14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, diyabet hastalarına önerilerde bulunan Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Uzman Dr. Nuri Ergüzel, Diyabet kalp damar hastalıkları ve inme için çok önemli bir risk faktörüdür ve diyabet hastalarında ölümlerin %80 i kalp damar sistemi tutulumuna bağlıdır” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabet tüm dünyada insan sağlığı için önemli bir tehdittir diyen Ergüzel, 1985 yılında 30 milyon diyabetli hasta varken 2025 yılı için beklenti 350 milyon kişidir. Görüldüğü gibi sayı çığ gibi artmaktadır. Diyabet kalp damar hastalıkları ve inme için çok önemli bir risk faktörüdür ve diyabet hastalarında ölümlerin %80 i kalp damar sistemi tutulumuna bağlıdır. Diyabet olmayan insanlarda bu oran %30 dur. Kalp hastalığına bağlı ölümler tıptaki gelişmelere paralel olarak normal bireylerde diyabetli hastalara kıyasla çok hızlı azalmaktadır. Oysa diyabetli kadın hastalarda kalp hastalığına bağlı ölümler artma eğilimindedir” ifadelerini yer verdi.

“DİYABETLİ HASTALARIN DİĞER HASTALAR ORANLA KALP KRİZİ GEÇİRME RİSKİ DAHA FAZLA”

Diyabetli hastaların diğer hastalar oranla kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğunu belirten Ergüzel, Diyabet tüm hasta gruplarında damar sertliğinin gelişim hızını arttırır. Diyabet olmayanlara göre daha fazla ve yaygın koroner arter tutulumuna neden olur. Kalp krizi sonrası koplikasyonlar ve ölüm oranları daha yüksektir. Kalp yetmezliği gelişimi erkeklerde 2 kat kadınlarda 5 kat fazladır, eşlik eden hipertansiyon bu riski oldukça arttırır. Eşlik eden sigara, kolesterol yüksekliği, ailede kalp hastalığı öyküsü riskin katlanarak artmasına neden olur. Diyastolik kalp yetmezliği basitçe kalbin gevşeme bozukluğu olarak tanımlanabilir ve diyabetik hastalarda %50 nin üzerinde görülmektedir” dedi.

Diyabette en önemli tedavinin yaşam tarzı değişikliği olduğunun altını çizen Ergüzel, Yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse uygun ilaç tedavisi ile kardiyovasküler riski önemli ölçüde azaltmak mümkündür. İdeal kiloya dönmek ,egzersiz ve kan şekerinin yeterli kontrolü en önemli amaçtır. Tüm diyabet hastaları yakınmaları olmasa bile rutin kardiyolojik kontrolden geçmeli, göz kontrollerini yıllık yaptırmalıdır” şeklinde konuştu.