Neden koalisyon kurulamadı, seçmen ne düşünüyor?

Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Ak Parti Bolu İl Teşkilatı Bolu'daki seçim atmosferini değerlendirdi. İl Başkan Vekili Nurettin Doğanay'dan sonra sözü alan Milletvekili Ali Ercoşkun diğer partilerle neden koalisyonun kurulamadığını anlatarak gazetecilerin sorularını cevapladı.

Seçim atmosferini değerlendirerek söze başlayan Ali Ercoşkun, Sahadaki seçmenin bize yansıttığı enerji çok üst seviyede. Özellikle 2011 seçimleri ile kıyasladığımız zaman 2011 seçimlerini anımsatan hatta daha iyi bir tablonun ortaya konduğu bir atmosferden söz edebiliriz. Tabi burada 7 Haziran'dan bu yana yaşanan gelişmelerin çok büyük önemi var. Çünkü biliyorsunuz Sayın Başbakanımız 7 Haziran gecesi yapmış olduğu değerlendirmede seçmenin vermiş olduğu mesajı anladığımızı, bu mesajın bir koalisyonu işaret ettiğini ve dolayısıyla bu koalisyonu kurmak için açık, şeffaf bir şekilde, bütün süreçleri milletin önünde yaşayacağımız bir şekilde koalisyon görüşmelerini yapacağını söylemişti. Gerçekten de bunu gerçekleştirdi” dedi.

“AK PARTİ-MHP KOALİSYONU BAHÇELİ YÜZÜNDEN KURULAMADI”

Daha sonra yapılan koalisyon görüşmelerinden neden sonuç alınamadığı ile ilgili görüş belirten Ercoşkun, CHP ile yapılan koalisyon görüşmelerinde 14 maddelik şart listesi daha sonra azalsa da sonuçta bir şart bile olsa siz peşinen bir hükümle masaya oturduğunuzda oradan bir anlaşmanın çıkması mümkün değildi. Diğer taraftan Sayın Devlet Bahçeli'nin ilk geceden itibaren, ona da hayır buna da hayır demesi hani Başbakanımız bu konu ile ilgili çok hoş bir ifade kullandı; ‘sadece çay ikramına evet' dedi diye. Herşeye hayır deyip bütün bunların üzerine sanki şaka gibi Cumhuriyet tarihinin en büyük acısını yaşadığımız eylemden sonra alaycı bir üslupla, dalga geçercesine ‘Davutoğlu benim hayırlarıma alışık, buna da hayır' demesi, milletin artık siyaseti bir kenara koyup Vatan, Millet meselesi olarak, Türkiye'nin kaderinin tayin edileceği yaşanan gelişmelerle ilgili acıyı paylaşma noktasında biraraya gelme ihtiyacı varken buna da bu şekilde alaycı bir uslupla hayır demesi gerçekten inanılır gibi değil. Dolayısı ile olabilecek, tabanda karşılığı bulunan Ak Parti-MHP koalisyonu da bu bağlamda gerçekleşmedi ve anayasal bir zorunluluk olarak seçim hükümeti kuruldu” şeklinde konuştu.

“OYU SORGULADIKLARINI BAHÇELİ DE FARK ETTİ”

Kurulan seçim hükümetine CHP'nin ve MHP'nin Bakan vermemesinin altındaki nedeni anlatan Ercoşkun, Anayasa'da tartışmaya kapalı bir şekilde seçim hükümetinin nasıl kurulduğu, kimlerin üye verdiği, ne kadar üye verdiği açık bir şekilde belirtilmişken gerek CHP'nin gerek Devlet Bahçeli'nin Bakan vermeme gibi bir tavrı oldu. Buradaki hesap neydi, bizi o Vatan hainleriyle ki, maalesef Vatan haini diyorum çünkü Milletin seçtiklerine Vatan Haini demek de benim ağırıma gidiyor aslında ama Vatan hainliği yapıyorlar. Bu Vatan hainleriyle Ak Parti'yi birlikte gösterip, sanki onlarla berabermişçesine bizi vatandaşa şikayet etmek için böyle yaptılar. Peki buradan ülkenin, milletin kazanacağı bir şey var mı? Sadece ve sadece kendi siyasi hareketlerine bir siyasi prim sağlamak amacıyla bunu yapıyorlar. Peki vatandaş bunun hesabını sormayacak mı? Devlet Bahçeli iktidar ortağı olma şansını reddediyordu, bir daha milletin karşısına çıkıp nasıl oy isteyecekti, şuanda Devlet Bahçeli'nin 1 Kasım'dan sonra koalisyonda varız açıklamaları aslında onun da bu tabloyu gördüğünü ve Devlet Bahçeli'ye oy verenlerin artık bu verdikleri oyu sorguladıklarını kendisinin de farkına vardığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

