Bloomberg HT TV'nin Ana Haber Bülteni'ne konuk olan AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından hazırlanan ve 158 öneriden oluşan Komisyon Raporunu değerlendirdi.
AKP Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Ben sektörün içinden gelen birisiyim. 1992 yılında iş hayatına başlayan ve üniversite eğitimini bu konuda alan birisiyim. Dolayısıyla Türkiye'nin son 25-26 yılını bilişim tarafını hafızasında tutan birisi olarak Araştırma Komisyonda şunu gördüm. Bilişim konusunda faaliyet gösteren kurumlarının dağınıklığını tespit ettim. Burada dağınık olan kuruluşların tamamını koordine edebilecek bir yapıya ihtiyaç var” dedi.
Türkiye'nin ekonomi kanalı olan Bloomberg HT TV'nin canlı yayın konuğu olan AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Ana Haber Bülteninde soruları yanıtladı. Ana Haber Bülteni sunucusu Ali Çağatay ve Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından hazırlanan rapora dair sorularına yanıt veren Ercoşkun, kurulması düşünülen Bilişim Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye'deki bilişim sektörünü masaya yatırdı.
“Paradigma değişimi şart!”
Bilişim sektöründe bir değişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ercoşkun, Gelişen çağa ayak uydurabilme adına insanların çok çabuk değişemediğinin bilincinde olarak daha da hızlandırılması için bir adım atılması gerekiyor. Dolayısıyla bizim bir zihniyet değişimine, yapı değişimine ihtiyacımız var. Bu paradigma değişimi hayata geçirebildiğimiz takdirde bundan sonra Türkiye'nin 2023 hedefleri, 2071 hedeflerine ulaşma noktasında çok daha hızlı hareket edebilme kabiliyetine sahip olabiliriz. Biz ihracatımızı 36 milyar dolardan aldık 150 milyar dolarlar seviyesine taşıdık. Bu daha nereye gidebilir? Daha iyi domates üreterek ya da daha iyi koyun üreterek bunu yapabilir miyiz? Biz daha da ileriyi hedefliyorsak, tüm ülke olarak paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. Bunu da sadece yeni yetişen neslin değişimi olarak değil, belli yaşın üstündeki nesli de hedefleyerek top yekün gerçekleştirmek durumundayız” dedi.
“Sektörün 26 yıllık hafızasını aklımda tutuyorum”
Söyleşide sektörün içinden geldiğini vurgulayan Ercoşkun, ARGE çalışmalarının da önemin den bahsetti. Ali Ercoşkun, 158 önerimizden bir tanesi de arge çalışmasının bir kişiyle bile yapılıyorsa desteklenmesi için önerimiz oldu. Bileşimde, 15 yaşındaki bir çocuğun dünyadaki birçok sanayi devini geride bırakabilecek bir potansiyele ulaştığını düşünürseniz eğer bilişimde argeyi sayılarla sınırlamamız çok anlamsız geliyor. Argenin bir kişiyle bile yapılabildiğini gördüğümüz için Raporumuzda bir kişilik argenin bile desteklenmesi önerimizi koyduk. Ben sektörün içinden gelen birisiyim. 1992 yılında iş hayatına başlayan ve üniversite eğitimini bu konuda alan birisiyim. Dolayısıyla Türkiye'nin son 25-26 yılını bilişim tarafını hafızasında tutan birisi olarak Araştırma Komisyonda şunu gördüm. Daha önce benim varlıklarından bile haberim olmayan kurumların olduğunu gördüm. Bilişim konusunda faaliyet gösteren kurumlarının dağınıklığını tespit ettim. Burada dağınık olan kuruluşların tamamını koordine edebilecek bir yapıya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
“Neden Bileşim Bakanlığı?”
Program sunucusu Ali Çağatay'ın Komisyon Raporunun en dikkat çeken Bilişim Bakanlığı nın kurulması önerisi ile ilgili sorusuna da AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Öncelikle şunu memnuniyetle ifade etmek gerekiyor; biz bu raporu AK Partili arkadaşlarımızın yanı sıra CHP, MHP ve BDP'li arkadaşlarımızla birlikte bu raporu hazırladık ve ortaklaşa imza koyduk. Türkiye'nin geleceğini hazırlamak adı