AİBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkoçoğlu, Çocukların bir şeye alerjisi varsa ve gözden kaçırırsanız bu sefere çocukta ölümcül alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir” dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, Çocukların bir şeye alerjisi varsa ve gözden kaçırırsanız bu sefere çocukta ölümcül alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir" dedi.
Erkoçoğlu, yaptığı açıklamada, alerjinin, yetişkinlerde görülmekle birlikte, çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkan bir reaksiyon olduğunu ifade ederek, alerjinin çok farklı bulgularla ve şikayetlerle hastalarda kendini gösterebildiğini, besin alerjilerinde ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi şikayetlerin olabildiğini anlattı.
Erkoçoğlu, çocuklarda ortaya çıkan hırıltı, hışıltı ve öksürük gibi reaksiyonların her ay ya da iki ayda bir tekrarlanması durumunda ve çocuğun koşma, oynama ve gülmesi sırasında öksürme, tıkanma ve daralma gibi bulgular olması durumumda çocukların alerji testi yaptırılması gerektiğini kaydetti.
Bebeklerde özellikle besin alerjisinin yoğun bir şekilde gözlendiğine işaret eden Erkoçoğlu, "Bebeklerde özellikle beslenmeden sonra ani kızarma, aniden kötüleşme gibi bulgular varsa ailenin bu konuda uyanık olup besini de yanına alıp doktora başvurmasında fayda var. Alerjideki en önemli tedavi korunma. İlaçtan ziyade neye alerjiniz varsa ondan uzak durmaya çalışacaksınız. Onun da tespit edilebilmesi için mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Erkoçoğlu, besin alerjisinin reaksiyonlarının başka hastalıkların oluşturduğu reaksiyonlarla karıştırılabildiğini vurgulayarak, Birçok reaksiyon besin alerjisi zannedilip çocuğun diyetinden,' yumurta yemesin, süt içmesin, fındık - fıstık yemesin' gibi lüzumsuz diyette çıkartmalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden şüphe olduğunda bunun gerçekten gerçek bir alerji olup olmadığının değerlendirilmesi lazım. Bu olayın iki sonucu var. Eğer gereksiz yere diyetten çıkartırsanız çocuğun büyümesini ve gelişmesini engellersiniz . Çocukların bir şeye alerjisi varsa ve gözden kaçırırsanız bu sefere çocukta ölümcül alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir" ifadesini kullandı.
Solunum yolu alerjilerinin en çok kış mevsimlerinde görüldüğünü ve tedbir alınmadığı takdirde akciğer yetmezliğine kadar giden ciddi rahatsızlıklara sebep olduğunu dile getiren Erkoçoğlu, bu nedenle ailelerin kış mevsiminde çocuklarının üzerine daha fazla eğilmesi gerektiğini belirtti.