Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, Evcil hayvan beslenen evde yetişen çocukların daha aktif ve sosyal olduğunu söyledi.
Erkoçoğlu, yaptığı açıklamada, evde hayvan beslemenin çocuklarda, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal gelişimi olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Çocuklara, kedi ve köpek gibi hayvanları besleme ve dışarıda gezdirme gibi görevlerin verilmesinin onların sorumluluk kazanması açısından faydalı olacağını anlatan Erkoçoğlu, bu konuyla ilgili birçok araştırmanın aynı sonucu verdiğini kaydetti.
Erkoçoğlu, söz konusu araştırmalarda evcil hayvan beslenen evde yetişen çocuklarda sosyal uyum, çevreye ilgi ve şefkat gibi duyguların daha iyi geliştiğinin tespit edildiğini vurgulayarak, çocuklarının, daha sosyal ve aktif olmasını isteyen ailelerin evlerinde evcil hayvan beslemesinin faydalı olacağını ifade etti.
Bunun yanında bazı alerjik hastalıklar açısından da evcil hayvanların beslenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Erkoçoğlu, Yapılan çalışmalarda, hayatın erken döneminde evcil hayvanların bulunduğu ortamda büyüyen çocuklarda alerjik hastalıkların daha az olduğu görülmüş. Ancak, bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Hayvanlar çeşitli mikrop ve parazitlerin taşıyıcısı olabiliyorlar. Bu nedenle mutlaka evde beslenen hayvanların veteriner kontrolü altında aşılarının düzenli yapılıyor olması gerekir” ifadesini kullandı.
"Hayvanın kendisine ait bir ortamda beslenmesi daha hijyenik"
Erkoçoğlu, evde beslenen hayvanların dış ortamda yaşayan diğer hayvanlarla temasının engellenemeyeceğine işaret ederek, hayvan beslemenin, çocuklara ruhsal, fiziksel, zihinsel katkıda bulunacağı gibi hijyen kurallarına dikkat edilmezse ciddi hastalıklara da sebebiyet verebileceğini vurguladı.
İnsan sağlığı açısından, en uygun hayvan besleme ortamının bahçeli evler olduğunu anlatan Erkoçoğlu, Burada esas önemli olan mesele hijyen. Bu hayvanlar sadece evde durmayan ve sokakta gezen hayvanlarsa temizliği önemli. Kişisel düşünce olarak ben hayvanlar açısından da yaklaştığımda, onların kendi yaşam alanlarının bulunduğu ortamda beslenmesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer mümkünse köpeğin, bahçeli bir evde ve kendisine ait bir ortamda beslenmesi daha hijyenik. Tüy döken kedi, köpek gibi hayvanların ev içinde beslenmesi hijyen açısından her zaman sıkıntı doğurabilir. Bazı durumlarda ciddi hastalıklara neden olabilir” diye konuştu.