Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü İş Birliğinde Çiftçi Eğitim Kursları Düzenlenmesine ilişkin Protokol Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın da katılımı ile imzalandı. Protokol töreninde, Bu çalışmanın sloganı teması ‘Eski Köye Yeni Çiftçi' lazım” diyen Vali Zahteroğulları, bu projenin en temel amacının çiftçilere eğitim ve tarımsal istihdam olduğunu belirtti.

Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonunda düzenlenen protokol törenine Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Vali Yardımcıları Ömer Eru ve Ayhan Kartlı, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, İş-Kur İl Müdürü İsmail Yalçın ve basın mensupları katıldı.

Protokol imza töreninden önce konuşan Vali Zahteroğulları, bu projenin sloganının ‘Eski Köye Yeni Çiftçi Lazım' olduğunu belirtti. Tarımda geleneksel metotlarla kalındığı sürece ilerlenemeyeceğini ifade eden Vali Zahteroğulları, Eski köye yeni adet lazım. Bu çalışmanın sloganı, yeni teması ‘Eski Köye Yeni Çiftçi.' Biz geleneksel metotlarla kaldığımız sürece tarım alanlarını verimli şekilde değerlendirmemiz ve teknolojiyi kullanmamız mümkün değil. Dolayısı ile yenilikleri mutlaka takip etmek lazım. Dünyada tarım ve gıdaya olan yatırım da gittikçe artıyor. Avrupa Birliği'nin strateji belgesinde tarım ve gıda en stratejik ve öncelikli sektör olarak tespit edildi. Çünkü gelecekte dünyada şey kıymetli olacak. Biri su diğeri de gıda. Biz topraklarımızı bir taraftan korurken bir taraftan da bu topraklardan ve emeğimizden en yüksek verimi ve geliri elde edecek bir çalışma yapmamız lazım. Bunun için ARGE'ye yapılacak yatırım, lazım ve bunun için ciddi çalışmalar var. Ama bu yeterli değil. Bundan daha önemli olan ise bu tekniklerin çiftçiler tarafından öğrenilmesi. İnsanlarımız gördükleri şeylere inanır. Onlara bunu göstereceğiz. Bunun için de ciddi bir çiftçi eğitimi lazım. Bu da belge almak için bir eğitim olmayacak. Sahada, tarlada, ürünün başında bu eğitimi vermemiz lazım. Her yaştaki çiftçimizi ve özellikle genç kızlarımızı ve erkeklerimizi eğitmek gerekir. Milli Eğitimin normal müfredatında yada İŞ KUR'un açtıkları kurslar uzun sürüyor. Halbuki çiftçi eğitiminde bu kadar uzun sürelere gerek yok. Diyelim ki bir haftada budama eğitimi verebilirsiniz. İki günde ekim- dikim ile ilgili bilgi verebilirsiniz. Farklı alanlarda, ihtiyaç duyuldukça ve farklı sezonlarda eğitimlere ihtiyaç var. Dolayısı ile Milli Eğitim'in İŞKUR'un alışılmış müfredatının ve zaman planlamasının dışında bir eğitim planlamasına ihtiyaç var ve aslında biz onu yapmaya çalışıyoruz. Bu bir iş edinme projesi, aynı zamanda tarımsal istihdam projesidir” dedi.

KADINLARA VE GENÇ KIZLARIMIZA YÖNELİK TRAKTÖR VE İŞ MAKİNASI KULLANIM KURSU GELİYOR

Vali Zahteroğulları konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: Diğer taraftan bizler kadının sosyal ekonomik statüsünü yükseltmekten bahsediyoruz ve bu hükümetimizin bütün programlarında yer alıyor. Bu da lafla sözle olmuyor. Siz ona kimlik kazandırdığınız, inisiyatif verdiğiniz, ekonomik güç verdiğiniz takdirde bu olacaktır. Bu sembolik olarak gözükebilir ama kadınlara ve genç kızlarımıza yönelik traktör ve iş makinası kullanım kursu. Şunu arzu ediyorum bir genç kız, bir kadın traktör kullansın. Görüyorum bazen ve bu beni çok sevindiriyor. Kadınlarımız bir yere gitmek istediklerinde erkeğe ihtiyaç duymadan bir yere gidebilsin. Bunun kırsal alanda kadına bakışı çok değiştireceğine inanıyorum. Bununda hayırlı olmasını diliyorum” Programında devamında ise Çiftçi Eğitim Kursları Düzenlenmesi iş birliği protokolü imzalandı.

