Çağsu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Uysal Ramazan ayında hastalarından gelen en sık sorunun oruç tutup tutmayacakları yönünde olduğunu kaydetti. Gebelik ve lohusa dönemlerinde oruç tutulup tutulmamasına yönelik ipuçları verdi.

Çağsu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Uysal, Ramazan ayında hastalarımdan gelen en sık soru oruç tutup tutamayacakları. Tabi ki burada işin vicdani boyutu devreye giriyor. Anne adayları bir yandan dini görevlerini yerine getirmek isterken bir yandan da minik yavrularına zarar vermemek istiyorlar. Konuyla ilgili Arap ülkeleri ve Türkiye'de yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalar uzun süren açlık periyotlarının annede kan şekeri seviyesini düşmesine, sıvı alımının azlığına bağlı dehidratasyon (susuzluk) oluşmasına sebep olduğu ve bu durumların oluşması neticesinde bebeğin aktivitesinde azalma, kilo alımında duraksama, amniyon sıvı dengesinde bozulma, kasılmalar ve erken doğum gibi riskli durumlarda artışın gözlendiği yönünde görüş belirtiyor” şeklinde konuştu.

“SONRASINDA KAZA ETMELERİNİN UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Lohusa dönemlerinden de bahseden Op. Dr. Emre Uysal, bu dönemde lohusa annelerin oruç tutmayarak daha sonra normal sağlıklarına kavuştuklarında bunun kazasını yapmalarını tavsiye ederek nedenini de şu şekilde açıkladı, Yine lohusa dönemindeki anneler için de süt miktarında azalma neticesinde mama takviyesine geçiş oranlarının arttığı bildirilmiş. Oruç ve gebeliğin dini boyutuna baktığımızda ise Diyanet İşleri Başkanlığının sayfasında da yazdığı gibi gebeler ve lohusaların oruç tutmaktan muaf olduklarını ve daha sonraki bir dönemde tutamadıkları oruçlarını kaza edebileceklerini biliyoruz. Şahsi fikrim ise içinde bulunduğumuz yaz aylarında aç ve susuz kalınan sürenin uzamasına bağlı anne ve bebeğin olumsuz etkileneceği yönünde. Hamilelik ve lohusa dönemini diğer sağlıklı insanların geçirdiği dönemlerle karıştırmamak gerekir, vücudun işleyişinin, verdiği tepkilerin tamamen değiştiği bir dönemden bahsediyoruz. Bu yüzden anne ve anne adaylarının en değerli varlıklarının sağlığı için oruçsuz geçirdikleri dönemleri sonrasında kaza etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum”

İLLE DE TUTACAĞIM DİYORSANIZ DİKKAT!

Op. Dr. Emre Uysal her şeye rağmen oruç görevini yerine getirmek isteyen gebe ve lohusalar için de önerilerde bulundu. Uysal, ”İftar sonrası sahura kadar 2 ana 2 ara öğün yapmaları, uzun süre tok tutacak protein ağırlıklı gıdalardan beslenmeleri, sıvı alımını 2-3 litre arasında tutmaları, gün içerisinde kendilerini çok yormamaları ve vücutlarının verdiği tepkileri çok iyi takip etmeleri, zorlandıklarını anladıklarında ise kalan günleri kaza etmeleri. Tabiki düşük ihtimalinin yüksek olduğu ilk 3 aylık dönem içinde olan ve doğuma 1 ayı kalmış olan hastalarımı bu istekli gurubun dışında tuttuğumu belirtmek isterim. Ramazan ayının sizin ve hasretle beklediğiniz yavrular için hayırlı bir şekilde geçmesi dileğiyle” dedi. Haber Merkezi