Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Tahir Gayret yazılı bir açıklama yaparak esnafların borçlarının yeniden yapılandırılacağını duyurdu.

Tahir Gayret açıklamasında şu bilgilere yer verdi; Bilindiği üzere; 6552 sayılı (Torba ) Kanun, 11 Eylül 2014 tarihli ve 29116 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Kanun ile yapılan esnaf ve sanatkarlarımız ile Birlik ve esnaf odalarımızı ilgilendiren düzenlemeler aşağıya çıkarılmıştır.

1- Esnaf ve sanatkarlarımızın 11 Eylül 2014 tarihinden önceki; yıllık aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara olan katılım payı borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır.

2- Yıllık aidat ve katılma payı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak getirilen hükümlerden yararlanmak isteyen üyeler ile teşkilat birimlerimizin, Kasım 2014 ayı sonuna kadar ilgili oda veya üst kuruluşa bir dilekçe veya yazı ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

3- Borç asıllarına, halen uygulanmakta olan 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunda öngörülen faiz oranı yerine, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları uygulanacak ve buna göre hesaplanan yeni borç toplamı bulunacaktır.

4- Esnaf ve sanatkarlarımız ile teşkilatımızın bu Kanun ile getirilen düzenlemelerden yararlanabilmeleri için dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve Kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir.

5- Ödenmesi gereken toplam borcun; birinci taksit ödeme süresi içinde (Aralık/2014 ayı sonuna kadar) peşin ödenmesi halinde toplam borçtan % 10 oranında indirim yapılacaktır.

6- Borçların ödenmesi gereken süre ve öngörülen sistem içinde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde; ilgililer bu kanun hükümlerinden yararlanamayacaklardır.

7- Borcun ve faizinin hesaplanmasına ilişkin olarak teknik ayrıntılar Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun internet sitesinde Hesaplama Programı” olarak yayımlanmıştır. Söz konusu Hesaplama Programına http://www.tesk.org.tr/tr/yeni/faiz hesaplama.php adresinden ulaşılabilecektir.”