Elektrik Piyasası Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi veren AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, bir kanunun daha TBMM'den çıkmasını sağlamış oldu.
Bugüne kadar çeşitli kanun tekliflerine imza atarak yasalaşmalarında pay sahibi olan AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, AK Parti Grubu tarafından verilen kanun teklifi hakkında açıklamada bulundu.
Ercoşkun; Biz tekelleşmeyi önlemek, rekabeti güçlendirmek maksadıyla bu faaliyetleri birbirinden ayrıştırmak, yani pazarlama ve dağıtım faaliyetlerini birbirinden ayrıştırmak istiyoruz. Biliyorsunuz, 31.12.2012 tarihi itibarıyla kamu ve özel olmak üzere, toplam yirmi bir dağıtım şirketinin üretim ve perakende satış faaliyetlerine ilişkin ayrıştırma işlemleri tamamlandı. Ancak, ayrıştırma işlemlerinden doğan vergilerin elektrik maliyetlerini artırma riskini bertaraf etmek gerekiyordu. Özel sektörle yapmış olduğumuz tüm tartışmalarda ve Maliyeden aldığımız bütün görüşler doğrultusunda bir tereddüt hasıl oldu. Dolayısıyla, bu tereddüdü ortadan kaldıracak riski bertaraf etmek ve sektörü de rahatlatmak ve netleştirmek adına, ayrıştırma işlemlerinin vergiden istisna edilmesi amacıyla 4628 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendinin sonuna KDV muafiyetiyle ilgili bir cümle eklendi. Herhangi bir vergiyi biz burada kaldırmıyoruz, bu ayrıştırmadan dolayı KDV Kanunu'na bir gönderme yaparak buradaki tereddütleri netleştirmiş oluyoruz. Bir diğer konu da fiyat eşitleme mekanizmasına dayanan ulusal tarifeden bölgesel tarifeye geçiş için öngörülen süre 1 Ocak 2013 idi. Ancak, yapılan değerlendirmeler ve hesaplamalar, bu geçiş süreci için hazır olmadığımızı gösterdi. Ulusal tarifede hepimiz, elektriği kaçak kullananların yükünü maalesef çekmek durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla, teklifin 2'inci maddesi, bu sürenin 2015 yılına kadar uzatılmasını sağlıyoruz. Yine teklifle düzenlenen diğer bir husus, daha önce sözleşmesi yapılmış, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan bazı teşviklerin, 2015 yılı sonuna kadar devam ettirilmesidir” dedi.
Hazırlanan bu kanun teklifi hakkında TBMM'de AK Parti Grubunun teklif hakkındaki düşüncelerini açıklamak üzere de Meclis kürsüsünden Milletvekillerine seslenen Ercoşkun, burada yaptığı konuşmada; Şu anda Türkiye gündeminde önemli bir yer tutan 397 sıra sayılı Enerji Kanunu Tasarısı'nın bir an önce bitirilmesi ülkemizin menfaatleri anlamında oldukça önemli” ifadelerini kullandı.