Ekolojik dengenin korunmasını sağlayan sulak alanlar; artan kuraklık, aşırı su kullanımı, sanayileşme ve aşırı yapılaşma ile birlikte azalıyor. Sulak alanlarda tehlike çanlarının çalmaya başlamasıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm Türkiye'de önlemler alınmaya başlandı.
Kuraklık sebebiyle bazı bölgelerde evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmesi bile yasaklanırken, birçok bölgede de su tasarrufuyla ilgili sempozyumlar düzenleniyor. Yaptığı çalışmalarda halk sağlığını ve ülke refahını her zaman ön planda tutan Erpiliç, yapmış olduğu Kuru Yolum teknolojisiyle kuraklığın önüne geçmek adına güçlü bir adım attı. Türkiye piliç üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Erpiliç; diğer firmalarında bu teknolojiye geçmesiyle oluşacak bin 100 ton su tasarrufuna dikkat çekmek istiyor.
ERPİLİÇ SU TASARUFUNA ÖNEM VERİYOR
Ekolojik dengenin korunmasını sağlayan sulak alanlar; artan kuraklık, aşırı su kullanımı, sanayileşme ve aşırı yapılaşma ile birlikte azalıyor. Sulak alanlarda tehlike çanlarının çalmaya başlamasıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm Türkiye'de önlemler alınmaya başlandı. Kuraklık sebebiyle bazı bölgelerde evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmesi bile yasaklanırken, birçok bölgede de su tasarrufuyla ilgili sempozyumlar düzenleniyor. Yaptığı çalışmalarda halk sağlığını ve ülke refahını her zaman ön planda tutan Erpiliç; yapmış olduğu Kuru Yolum teknolojisiyle kuraklığın önüne geçmek adına güçlü bir adım attı. Türkiye piliç üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Erpiliç; diğer firmalarında bu teknolojiye geçmesiyle oluşacak bin 100 ton su tasarrufuna dikkat çekmek istiyor.
Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 10 bin metreküp'den büyük olan ülkeler su zengini, 3 bin - 10 bin metreküp arasında olan ülkeler su sıkıntısı bulunan, bin metreküpün altında olan ülkelerde su fakiri ülkeler olarak kabul edilir. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama 112 milyar metreküp olup, kişi başına düşen ortalama 1600 metreküp su ile ülkemiz, su kıtlığı çeken ülkeler sıralamasına giriyor. Bunun bilincinde olan Erpiliç de yaptığı yatırımlarla yılda 41 bin metreküp su tasarrufu sağladı. Bu sistem sayesinde yüzbinlerce pilicin geleneksel usullere uygun olarak, çok kısa sürede tüy yolum süreci tamamlanıyor.
“GELECEK NESİLLER İÇİN ÇEVREYE DAHA DUYARLI ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Kuru Yolum Teknolojisi'nin su tasarrufuna etkisiyle ilgili açıklama yapan Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa ERİCEK; Hayatımızın her alanında tasarruf kelimesini çok fazla kullanır ve uygulamaya çalışırız. Özellikle de dünya çapında yaşanan kuraklıklar sebebiyle su tasarrufu ayrı bir önem taşımakta. Evde alınabilecek önlemlerin yanı sıra sanayi alanında gelişmiş olan ülkemizde sanayicilerin de bu konuda kapsamlı önlemler alması gerekir. Başta arıtma tesislerinden geri dönüşüm yoluyla ve üretimde kullanılan su miktarının azaltılmasıyla katkı sağlanabilir. Bizler de bu kapsamda yapmış olduğumuz yatırımlar doğrultusunda en çok su tüketiminin olduğu üretim birimimizde yeni bir teknolojiye geçtik. Kuru Yolum olarak adlandırılan bu teknoloji sayesinde daha hijyenik bir üretim gerçekleştirmenin yanı sıra su tasarrufunda da büyük bir adım attık. Daha önce kullanmış olduğumuz sulu yolum teknolojisinden bu sisteme geçerek yılda 41 bin metreküp su tasarrufu sağlamış olduk. Kuru Yolum sisteminde; tüm piliçler nemli hava tünelinden geçerek tüyleri yumuşatılır. Yumuşatılan tüyler el değmeden otomatik yolum makinalarıyla temizlenir. Bu sistemde yüzde 75'e varan bir su tasarrufu sağlanarak çevre duyarlılığı yükselirken, piliçler sıcak su kazanına daldırılmadığından çapraz kirlenme yaşanmaz, daha hijyenik ve daha sağlıklı bir ürün elde edilir.” şeklinde konuştu.
Erpiliç; Bolu'da ve Türkiye'de Helal Gıda Sertifikası önc