağlarsanız olası bir kaza durumunda ortaya çıkan ani ve şiddetli basınç bebeğin plasentasının erken ayrılmasına (plasenta dekolmanı) neden olabilir.