Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 1.Dünya Savaşı'na katılan ve Fransa'ya esir olarak götürüldükten sonra vefat eden Türk askerlerin mezarlarıyla ilgili bilgileri paylaştı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 1. Dünya Savaşı'nda katılan, ardından Fransızlara esir düşerek Fransa'da hayatlarını kaybeden 10 şehit Mehmetçiğin bilgilerini paylaştı. Şehit askerlerin sembolik mezarından fotoğraf da paylaşan Bakan Şahin, askerlerin 1. Dünya Savaşı'nda esir düşerek Fransa'ya götürüldüğünü ve bu şehitlerin Çanakkale Savaşı'na katılarak esir düşmüş olabileceğini kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıldönümü dolayısıyla Twitter hesabından bazı bilgiler paylaştı. Twitter'dan, "Fransa'da 1. Dünya Savaşı'nda savaşmış askerlerimizin yattığı bir şehitliğimiz olduğunu biliyor musunuz?" diye soran Bakan Fatma Şahin, 1. Dünya Savaşı'nda esir düşen bazı Türk askerlerinin bir kısmının Fransa'ya götürüldüğünü ve bu askerlerin muhtemelen salgın hastalıklardan dolayı şehit düştüklerini yazdı. Bazı vatandaşların gayretleri sayesinde Fransa'da yatan şehit Mehmetçiklerin mezarlarının bir yerde toplandığını belirten Bakan Şahin, bu mezarla ilgili de bir fotoğraf paylaştı.
Bakan Şahin Twitter hesabından bu bilgileri paylaştı:
"İyi pazarlar. Yarın 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü törenlerine katılacağım. Fransa'da 1. Dünya Savaşında savaşmış askerlerimizin yattığı bir şehitliğimiz olduğunu biliyor musunuz?
1.Dünya Savaşında esir düşen askerlerimizin bir kısmı Fransa'ya götürüldü.Bu askerlerimiz muhtemelen salgın hastalıklardan şehit düştüler. 10 şehidimizin mezarları 1990'ların başında Marsilya'daki vatandaşlarımızın gayretleriyle tek bir yere toplanmış. Böylelikle Marsilya'da sembolik bir şehitlik oluşturulmuş. St. Michel Mezarlığındaki bu şehitlerimiz için bir anıt yapılması gündeme gelmiş. Marsilya'daki bu şehitlikte yatan şehitlerimizin Çanakkale şehitlerinden olma ihtimali de var. Allah hepsine rahmet eylesin."
Fransa'DA YATAN ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİNİ PAYLAŞTI
Bakan Fatma Şahin, Marsilya'da yatan 10 Mehmetçiğin isimlerini de yaş ve doğum yerlerine kadar paylaştı. Şehitlerin yaşlarının 25 ile 38 arasında değiştiğini kaydeden Şahin, şehitlerin kimlikleri ile ilgili şu bilgileri Twitter üzerinden takipçileriyle paylaştı:
"Marsilya'nın Carcassone şehrindeki bu şehitlikte yatan 25-38 yaş arası değişen 10 şehidimizin isimleri ve memleketlerini şöyle;
Abdullah oğlu Cafer, 32 yaşında, doğum yeri: Rumköy, Ana adı: Penibe, Ölüm tarihi: 19 Ekim 1918
Ahmet oğlu Tevfik, 38 yaşında, doğum yeri: Ereğli, Ana adı: Ayşe, Ölüm tarihi: 19 Ekim 1918
Ahmet oğlu Nazil, 25 yaşında (doğum yeri anlaşılmıyor), Ana adı: Arife, Ölüm tarihi: 20 Ekim 1918
İbrahim oğlu Sami, 38 yaşında, Doğum yeri: Edirne, Ana adı: Nefise, Ölüm tarihi: 21 Ekim 1918
Hasan oğlu Halil, 38 yaşında (doğum yeri anlaşılamıyor), Ana adı: Fatma, Ölüm tarihi: 22 Ekim 1918
Hasan oğlu Mevlut, 30 yaşında, Doğum yeri: Virancık, Ana adı: Şerife, Ölüm tarihi: 23 Ekim 1918
İsmet Ali oğlu Cemal, 28 yaşında (doğum yeri anlaşılamamaktadır), Ana adı: Emine, Ölüm tarihi: 13 Kasım 1918
Mahmut oğlu Mustafa, 31 yaşında, Doğum yeri: Edirne, Ana adı: Ayşe, Ölüm tarihi: 14 Kasım 1918
Mehmet Ali oğlu Mustafa, 25 yaşında, Doğum yeri: Bolu, Ana adı: Kamile, Ölüm tarihi: 16 Mart 1919
Hüseyin oğlu Şuayip, 25 yaşında, Doğum yeri: Hendek, Ana adı: Nesime, Ölüm tarihi: 22 Mart 1919". - Ankara