Irak ve Suriye tezkeresine partisinden neden red oyu çıktığını açıklayan CHP Milletvekili Tanju Özcan, 11 yıl boyunca alınan tüm tezkerelere evet oyu verdiklerini belirterek Ama onlar bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetlerine son vermek içindi” dedi. Özcan, Esad'ın diktatör olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan onunla el ele dolaşırken de biz söylüyorduk. Ama her diktatörü devirmek Türkiye Cumhuriyeti'nin görevi değil. Esad devrilecek diye bizim orda askerimizin şehit olmasına gönlümüz razı olmuyor” diye konuştu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan tezkereye red oyu veren partisinin neden bu kararı verdiğini açıkladı. Özcan, CHP Grubu olarak son yapılan oylamada biz hayır oyu kullandık. O konuda da hem fikiriz. Neden hayır oyu kullandık? En son CHP olarak biz 2003'te meşhur bir tezkere vardı ‘Yabancı askerlerin Türkiye'ye gelişi ve konuşlandırılması' bir buna hayır oyu kullanmıştık. Onun dışında 11 yıl boyunca tüm tezkerelere evet oyu kullandık. Bu tezkereler bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetlerine ilişkindi. PKK biliyorsunuz Irak ve Suriye'den sızarak asker ve polislerimizi şehit ediyordu. Biz de güvenlik güçlerimiz etkin önlem alabilsin, yurtdışında da bu terörö örgütüne müdahale edebilsin diye” şeklinde konuştu. Son tezkerenin PKK veya IŞID için çıkarılmadığını belirten Özcan Bu tezkere ile Esad rejimi devrilmek isteniyor. Çok hoşlandığımız bir adam değil ama her diktatörü devirmek bizim görevimiz de değil” dedi.

“BU VEBALE ORTAK OLMAYIZ”

“Bu tezkereye iki somut nedenle hayır oyu kullandık. Birincisi bu tezkere PKK için ya da IŞİD için çıkarılmadı. Bu tezkere Esad rejimini devirmek için çıkarıldı. Esad bizim çok hoşlandığımız bir adam değil. Diktatör olduğunu Erdoğan onunla el ele dolaşırken de biz söylüyorduk. Ama her diktatörü devirmek Türkiye Cumhuriyeti'nin görevi değil. Esad devrilecek diye bizim orda askerimizin şehit olmasına gönlümüz razı olmuyor. O nedenle Esad'ı devirmek bizim önceliğimiz değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak. Öyle anlaşılıyor ki hükümetin öncelikli hedefi Esad'ı devirmek ve bu uğurda askerlerimiz feda olursa olsun diyorlar. Biz de bu vebale ortak olmayız dedik” Tezkereye aynı zamanda, yabancı ülkelerin askerlerinin araç ve gereçlerinin de Türkiye yerleştirilmesini istemedikleri için de red oyu verdiklerini söyleyen Özcan, yabancı askerlerin Türkiye toprakları üzerinden kime saldıracağının belli olmadığını ifade etti.

“PKK VE IŞID'I SİLAHLANDIRABİLİRLER”

“İkincisi bu tezkere yabancı ülkelerin askerlerinin araç ve gereçlerinin her türlü teçhizatıyla Türkiye'ye yerleşmesini getiriyor. Biz öteden beri yabancı askerlerin Türkiye'de faaliyet göstermemesinden yanayız. Bu yabancı askerlerin topraklarımız üzerinden kime saldıracağı, kimleri silahlandıracağı belli değil. 20 yıl önce Çekiç Güç konuşlandırıldığında PKK çok güçlendi. Bugün aynı endişelerimiz var. Türk topraklarına giren yabancı askerler ne zaman çıkacak belli değil. Kaç asker, kaç uçak, kaç top gelecek, bunlar ne zaman çıkacak belli değil. Bunların kimleri silahlandıracak belli değil. Bunlar IŞID'i, PKK'yı silahlandırırlarsa onlar gidince biz bu teröristlerle baş başa kalacağız. Bu nedenlerle hayır dedik. Vicdanene de çok rahatım. Halkımızın da tepkilerinden anlıyorum ki CHP'nin bu tezkereye hayır demesi memnuniyet yaratmış. Türk halkı savaş istemiyor” Özcan aynı zamanda kamuoyunda seçim çalışmalarına erken başladığı şeklinde yapılan yorumlara da açıklık getirdi.

“ÖZEL BİR SEÇİM ÇALIŞMASI YAPMAYACAĞIM”

“Seçim çalışmalarına başlamadım. Ben zaten seçildiğim günden sonra bu çalışmalara ara vermedim. Hep devam ettim. Bunlar seçim çalışması değil. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ın rutin çalışmaları. Seçildiğim günden bu yana Bolu'nun tüm köylerini ziyaret ettim, her bayram her ilçemizi ziyaret ettim. Bu kapsamda da bu çalışmalarımı sürdürüyorum. Seçime yönelik özel bir çalışma yapma niyetinde değilim. Zaten ertesi günü seçim olacakmış gibi çalışıyorum o yüzden sürekli bir çalışma içerisindeyim”