Türk ve Dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünü gurur ve kıvançla kutlayan Milletvekili Ercoşkun, Yüce peygamberimizin övgüsüne de yüzyıllar öncesinden mazhar olan fetih hareketi ile İstanbul, diğer inançlara hürmet esasıyla çok sayıda Türk-İslam eseri ile taçlandırılmıştır. İstanbul uzun yıllar İmparatorluk coğrafyasının beşeri, kültürel ve ticari bir kaynaşma merkezi olmuştur” dedi.
Ali Ercoşkun sözlerine şöyle devam etti; İstanbul'un fethi, yalnızca bir dünya kentinin el değiştirmesi gibi basit bir olay değildir. Tüm insanlığı sevgi, barış ve özgürlük ülkesine taşıma arzusudur. 29 Mayıs 1453'ten itibaren, İstanbul, hoşgörünün, barışın, aklın, bilimin, özgürlüğün merkezi haline gelmiş; bu iklim İstanbul'dan bütün dünyaya dalga dalga yayılmıştır. İstanbul'un fethi, Avrupa'yı, özellikle Bizans'ı boğmakta olan insanlığın yüz karası orta çağ zulmünü tasfiye edip yerine sevgiye, şefkate, müsamahaya, yüksek bir ruh asaletine dayanan İslam medeniyetini inşa etmiştir.”
Ercoşkun; Yüce peygamberimizin övgüsüne de yüzyıllar öncesinden mazhar olan fetih hareketi ile İstanbul, diğer inançlara hürmet esasıyla çok sayıda Türk-İslam eseri ile taçlandırılmıştır. İstanbul uzun yıllar İmparatorluk coğrafyasının beşeri, kültürel ve ticari bir kaynaşma merkezi olmuştur.”
Ercoşkun sözlerini şu şekilde bitirdi; İstanbul'un 1453 yılındaki fethinin 600. yıl dönümünü, yani 2053 yılını da AK Parti olarak hedeflerimiz arasına alıyor, o büyük yıl dönümü için şimdiden hazırlıklara başlıyoruz. Sadece Türkiye için değil, sadece İslam dünyası için değil, tüm insanlık için Fetih kutlu olsun. İstanbul'u bir Türk-İslam kenti yaparak çağı değiştiren, başta büyük Hakan Fatih Sultan Mehmet olmak üzere manevi komutan Akşemsettin hazretlerini ve fetihte yer alan ecdadımızın hatıralarını minnet ve şükranla anıyor, peygamber müjdesiyle taçlanmış o kutlu askerlere Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum.”