Yerel seçimler sonucu YSK'ya yapılan itirazları değerlendiren Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay, itirazlarına devam edenlerin Anayasa Mahkemesine başvurabileceğini açıkladı.
Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarıyla ilgili Anayasa Mahkemesine itiraz hakkına ilişkin, YSK, başvuruyu reddederse yani olumsuz cevap verirse, bu takdirde sadece Anayasa Mahkemesine başvuru yolu açıktır. O da redederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurulur” dedi.
Atalay, YSK kararlarıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılıp yapılamayacağı konusunda yasal yolun belli olduğunu söyledi. ‘Konuyla ilgili önce ilk derece mahkemelere yani ilçe ve il seçim kurullarına başvurulur' diyen Atalay, il ve ilçe seçim kurullarının aleyhte kararı neticesinde YSK'ya başvurulabileceğini savundu.
YSK'dan ret cevabı alan parti veya adayların son olarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapabileceğini aktaran Atalay, YSK, başvuruyu reddederse yani olumsuz cevap verirse, bu takdirde sadece Anayasa Mahkemesine başvuru yolu açıktır. O da reddederse AİHM'e başvurulur” ifadesini kullandı.
Atalay, YSK'dan sonra müracaat edilecek tek yerin Anayasa Mahkemesi olduğunu dile getirerek, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın gösterdiği yol ve yöntem doğrudur. Hukuk silsilesinin ve iç hukuk yollarının tüketilmesi lazım. İl ve ilçe seçim kurulları, daha sonra YSK, sonrasında Anayasa Mahkemesi oradan da cevap alınamazsa AİHM'dir” şeklinde konuştu.