Bolu Eski Milletvekili ve Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin bir basın açıklaması yayımlayarak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla yürütülen önemli hizmetleri ve kooperatif ortaklarının borçlarının yapılandırılması ile ilgili ilimizdeki esnaflara müjdeli haber verdi.

Fatih Metin, Bolu ilimizde hizmet veren bin 69 esnaf ve sanatkârımızın 4 milyon 303 bin lira anapara borcunun yeniden yapılandırılmasına, 4 milyon 337 bin lira gecikme faizi ve cezasının da silinmesine imkan sağlanmıştır” dedi.

Fatih Metin konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti; AK Parti hükümetleri döneminde Kooperatifçilik alanında çok önemli çalışmalara imza atıldı. 2011 ve 2012 Yılı Programlarında kooperatifçilik faaliyetlerinin geliştirilip, yaygınlaştırılmasına dönük Kooperatifçilik Stratejisinin hazırlanması ve uygulamaya geçmesi yönünde kararlar alındı.

Esnafımızın para ve emeklerini birleştirerek kurdukları Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadırlar.

Bu kooperatiflerin kuruluş, işleyiş ve denetimlerine ait hizmetleri yürütüyoruz. İhtiyaç duyulan yerlerde kooperatif kurulabilmesi için çalışıyoruz. Bugün itibariyle Türkiye'nin her tarafında kurduğumuz 992 Kredi ve Kefalet Kooperatifi, yaklaşık bir buçuk milyon esnaf ve sanatkârımıza hizmet vermektedir. Bu kooperatiflerimiz, çalışmalarını Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği TESKOMB'un çatısı altında sürdürmektedirler. Esnaf ve Sanatkârlar, Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kefaletiyle, esnaf ve sanatkârlarımıza Türkiye Halk Bankası kaynaklarından düşük faizli kredi kullandırılmaktadır.

Hükümet olarak, ekonomik ve sosyal hayatımızın temel direklerinden olan esnaf ve sanatkârlarımıza her zaman büyük önem verdik. Bu önemin en büyük göstergelerinden birisi de esnaf ve sanatkârların kullandıkları kredilerin şartlarındaki iyileşmelerdir. 2002 yılında, esnaf ve sanatkârlarımız yüzde 47 faiz oranıyla kredi kullanırken, bugün bu oran yüzde 4'e düşürülmüştür. Hazine, faiz oranlarının yüzde 50'sini karşılamaya başlamış, faiz oranlarının da indirilmesiyle birlikte, kredi şartlarında muazzam bir iyileşme yaşanmıştır.

Buna göre TESKOMB'a bağlı Kredi Kefalet kooperatifleri ortaklarının kooperatiflerine olan borçların yapılandırılmasına ilişkin önemli bir çalışma gerçekleştirdik. Düzenlemeyle, kredi borcu 30 Nisan 2014 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden ortaklar, 31 Ekim 2014 tarihine kadar başvurmaları halinde, yeniden yapılandırmadan faydalanabilecekler. Bu yapılandırmanın kamunun alacaklarıyla bir ilgisi olmadığını ifade etmek isterim.

Düzenlemeyle; Takibe intikal eden asıl alacak tutarının (bankaca kooperatif blokeli ve mevduat hesaplarından alınan tutarlar, icra masrafları vs.) tamamının başvuru süresi içerisinde defaten ödenmesi durumunda gecikme faizi tahsil edilmeyecektir. Sadece gecikme faizi borcu kalan ortaklardan ise tahsilat yapılmayacak ve borç tutarı silinerek senetleri iade edilecektir. Taksitlendirme 30 Nisan 2014 tarihinden önce takibe düşen borçlar için uygulanacak.

Böylece; 91 bin 312 esnaf ve sanatkâr ile bunların kefillerinin 460 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasına, 400 milyon lirayı bulan gecikme cezası borcunun da silinmesine imkân sağlanmıştır. Bu durumda, Bolu ilimizde hizmet veren bin 69 esnaf ve sanatkârımızın 4 milyon 303 bin lira anapara borcunun yeniden yapılandırılmasına, 4 milyon 337 bin lira gecikme faizi ve cezasının da silinmesine imkan sağlanmıştır. Bu durumdaki kooperatif ortağı esnaf ve sanatkâra yürütülen icra işlemleri sonlandırılarak yeniden finansmana erişim imkânı sağlanmaktadır. Bu düzenleme, kooperatifçiliğin yardımlaşma ve dayanışma ruhu ile çalışan kredi ve kefalet kooperatiflerinin ortaklarına sağlanan çok önemli bir imkândır. Bu yeniden yapılandırma çalışmasına imza atan TESKOMB'un Başkan ve yöneticilerine küçük işletmelerimiz/esnaf ve sanatkârlarımız adına teşekkür ediyor, kooperatifler aracılığıyla sunduğumuz hizmetleri bundan sonraki süreçte de yeni projelerle daha etkin bir şekilde uygulamaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum.”