Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Ekonomik Komitesi Başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Güney Akdeniz'de son 200 yıla şekil veren Avrupa ülkelerin, Fas'ta insanların şu anda eğer yüzde 50'ye yakını okuma yazma bilmiyorsa burada bir sorumluluğu var” dedi.
İtalya'nın başkenti Roma'da Temsilciler Meclisi'nde yapılan Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Ekonomik Komitesi toplantısının gündeminde, yeniden imar ve kalkınmayı amaçlayan bir bankanın kurulması önerisi ve bölge ülkeleri arasındaki ticaret imkanlarının geliştirilmesi gibi konular bulunuyor.
Toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Ekonomik Komitesi Başkanı Ali Ercoşkun, bu sezon ikincisi gerçekleştirilen toplantıların amacının; AB ülkeleriyle, güneydeki Arap ülkeleri arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırma ve bölgedeki kişisel dolaşım, iş dünyasının hareketi ya da kültürel ve sosyal işler konusunda her türlü hareket imkanını içerek bir koordinasyon oluşturmak olduğunu söyledi.
Ercoşkun, bu toplantıların, özellikle Arap Baharı'yla beraber yeniden yapılanmaya ihtiyaçları olan güney ülkelerine ekonomik destek, bilgi transferi ve tecrübelerin paylaşılması noktasında verimli olduğunu dile getirdi.
Mart 2012'den beri yürüttüğü komite başkanlığı görevinde zaman zaman birtakım "çarpıklıklara" tanık olduğunu, konuya "menfaatler" açısından yaklaşılmaması gerektiğini savunan Ercoşkun, Bir komite toplantısı için Lizbon'a Fas'tan bir milletvekili vize alamadığı için gelemiyorsa ortada ciddi çarpık bir durum vardır. Özellikle kuzeyden yapılan bazı konuşmalarda, güneydeki ülkelerin çok fazla yardım talebinde bulunduğu söyleniyor. Güneydeki ülkelerin son 150-200 yıllık geçmişlerine baktığımız zaman başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin birçoğunun bu ülkelerin son 200 yılına şekil verdiğini görüyoruz. Son 200 yıla şekil veren bu ülkelerin, Fas'ta insanların şu anda eğer yüzde 50'ye yakını okuma yazma bilmiyorsa burada bir sorumluluğu var. Dolayısıyla hiçbir sorumluluk hissetmeden yapılan bir çalışmada başarı elde edilmez. Burada mevcut durumun ortaya çıkmasında, maalesef Avrupa ülkelerinin sadece menfaat anlamında geçmişten gelen bakışlarının da çok ciddi pay aldığını söylemek mümkün. Ama inşallah bu gerçekleşen çalışmalar en başta bu bakışı değiştirir. Bu paradigmanın değişmesi lazım, ondan sonra başarı gelir” dedi.
İtalyan bakan
Toplantının açılış bölümüne katılan İtalya'nın Avrupa İşleri Bakanı Enzo Moavero da, Akdeniz'in sadece bir çatışma ortamı olmadığını belirterek, Akdeniz aynı zamanda bir buluşma noktasıdır. Bu nedenledir ki, Akdeniz bir paylaşım, değişim kültürünü temsil eder" dedi. Bakan Moavero, bölgede birtakım zorlukların gizlenemeyeceğine, bunlarla yüzleşmek ve egoları bir kenara bırakarak diyaloğa önem vermek gerektiğine” değindi.

Moavero, özellikle Akdeniz'in güney kıyılarındaki ülkelerin siyasi, sosyal, ekonomik yeniden yapılanmasına destek olunması gerektiğini, bu konuda İtalya'nın üzerine düşeni yapacağını kaydetti