İzzet Baysal Devlet Hastanesi Gebe Okulu, Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi bünyesinde doğuma dair tüm eğitimi veriyor. Doğum korkusunu yenmek isteyen anne adaylarının gebelik süreci ve bebek hakkında bilgilendirildikleri eğitimle kesinlikle sezeryana karşı savaş açmadıklarını söyleyen Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayhan Ekici, özellikle Bolu'da giderek artış gösteren 20 yaş altındaki anne adaylarının bilgilendirilmeleri amacını taşıdıklarını ifade etti.
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi'nde hizmete giren Gebe Okulu'nda eğitim alan anne adaylarının doğum korkuları sona eriyor.
DOĞUM KORKULARI SONA ERİYOR
Aralık ayından itibaren çalışmalara başlayan Gebe Okulu anne adayını ve çiftleri gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin doğru kararlar almalarına ve bu dönemleri en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Eğitimi veren Hemşire Özge Aydoğan Vardur, doğumun kalitesini arttırmak için doğuma hazırlık eğitimleri ile anne adayının korkularını yeneceğini doğurmak ve bebek yetiştirmek için gereken gücün içinde var olduğunu keşfedeceğini söyledi.
GEBELİĞE DAİR HERŞEY
Gebe Okulu'nda eğitimler haftanın 1 günü 2 saat yapılıyor ve 6 hafta boyunca devam ediyor. Her haftanın konusu farklı olmakla birlikte gebeliğin oluşumu, gebelikte annedeki değişimler, gebelikte beslenme ve egzersizin önemi, doğum nasıl başlar belirtileri ve evreleri, doğumda kasların rolü, doğumda etkili hormonlar, nefes ve gevşeme teknikleri, doğumu kolaylaştırıcı ilaç dışı teknikler, doğumda müdahaleler, sezaryen nedenleri, anestezi şekilleri, doğum nefesi ve ıkınma, anne sütünün önemi, emzirme teknikleri, bebek bakımı, uygulamalı bebek banyosu ve bebek masajı gibi konular anlatılıyor. Bunların yanında bebeğe ve geliş zamanına saygı, olumlu düşünmenin beden üzerindeki etkileri, bebekle ilk karşılaşma ve ten tene temasın öneminden bahsediliyor ve bu konularda anne ve baba adaylarında farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.
Eğitimin 5. haftasında gebelerle Doğumhane ziyareti yapılarak doğumhane ortamına dair varsa ön yargılarının ortadan kalkması, ebelerle tanışıp merak ettiklerini sorma imkanı bulmaları, hiç bilmedikleri bir mekana giriyor olmanın tedirginliğini yaşamamaları sağlanıyor.
HAMİLELER PİLATESİ SEVDİ
Eğitimin en çok ilgi gören bir bölümü ise pilastesle yapılan hareketler. Pilates topu ile verilen eğitim ile anne adaylarının doğumunun kolaylaştırılması ve esneklik kazanmaları hedefleniyor. 6 haftanın sonunda katılım belgelerini alan anne adaylarının koluna da bir bileklik takılıyor. Anne adayları daha sonra doğuma bu bileklikle girerek eğitim almış bir anne adayı olduklarını gösteriyor ve doğum doktor, ebe ve hemşireyle işbirliği içerisinde gerçekleşiyor.
20 YAŞ ALTI KÜÇÜK GEBELERİN SAYISI ARTIYOR
Bolu'da 20 yaş altında hamile kalan anne adaylarının sayısında giderek artış görüldüğünü söyleyen İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk ünitesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayhan Ekici, özellikle yaşı küçük olan gebelerin bilgilendirilerek bilinçlendirilmeleri amacı taşıdıklarını belirtti.
“SEZERYANA SAVAŞ AÇMADIK”
Gebe Okulu'nda normal doğumun avantajlarının anlatılmasına karşın sezeryana asla savaş açmadıklarını ifade eden Dr. Ekici, Gebe Okulumuzun kuruluş amacı Bolumuzdaki gebelerimize hem gebelik süreci hakkında bilgi vermek hem de doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek durumlar ve bebek hakkında bilgiler vermek. Süreçte nelerle karşılaşabilirler? Yapabilecekleri egzersizler neler? Doğumda ıkınma teknikleri ve bazı psikolojik problemleri olabiliyor onları konuşabilecekler. Do