1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası nedeniyle bilgiler veren İzzet Baysal Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Suat Bozkürk, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekerek, ülkemizde her yıl 100 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ve her yıl 150 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığını söyledi.
Kanserle Savaş Haftası nedeniyle açıklama yapan Op. Dr. Suat Bozkürk önemli bilgiler verdi. Bozkürk, İlk defa 1956 yılında Ankara'da kanser hastanesi kurulması ile birlikte Nisanın ilk haftası Kanserle Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. Dünya kanser günü 4 Şubat'tır. Dünyada her yıl 7 milyon insan kanser hastalığı nedeniyle ölmektedir. Her yıl 12 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde her yıl 100 bin kişi kanser nedeniyle hayatını kaybettiği ve her yıl 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığı tahmin edilmektedir” diye konuştu.
Kanser hızının dünyada her yıl %1-2 oranında arttığını belirten Bozkürk, Dünya Sağlık Örgütüne göre bu artışın nedeninin yaşlı nüfusta meydana gelen artış, sigara kullanımı ve
obezite salgını olarak açıklandığını ifade etti. Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise en sık meme kanseri görüldüğünü anlatan Op. Dr. Suat Bozkürk, Kansere yol açan faktörleri şöyle sıraladı;
Çevresel Faktörler; Sigara alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme, gıdalardaki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, astbes), hava kirliliği.
Biyolojik Faktörler; Cinsiyet, yaş, ırk, cilt yapısı.
Genetik Faktörler
Kadınlarda en sık görülen meme kanseri ile ilgili de bilgiler veren Op. Dr. Bozkürk, Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Tüm kadın kanserlerinin %23'ünü oluşturmaktadır. ABD'de 1970'lerde her 20 kadından biri meme kanserine yakalanırken, günümüzde bu her 8 kadından birine yükselmiştir. Meme kanseri sıklığı Kuzey Amerika ve Avrupa'da daha yüksektir. Bunun nedeni modern, batılı yaşam tarzı ile açıklanmaktadır” dedi.
Bozkürk meme kanseri riskini artıran faktörleri de şu şekilde sıraladı; 50 yaşın üzerinde olmak, yakın akrabalarının birinde meme kanseri bulunması (anne ve kız kardeşte bulunması riski 2-3 kat daha artırır), ilk adetin 12 yaşından önce başlaması, hiç doğum yapmamış olmak, adet görmenin 50 yaşından sonrada devam etmesi, ayrıca yağlı yiyecekler, obesite, sigara ve alkol kullanımının hastalığa yakalanma riskini artırdığına dair araştırmalar mevcuttur. Az yağlı, dengeli ve sebze-meyve ağırlıklı beslenme yakalanma riskini azaltmaktadır. Tüm bunlara rağmen şunlar unutulmamalıdır. Kadınlar hayatı boyunca meme kanseri açısından doğru şeyleri yapmış olsalar da meme kanseri hastalığına yakalanabilirler. Meme kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir. Stres ya da travma meme kanserine yol açmaz. Hiç risk faktörü olmasa da kadınlarda meme kanseri hastalığı gelişebilir.”
Bozkürk meme kanseri belirtileri ile ilgili de şunları söyledi; Memede ele gelen kitle, koltuk altında kitle, anormal meme başı akıntıları, meme ve meme başında gelişen renk değişikliği, meme başında ve meme cildinde çekilme, şekil bozukluğu, sadece bir göğüste rahatsızlık, sadece bir göğüste büyüme, kilo kaybı, kolda şişlik, göğüs ağrısı, bu belirtileri fark eden kadın hemen hekime başvurmalıdır. Meme kanseri genç yaşlarda da görülmesine rağmen, yaş arttıkça görülme sıklığı artar. 20-30 yaş grubu; her ay kendi kendine periodik muayene yapmalıdır. Değişiklik saptarsa derhal hekime başvurmalıdır. Değişiklik olmasa da her üç yılda bir hekim muayenesi olmalıdır. 40 yaş grubu; her ay periodik muayene yapmalı, her yıl hekim muayenesinden geçmeli ve 2 yılda bir mamografi yaptır