CHP Eski Milletvekili Adayı ve önümüzdeki yerel seçimler için aday adayı olması beklenen Mehtap Özcan Mısırlıoğlu yazılı bir açıklama yayımlayarak ilimizde görev yapan gazetecilerin Günü'nü kutladı. Mısırlıoğlu'nun açıklamasında, Daha güzel yarınlarda birlikte olacağımıza inanıyorum” ifadesini kullanması, -gözünü belediye başkanlığına dikti- yorumlarına neden oldu.
Mısırlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur”… Ünlü bilim adamı Albert Einstein toplumları bölen, ayrıştıran en tehlikeli bakış açısını bu sözlerle dile getirmişti.
Günümüzde ne yazık ki bırakın birbirine hoşgörüyle bakmayı, her olaya ve konuya başka pencerelerden bakmayı temel ilke edinen kişiler ve topluluklar vardır. Herkesin bir önyargısı oluşmuş ve karşı tarafı kesinlikle yok saymakta, dinlememektedir.
Bu önyargılı ve acımasız tutumdan en büyük etkilenen kurumların başında yazılı ve görsel basın ile günümüzde hızla yükselen ve gelişen internet basını gelmektedir.
Tüm baskıcı ve önyargılı tutumların yanı sıra, mesleğin bütün zorluklarını çeken basın emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik koşullar hala iyileştirilmemiş, pek çok gazetede görev yapan gazeteciler çok düşük maaşlarla, hatta cep harçlığıyla ve hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadırlar.
Üzülerek görüyoruz ki, yerel basınımızda da bu önemli sorunlar tümüyle görülmektedir. Bolu'muzda özellikle 2004 yılından bu yana yönetimde olan bir Belediye Başkanı, basına ve basın özgürlüğüne önyargılı şekilde hareket etmektedir.
Belediye yönetimi tarafından özellikle muhalif gazeteciler hedef alınmakta, yönetimi eleştiren gazetecilere, köşe yazarlarına karşı korku ve sindirme ortamı yaratılmakta, gazetecileri eleştirel haber yapmaktan alıkoymaya çalışılmaktadır.
Basın emekçilerinin sorunu en başta o kentin Belediye Başkanının sorunu olmalıdır. Bir Belediye Başkanı kendisiyle hemen hemen mesai arkadaşı sayılan gazetecilere ayrım yapmadan her türlü sorununa sahip çıkmalıdır.
Sokaklarında, parklarında, meydanlarında özgür ve mutlu bireylerin olduğu, yollarıyla, temizliği ile örnek bir Bolu'yu yaratırken; basınının sansüre uğramadığı, gazetecisinin hakarete maruz kalmadığı, yerel yöneticisi ile mutlu ve uyumlu bir Belediye yönetimi kurulabilir. Bu hiç de zor bir hedef değildir.
Düşünce ve ifade özgürlüğünün ve bu özgürlüğün ayrılmaz bir parçası olan basın özgürlüğünün ayaklar altına alınmasına karşı her zaman sizinle birlikte olduğumuzu ve daha güzel yarınlarda birlikte olacağımıza inanıyorum.
Bu duygularla, Çalışan Gazeteciler Günü'nüzü kutluyor, başarılar diliyorum. Hapiste olan gazetecilerimize de bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını ve kalemlerini tekrar kullanabileceği özgür günlerin gelmesini temenni ediyorum.”