Aşçılar diyarı Mengen'den yetişen değerlerden Gökçesu Beldesi Eski aşçılık Derneği Başkanı Durmuş Çetin'in yeğeni Aydın Demir Fransa'da yılın şefi seçildi.
Dünya aşçılar başkenti olarak kabul edilen Lyon şehrindeki aşçılar topluluğu olan ‘Les Toques Blanches du Monde' tarafından Divan İstanbul Otel Aşçıbaşı Aydın Demir, yılın şefi seçildi. Türk mutfağını en iyi şekilde tanıtıp, bu ödülü aldığını belirten Aydın Demir soruları yanıtladı.
Bu ödül hangi çalışmalarınızdan dolayı size verildi?
Fransa'nın Lyon kentinde yaşayan Türk iş adamlarının kurduğu CAFT” isimli dernekten bana bir etkinlik organizasyonu teklifi geldi. Bu derneğin hedefi yurt dışında oldukça yanlış lanse edilen Türk mutfağını Fransızlara tanıtmaktı. Bunun için de bir gece düzenlemek istiyorlardı. Bunun için Türkiye'de bir araştırma yapıyorlar ve herkes Türk mutfağını en iyi benim yapabileceğimi söylüyor. Bana geldiler ve benim de çok hoşuma gitti. Çünkü benim en büyük arzum Türk mutfağını en iyi şekilde Dünyaya tanıtmaktı. Bu organizasyonu bir fırsat olarak gördüm, memnuniyetle yaparım dedim. Lyon'daki davet için Divan Oteli şefleri ve başkanı olduğum Avrasya Aşçılar Derneği şeflerini de organize ederek dokuz kişilik bir ekip oluşturduk.
Türk tatları ile hazırlanmış dengeli bir menü hazırladık. Başka restoran ve otellerden de seçtiğimiz şefleri organize ederek dokuz kişilik bir ekip oluşturduk. Fransa'da 4-5 gün kaldık ve bu süreç içerisinde hazırlayacağımız yemeklerin malzemelerinin bir kısmını Fransa'dan bir kısmını da Türkiye'den temin ettik.
Gecede nasıl bir menü oluşturdunuz?
Davet gecesi hoş geldin kokteylinde 10-15 çeşit kanape ile menümüzü sunmaya başladık. Normalde daha az sunulur ama biz çok daha fazla lezzetimizi tattırmak istedik. Dolmadan içli köfteye, Çerkez tavuğundan patlıcan salatasına kadar birçok güçlü Lezzet vardı başlangıç tabağında. Tüm lezzetleri dengeli bir şekilde sunmak istedik. Mesela eski yemeklerden uskumru dolmasını da koyduk. Sonrasında ara sıcak olarak asma yaprağında sardalye verdik ve çok hoşlarına gitti. Ana yemekte ise bizim mutfağımızın vazgeçilmezi kuzu tandırı tercih ettik. Yanında ise iç pilavı ile közlenmiş patlıcandan beğendi sunduk. Tatlı bölümünde ise beş-altı çeşitti bir arada ikram ettik misafirlerimize. Çıtır çıtır kabak tatlısı, kazandibi, cevizli baklava, incir teleme ve birde portakallı pelte yaptık. Yanında da Türk kahvesi ile Divan Lokumları servis ettik. Hepsi çok hoşlarına gitti. O gece 10 dakika boyunca ayakta alkışlandık. Aşçıların başkenti olarak bilinen Lyon gibi bir kentte Michelin yıldızlı şeflerin de yer aldığı bir davette böylesine beğenilmek çok önemliydi. Bu bizi ödüle götürdü.
Bu ödüle sizi kim aday gösterdi?
Fransa'nın Lyon kentinde bana verilen ödülü Les Toques Blanches du Monde”, Dünya aşçılar başkenti olarak kabul edilen Lyon şehrindeki aşçılar topluluğu ve Caft” Fransa Türkiye İşadamları Derneği, Les Toques Blanches du Mondenin Kurucusu ünlü şef Christian Marguin ve Poul Bocus aday gösterdi. Dünya çapında 90′dan fazla üyesi olan bu dernek dünyanın en prestijli şef derneğidir ve üyelerin çoğunluğu yalnızca Michelin Yıldızlı ve kendi restoranı olan şeflerden oluşmaktadır, Bu dernek her yıl bir şefi dünyanın en iyi şefi olarak seçiyor.
Oylamaya kimler katıldı?
Temmuz 2012 de Lyonda yaklaşık 400 kişiye verdiğimiz davette Türk yemekleri sunduk. Davetliler Fransa'nın önde gelenleri ve ünlü şeflerdi. Şefler, verdiğimiz davetteki yemeklerimden çok etkilendikleri ve Türk mutfağının ihtişamından ve lezzetinden çok memnun kaldıklarından dolayı 2012 yılın