PROTOKOLDE NELER YER ALIYOR?

Protokolün amacı; tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek, ülkemiz ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıdaya ve kaliteli tarım ürünlerine erişe bilirliği sağlamak, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak, toprak, bitki ve su kaynaklarım korumak amacıyla tarım sektöründe üretimde bulunanların eğitilmelerine yönelik olarak il düzeyinde düzenlenecek çiftçi eğitim kurslarının, zamanında, yerinde ve çiftçi taleplerine uygun olarak açılması, etkin, verimli ve kaliteli olarak yürütülmesi, işleyişi, uygulanması, izlenmesi, kontrol edilmesi, değerlendirilmesi ve kursiyerlerin belgelendirilmesi ile ilgili olarak tarafların yükümlülüklerini belirlemektir.

Bu protokol, Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü modüler eğitim programları ve Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğünün eğitim programları içerisinde yer alan tarım içerikli tüm çiftçi kurslarının düzenlenmesine ilişkin planlama, programlama, uygulama, organizasyon, öğretici görevlendirilmesi, kursiyer kayıt-kabul, belge tanzimi, denetim, izleme, kontrol ve değerlendirme iş ve işlemlerine ilişkin esas ve yükümlülükleri kapsar.

Bakanlığımız, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye iş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği uygulanacak Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında İş Kur İl Müdürlüğü ile yapılan işbirliği ile 2014 yılı içinde 7 konuda 550 kişiye eğitimler verilecektir.

Projenin amacı: - Genç nüfusun tarıma kazandırılması, - Modem üretimin gereklerini yerine getiren kişilerin yetiştirilmesi, - Kırsal göçün engellenmesi, - Tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi, - Genç Çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi,

- Gençlerin tarımsal yemlikleri takip etmesi ve uygulaması

-Eğitim verilen alanlarda ilgili sektör paydaşları ile gençlerin bağlantı kurmalarım temin etmek. -Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri ile işbirliği ve pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması' sağlanmış olacaktır.

Böylece;

-Genç çiftçilere verilecek eğitimler ile teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması; -Kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesinin sağlanması,

-İyi tarım uygulamalarım esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer alması, -Tarımsal üretimde verimliliği arttırmak,

-Genç çiftçilerin aldığı mesleğe dayalı eğitimlerin karşılığında geçerliliği olan bir sertifikaya edinmeleri sağlanacaktır.

Hedef Grup: Kırsal kesimde, özellikle tarım sektöründe yaşayan işsiz en az ilkokul mezunu, 15-40 yaş arasında, tarımsal üretimin içinde ve gönüllülük esasına uyan kişiler olacaktır.

Beklenen Sonuçlar: 2014 yılı için proje kapsamında 550 genç çiftçimize ulaşmayı hedeflemekteyiz. -Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerlere katıldığı eğitimi ifade eden geçerli bir kurs bitirme belgesi verilecektir.

-Genç çiftçiler aldığı eğitim konusuna uygun alanlarda ve işlerde istihdam edilme imkânı bulabilecektir

-Belgeli ve başarılı kursiyerler AB kaynaklı hibe destekli projelerden yararlanma imkanı bulabileceklerdir.

-Eğitim verilen alanlarda üretilen ürünlerin pazara ulaştırılmasını sağlamak üzere ilgili sektör temsilcileriyle gençlerin bağlantı kurmalarım temin yoluyla ürün arz ve talebinin eşleştirilmesine yardımcı olunacaktır.

-Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri konularında bilgilendirilmeleri, söz konusu kuruluş ve tesislere götürülmeleri sayesinde bilgilerin pratiğe aktarılması, bu kurum ve kuruluşların düzenlenen eğitimlerden haberdar olması, pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanmış olacaktır.