AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Barcelona'da gerçekleştirilen AİBPA (Akdeniz için Birlik Parlamenter Asamblesi) toplantısını hakkında açıklamalarda bulundu. Ercoşkun'un Başkanlığını yaptığı ve açılış konuşmasını gerçekleştirdiği toplantıda Suriyeli mülteciler, Türkiye tarafından başta Filistin olmak üzere bölge ülkelerine yapılan yardımlar, Avrupa'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların sorunları ve göçün ekonomik boyutu gibi birçok konuyu ele aldı.

AİBPA Ekomomik Komita Başkanı olarak toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ercoşkun şu konulara değindi;

“AVRUPA'DA 5 MİLYONA YAKIN TÜRK BULUNMAKTA”

“Yasal ya da yasadışı yollardan daha iyi ekonomik koşulların olduğu ülkelere göç edenlerle, yaşadıkları ülkelerdeki siyasi sarsıntılar nedeniyle komşu ülkelere sığınmak zorunda bırakılan insanların durumu uluslararası ilişkilerde gündemin önemli konularından birini oluşturmaktadır. Türkiye 1960'lı yıllardan başlayarak yasal yollardan önemli sayıda insanı dış ülkelere işgücü olarak göndermiştir. Avrupa ülkelerinde halen yaşayan 5 milyona yakın Türk kökenli insan bu süreçte Avrupa ülkelerine giden ve yerleşen insanlar ve yakınlarıdır. Bu insanlar yaşadıkları ülkelerin ekonomik ve ticari yaşantısına göz ardı edilemeyecek katkılarda bulunmuşlardır. Son yıllarda azalmakla birlikte, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıları da takdire şayandır. Benzer bir durum Akdeniz'in güneyindeki ülkeler için de söz konusudur. Yasal yollardan göç iyi organize edildiği takdirde hem gönderen hem de kabul eden ülkeler açısından yararlı sonuçlara yol açmaktadır.”

“TÜRKİYE'YE SIĞINAN SURİYELİ SAYISI 1,6 MİLYONA, ULAŞMIŞTIR”

Komşu ülke Suriye'den Türkiye'ye sığınan sığınmacıların durumu bir insani dram haline dönüşmüştür. Suriye'de devam etmekte olan kaos ortamının ve istikrarsızlığın tek ve asıl sorumlusu olan Suriye'deki rejimin savaş suçu olarak nitelendirilebilecek uygulamaları nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 1,6 milyona, ulaşmıştır. Suriye'deki soruna uluslararası düzeyde bir çözüm bulunmadığı sürece bu sayının daha da artması kaçınılmazdır.

Suriyeli siyasi sığınmacıların sosyal, sağlık, eğitim ve sair alanlarda ihtiyaçlarının karşılanması için Hükümetimiz şimdiye kadar 4,5 milyar ABD doları tutarında harcama yapmıştır. Bu çok yüksek bir meblağdır. Türkiye'nin üstlendiği mali külfet her geçen gün ağırlaşmaktadır. Üzüntüyle belirtmek isterim ki, uluslararası toplumun ilgisi ve sağlanan yardımlar beklentilerimizin çok altında gerçekleşmektedir. Alınan tüm önlemlere rağmen yasa dışı göç önlenememektedir. Özellikle son olarak İtalya kıyılarında ve İstanbul Boğazında yaşanan kazalarda yine çok sayıda kaçak göçmenin yaşamını yitirmesi uluslararası camiada üzüntüye yol açmıştır.”

“Filistin'e 301 milyon dolar yardım yaptık.”

Bu çerçevede, Mısır'a 2 milyar ABD Doları sağlanmıştır. Tunus'a 100 milyon ABD Doları hibe, 200 milyon ABD Doları nakdi kredi ve 200 milyon ABD Doları uygun koşullarla Eximbank kredisi olmak üzere toplam 500 milyon ABD Doları verilmesi kararlaştırılmıştır. Libya'ya, 100 milyon ABD Doları bütçe ödemeleri için, geriye kalanı ülkemizden ithal edilecek akaryakıt, araç ve diğer ihtiyaçların finansmanı için toplam 200 milyon ABD Doları tutarında kredi tahsis edilmiştir. Yemen'in Dostları Grubu üyesi olan Türkiye Yemen'in siyasi geçiş sürecini desteklemek, kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla 100 milyon ABD Doları tutarında yardım taahhüdünde bulunmuştur. Ayrıca Türkiye, Filistin halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi maksadıyla insani yardım faaliyetlerini sürdürmektedir. Filistin'e yönelik olarak 2004-2013 yılları arasında yapılan resmi kalkınma yardımları toplam 301 milyon ABD Dolarıdır. Türkiye'nin bölgeye yönelik kalkınma işbirliği politikası da, kalkınma-güvenlik ilişkisini dikkate alan bir anlayışla ve insan odaklı bir yaklaşımla yürütmektedir.”

“Buradan Barcelona Başkonsolosu Emir Salim Yüksel'e bizim için düzenleyeceği resepsiyon için şimdiden şükranlarımı sunmak istiyorum. Resepsiyonda AB üye Ülkeleri konsolosları ile konuşma ve istişare yapma imkanımız olacak. Bu çerçevede Suriyeli mülteciler, Türkiye tarafından başta Filistin olmak üzere bölge ülkelerine yapılan yardımlar, Avrupa'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların sorunları ve göçün ekonomik boyutu gibi konular hakkında bilgilendirme yapacağız. Gerçekleşecek olan resepsiyonun çok verimli geçeceğine inanıyorum.” Haber Merkezi