Toplum arasında endüstriyel piliç üretimi konusunda oluşturulan bilgi kirliliğine karşı beyaz et sektörünün devleri el birliğiyle mücadele başlattı. Kamu spotları oluşturup, basın açıklamaları gerçekleştiren firmalar, bakanlıkla birlikte halkı doğru bilgilendirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle organik ya da köy tavuğuna karşı belirli kesimler tüketicileri bilinçsizce yönlendiriliyor. Bu yanlış yaklaşımlar, çalışmaları milyon dolarlık yatırımları bulan, halk sağlığı ve güvenliğini gözeten piliç üreticilerini etkisi altına alıyor.

Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek :

“PİLİCE HORMON VERİLDİĞİNİN SÖYLENMESİ TAMAMEN MANTIK DIŞIDIR”

Toplum arasında endüstriyel piliç üretimi konusunda oluşturulan bilgi kirliliğine karşı beyaz et sektörünün devleri el birliğiyle mücadele başlattı. Kamu spotları oluşturup, basın açıklamaları gerçekleştiren firmalar bakanlıkla birlikte halkı doğru bilgilendirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle organik ya da köy tavuğuna karşı belirli kesimler tüketicileri bilinçsizce yönlendiriliyor. Bu yanlış yaklaşımlar, çalışmaları milyon dolarlık yatırımları bulan, halk sağlığı ve güvenliğini gözeten piliç üreticilerini etkisi altına alıyor.

Konu ile ilgili olarak beyaz et üretimi konusunda Türkiye'de öncü firmalardan biri olan Erpiliç'in Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Ericek bir basın açıklaması yaptı.

Gıda sağlığı denildiğinde ,domatesten mısıra, yumurtadan tavuğa kadar pek çok üründe bilimsel verilerle desteklenmeyen farklı görüşlerin ortaya atıldığını kaydeden Ericek, Bu görüşler tüketicilerin gıda konusunda güveninin sarsılmasına sebep oluyor. Özellikle organik gıda olarak piyasaya sürülen ürünler hakkındaki yanıltıcı bilgiler tüketicinin kafasını daha da karıştırıyor. Beyaz et sektörü de bu bilgi kirliliğinden en çok etkilenen üreticiler arasında. Bu bilgiler içerisinde piliçlerin 45 gün uyutulmadan, beslenmelerinden tutun da, piliçlere hormon verildiğine kadar pek çok yanlış yer alıyor. Oysa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından en iyi şekilde denetlenen sektörlerin başında beyaz et sektörü geliyor” dedi.

Ericek, Piliç üretimi ile alakalı kendilerine yönlendirilen belli başlı sorular olduğunu ifade ederek, 45 günde tavuğun nasıl kesildiği, hormon kullanılıp kullanılmadığı, hayvanların GDO'lu yem ile beslenip beslenmediği ve organik- köy tavuğunun ayrıcalıkları nedir gibi sorular bunların başını çekiyor. Bu sorulara sırasıyla yanıt verecek olursak, 45 günde kesilen piliç ergenliğini tamamlamış ergen tavuk demektir. Pilicin normal yetiştirme süresi 42 gün ve hatta istenilen kesim ağırlığına bağlı olarak bu süre daha da az ya da fazla olabilir. Yetiştirme süresi, damızlık firmalarının sürekli yaptıkları ıslah çalışmaları ve iyi yetiştiricilik uygulamaları ile belirleniyor. Piliçlerin kaliteli barınma koşullarının en üst düzeylere çıkarılması ve sağlık konusundaki başarılı uygulamalar da bu sürecin ana nedenleridir. Bunların dışında yetiştirdiğimiz piliçlerin gelişimleri için herhangi bir ilaç ya da hormon kullanımı söz konusu değildir. Zira hormon kullanımı, insan sağlığını olumsuz etkilerken, iş gücü ve maliyet açısından da ekstra bir yüktür. İki gram kar etmek için pilice hormon verildiğinin söylenmesi tamamen mantık dışı bir ithamdır” diye konuştu.

Kullandıkları yemlerde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayı dışında herhangi bir GDO takviyesinin söz konusu olmadığını kaydeden Ericek, Hatta bununla ilgili olarak TÜBİTAK ile yapmış olduğumuz araştırmalar doğrultusunda ürünlerimizde hiçbir şekilde GDO kalıntısına rastlanılmamıştır. Bu kapsamda köy tavuğuna da değinecek olursak, köy tavuklarının tükettikleri yemler ile ilgili herhangi bir kayıtlı bilgiye ulaşılamamaktadır. Örneğin organik tavuk olarak piyasaya sunulan ürünlerin bazılarında bakanlığın kontrolüne imkan sağlayan sertifika numarasını göremezsiniz. Köy tavuklarının ise kesim şartları ve nasıl yemlendikleri belli değildir. Bilimsellikten ve denetimden uzak yetiştirilen tavukların, kontrol altında yetiştirilen ve kesilen tavuklardan daha sağlıklı olduğu iddia edilemez” ifadesini kullandı.

Gıda sağlığı ve güvenliği konusunda bugün pek çok üründe zaman zaman birbiriyle çelişen iddialar gündeme gelirken, ürünlerdeki seri ve sertifika numaralarına bakmanın ayrıca önem taşıdığına vurgu yapan Ericek, tavukta markalı bir ürün alan tüketicinin, bu tavuğun hangi bölgede yetiştiğini, ne ile yemlendiğini ve bu ürününün tüm raporlarını paketin üzerindeki seri numarasını internet sitesinden aratarak öğrenebileceğini kaydetti.