Özel Fatma Hatun Hastanesi'nde laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemiyle rahimi alınması gereken hastanın ameliyatı yapıldı. Yapılan operasyonla ilgili bilgi veren Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Muammer Özgün, Yeni gelişen kapalı rahim alma ameliyatlarında göbek deliğindeki küçük kesiden giriyoruz. Buradan karına yerleştirdiğimiz laparoskop adı verilen optik alet ile karın içi organları görerek, ince cerrahi aletler yardımı ile yumurtalıklar ve rahmi çıkarabiliyoruz” dedi.

Birçok kadın hala ‘rahim alma' ameliyatı olarak adlandırılan operasyonu ağrı, büyük bir yara izi ve uzun iyileşme süresi nedeniyle erteliyor. Laporoskopik histerektomi ameliyatı ile hasta karın bölgesine büyük bir kesi yapılmıyor. Bu nedenle ameliyattan sonra yara yeri enfeksiyonu, yara açılması, ağrı gibi problemler çok daha az oluyor.

Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Muammer Özgün tarafından gerçekleştirilen kapalı rahim alma ameliyatı hakkında doktorumuzdan bilgi aldık.

Özgün, laparoskopik histerektomi diğer laparoskopik ameliyatlar gibi son 20 yılda giderek artan şekilde uygulanmaktadır dedi ve devam etti;

“Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı çoğu zaman açık yöntemle uygulanan bir ameliyat olsa da bazı durumlarda kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak gerçekleştirilmesi mümkündür.

Kapalı yöntemde açık yapılan rahim alma (histerektomi) ameliyatında olduğu gibi karın bölgesine büyük bir kesi yapılmaz. Bu nedenle ameliyattan sonra yara yeri enfeksiyonu, yara açılması, ağrı gibi problemler çok daha az olur. Hastanın günlük hayatına başlaması ve işine dönmesi daha erken gerçekleşir. Hasta genellikle 1-2 gün hastanede kalır sonrasında taburcu edilir, çalışan hastaların işine dönmesi genellikle 1-2 hafta içerisinde gerçekleşebilir.

Ameliyatı yapan doktorun önerileri doğrultusunda banyo, duş v.b işlemlere genellikle ameliyattan 2-3 gün sonra başlanabilir. Eğer ameliyatta yumurtalıklar alınmışsa ameliyattan sonraki haftalarda ateş basması, sıcak basması, terleme gibi menopoz şikayetleri bazı hastalarda başlayabilir

Kapalı rahim ameliyatında rahim ağzı (serviks) alınmışsa ameliyattan sonraki yıllarda smear (simir) testi yapılmasına artık gerek yoktur, ancak rahim ağzı alınmamışsa smear testi yapılmaya devam edilir.

Kapalı rahim alma ameliyatlarının her hasta uygun olup olmadığı konusunda da bilgi veren Özgün, Ciddi kalp-damar sistemi ve akciğer hastalığı olmayan hastalarda ileri yaşta olsalar dahi kapalı rahim alma ameliyatı güvenle yapılabilir. Açık cerrahiye ihtiyaç duyulan hasta oranı çok düşüktür. Kapalı rahim alma ameliyatı özellikle obez hastalarda enfeksiyon riskini azaltıyor. Birçok obez hasta açık cerrahi ile birlikte olan büyük kesinin yaratacağı problemler nedeniyle cerrahi kararını erteliyor. Bu hastalarda kapalı rahim alma ameliyatı çok önemli bir alternatiftir” şeklinde konuştu.

Özel Fatma Hatun Hastanesi çalışanlarına ve doktoru Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Muammer Özgün'e çok teşekkür eden Şeref Doğan, Ameliyat olamadan önce çekincelerim vardı. Doktorumla tanışınca bu çekincelerim tamamen ortadan kalktı. Dün ameliyat oldum ama bugün çok iyiyim. Ameliyatım kapalı olarak gerçekleşti. Hastane çalışanlarından ve doktorumdan çok memnunum” ifadelerini kullandı.