“POLEMİKLERLE KAYBEDECEK VAKTİMİZ DE YOK”

Ak Parti teşkilatı olarak sahada çok fazla çalıştıklarını ifade eden ve diğer siyasi partililerle sahada karşılaşmadıklarını belirten Ercoşkun, Biz Bolu olarak ulusal konjektürü belirleyemeyiz. Herşey özellikle basın ve görsel medya aracılığı ile milletin gözü önünde cereyan ediyor. Ama Bolu'da şunu net bir şekilde ortaya koymak lazım ki, biz açık ara Türkiye genelinden çok yüksek bir oy oranı ile 7 Haziran seçimlerini neticelendirdik. Yaklaşık %53 oy aldık. Diğer bizden sonraki gelen bütün partilerin toplamından daha fazla oy aldık. Bunun en büyük sebebi ortaya koyduğumuz birlik ve beraberlik tablosu ve Bolu'nun her köşesinde, tüm kademelerimizle vatandaşla hemhal olarak gerçekleştirdiğimiz hizmetlerin çok büyük bir payı var. Şuanda da biz aynı şevk ve heyecanla, paylaşarak üç Milletvekili Adayı olarak üçümüzün de Bolu'nun her köşesinde bir gün içinde onlarca farklı programda Vatandaşla bir araya geldiğimizi görüyorsunuz. Açıkçası biz baktığımız zaman çok da fazla diğer partileri gördüğümüzü söyleyemem. Sahada bir çok Milletvekili Adayından biri ile karşılaşmadım bile. Geçtiğimiz seçimlerde bu olurdu. Bunun da bir manası var aslında. Vatandaştan bize geçen bir enerji var biz bunu görüyoruz, diğer partiler de görüyor belki, biz o enerji ile daha fazla koşturmaya gayret ediyoruz, diğer partiler de belki negatif o enerji ile ümitlerini kesiyorlar. Bu söylemlere de yansımış durumda. Bu söylemlerin açıkçası çok da değerlendirilmesi gerektiğini düşünmüyorum, çünkü açıkçası hiçbirimiz Milletvekili olmak için burada değiliz. Biz Vatan için, Millet için üzerimize düşen sorumluluğun bilinci ile hareket etme manasında buradayız. Siyasi rant elde etme adına ortaya konan polemiklerle kaybedecek vaktimiz de yok” dedi.

“ÜÇLÜ OLSUN GÜÇLÜ OLSUN, HER ŞEY BOLU İÇİN OLSUN”

Son olarak 3 Milletvekili çıkarmanın önemine değinen Ali Ercoşkun, Bolu'da üç Milletvekilliğini kazanmamızın Bolu için, Bolu Ak Parti teşkilatları için, biz Milletvekilleri için çok büyük bir önemi olduğunun da altını çizmek istiyorum. Üç Milletvekili çıkardığımız takdirde bir Bakana gittiğimizde, Sayın Başbakana gittiğimizde, isteklerimiz, taleplerimizi çok daha kuvvetli bir şekilde masaya koyabiliriz. Zaten bugüne kadar doğru projelendirdiğimiz ve hep birlikte projelendirerek ortaya koyduğumuz hiçbir talebimizi ne Bakanlarımız ne de Başbakanımız geri çevirmedi ama daha geniş bir ekiple çok daha farklı projeleri de önümüzdeki süreçte gerçekleştirebiliriz. Üçlü olsun güçlü olsun, herşey Bolu için olsun” diye konuştu. Emrah ÖGET