Hakan Fidan'ın AK Parti'den aday adayı olacağını bildiklerini söyleyen AKP Bolu Milletvekili Ercoşkun, Fidan'ın tecrübe ve birikimlerinden faydalanacaklarını açıkladı.

Bu hafta, Salı Günü görüşülecek olan İç Güvenlik Yasası hakkında değerlendirme yapan AK partili Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, yasanın 6-7 Ekim olayları nedeniyle Meclis'in gündemine getirildiğini belirtti. Ercoşkun, Salı günü maden yasasını bitirip Çarşamba günü iş güvenlik paketine başlamayı düşünüyorduk. Ama maalesef Salı günü maden yasasını bitemediğimiz için bu yasa Çarşamba akşamına ancak bitirebildiğimiz için Perşembe günü de enerji bakanı hakkında verilen gensoru önergesini daha önceden planladığımız için görüşmelerini bu salıya kaldı. Salı günü inşallah iç güvenlik paketinde başlayacağız. Memleketin aslında son dönemini şöyle düşündüğümüz zaman özellikle 6 – 7 Ekim olaylarında 50'den fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve bir anda bir kaos ortamı oluşturulmaya çalışılan süreci düşündüğümüz zaman geçmişteki acı tecrübelerimizi de ortaya koyduğumuz aslında ne kadar önemli bir kanun olduğunu anlayabiliriz. Her ne kadar HDP ile beraber MHP'nin CHP'nin bu yasayı geçirmemek için ittifak edeceklerini beyan etmeleri meclisi hatta kilitlemeyle tehdit etmelerine rağmen Ak Parti grubu dimdik durarak bu yasayı TBMM'den geçirmek için gece gündüz demeden bu çabayı ortaya koyacak. Neden önemli? Çünkü 6 – 7 Ekim olayları gösterdi ki bir anda bir düğmeye basıldığı anda Türkiye'nin farklı yerlerinde insanların hayatlarını kaybetmesine yol açan olaylar olabiliyor. Bu olaylarda Molotof atan, maskeyle yüzünü gizleyen, sapan kullanan ama bu sapan neredeyse bir buçuk iki metre boyunda mancınığa benzeyen aletlerle güvenlik güçlerine ve bunun yanında halka zulmeden olaylar olabiliyor. Perki bizim ne yapmamız lazım? Bizim bu manada hukuk normlarından çıkmadan tamamen hukuk çerçevesinde devletin iradesini ortaya koyabilecek şekilde bu yasal düzenlemeleri gerçekleştirmemiz lazım. AB normları ve Amerika'daki olayları düşünün. Avrupa'da polisten, askerden nasıl çekinildiğini veya Amerika'da izlediğimiz görüntülerde polisin ne yetkilerle hareket etiğini düşünürsek eğer şu anda gelen yasada bir tane madde bile AB standartları veya Avrupa'daki uygulamalardan daha ağır değildir. Veya Amerika'daki uygulamalardan daha farklı bir uygulamanın gelmesi söz konusu değil.

YASA YETERLİ DEĞİL MİYDİ?

Maalesef Molotof kokteyli atan birisi gözaltına altına alınsa bile mevcut süreçte salıverilip tekrar aynı olayların içeresine dönebiliyordu. Şu anda polisin yetkileri bu manada artırılarak özellikle gözaltına alma, gözaltına aldıktan sonraki süreçte hemen salıvermesini engelleyen dolayısıyla olaylara yeniden katılmasını engelleyen maddeler söz konusu. Veya maske takıpta o meydanda bulunan birisi herhalde devlete karşı veya devletin güvenlik güçlerine karşı veya daha da önemlisi orada yaşan halka karşı iyi niyet beslediğini düşünmek herhalde biraz saflık olur. Burada çok farklı senaryolar konuşuluyor. İşte gösteri yapma hürriyeti engellenecek. Ucunda bucağında böyle bir düzenleme söz konusu değil. Evet, insanlar çıksın sokaklarda görüşlerini beyan etsinler, demokratik kurallar çerçevesinde yürüyüş yapsın, bildiri okusun ama kalkıpta maskeyi takıp eline molotofu aldığı anda da o adam vatana millete düşmanlık ediyordur. Bu, bu kadar açık. Bu kadar açık bir meseleyi nasıl oluyor da HDP ile MHP bir kere bir araya gelerek engellemeye çalışmasını bunlara da CHP'nin destek vermesini benin anlayabilmem mümkün değil. Ama maalesef böyle bir ortam söz konusu. Sokaktaki vatandaş, benim bir arada olduğum Bolulu hemşerilerim sonuna kadar bu yasanın arkasında. Çünkü hiç kimse o görüntüleri devlete meydan okumayı, millete rağmen o meydan okumayı gerçekleştiren o hareketleri tasvip etmiyor. Bu yasa ile beraberde bu görüntüleri inşallah ortadan kaldıracağız”

Mit Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasını da değerlendiren Ercoşkun, Fidan'ın AK Parti'den aday olacağını bildiklerini ve onun tecrübe ve birikimlerinden faydalanacaklarını söyledi. Ercoşkun şöyle devam etti: Hakan Fidan, yapmış olduğu görev hem de bundan önceki görevleri itibariyle kendini ciddi manada yetiştirmiş. Kendi alanında dünyada sayılı otoritelerden birisi olarak değerlendirebileceğimiz hem entelektüel birikim anlamında hem de görevleri itibariyle Türkiye'nin son dönemindeki en önemli süreçlere hakim olması anlamında gerek çözüm süreci gerekse istihbaratın sadece ülke içerisinde değil bölgesel dünya anlamında da organizasyonunu gerçekleştirme noktasında çok ciddi bir birikim. Bu birikimin Ak Parti'den aday olacağını biliyoruz. Bu birikimin çok farklı noktalarda değerlendirilmesi de mümkün olacak. Sonuçta insanlara baki değil görevler. MİT kurumsal yapısı içerisinde bu süreci kendi içinde devam ettirebilir. Hakan Fidan bu bilgisiyle birikimiyle ve süreçteki etkisiyle çok ciddi manada katkı yapacaktır. Daha önce Bolu'da misafir etmiştik Hakan Fidan'ı. Çok güzel sohbetlerimizde oldu. Ben bu manada çok olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şimdiden hayırlı olsun” Haber Merkezi