Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen İnternet Güvenliği ve Sosyal Medya” konulu seminerde konuşan Ak Parti Bolu milletvekili Ali Ercoşkun, Bilişim Bakanlığı kurmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bolu Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından Kültür Merkezi'nde İnternet Güvenliği ve Sosyal Medya” konulu seminer düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Sağlık Müdürü Mahmut Arık, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu ile öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı seminerde, Ak Bolu Parti milletvekili Ali Ercoşkun ile üniversitemizin mezunlarından Bilgi Teknolojileri Uzmanı Onur Oktay İnternet Güvenliği ve Sosyal Medya” konusunda bilgi verdiler.
Ercoşkun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oluşturulan Bilişim ve İnternet Meclis Araştırma Komisyonu'nda oybirliği ile bir rapor hazırlandığını, bin 140 sayfalık raporla 158 öneri getirdiklerini anlatarak, Raporun ilk maddesi internetin hak olduğu ve bu hakka herkesin özgür şekilde ulaşmasının sağlanması, ikinci madde ise Bilişim Bakanlığının kurulması ya da Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı ya da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kapsamında yeniden yapılandırılması.” diye konuştu.
Dünyada paradigma değişimi olduğunu, sanayi devrimini gerçekleştiren ve 1900'lerin başında Sanayi Bakanlıklarını kuran ülkelerin günümüzün gelişmiş ülkeleri olduğunu anlatan Ercoşkun, 2023 ve 2071 hedeflerimiz var. 1900'lerde Sanayi Bakanlığı ne ise şimdi Bilişim Bakanlığı aynı. Bilgi devrimine geçişi toplum olarak başarmak zorundayız.” dedi.
Bilgi Teknolojileri Uzmanı Onur Oktay ise seminerde; sosyal medya, güvenlik, kariyer ve markalaşma, dijital nesil ve web trendleri, hackerlerin dünyası, siber saldırılar ile sosyal ve toplumsal mühendislik konularında bilgi verdi. Oktay, dünyanın en büyük internet sitelerinden biri olan facebooku ülkemizde 32 milyon insanın kullandığını belirterek, Türkiye'nin facebook kullanımında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 6'ncı sırada olduğunu söyledi.
“Facebook'ta kimse yüzde 100 güvende değil”
Facebook kullanan kimsenin yüzde 100 güvende olmadığını anlatan Oktay, gizlilik ayarlarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizerek, Neyi, kiminle ve nasıl paylaştığınızı kontrol edin. Tanımadığınız kişileri eklemeyin. Spam mesajları Facebook'a bildirin. Lokasyon-konum bilgisi belirtmeyin. Herhangi bir oyun ya da uygulamanın profilinizden hangi bilgilere eriştiğine dikkat edin. Facebook'tan başka sitelere yönlendiren linkler ile Facebook dışındaki linkleri tıklamayın. Kafelerde kullanılan kablosuz ağlar da radyo frekansıdır ve kesinlikle dinlenir.” diye konuştu.
Oktay, facebook hesabının dondurulması ya da silinmesi durumlarında bile tüm bilgilerin Facebook ve Google'da 2 yıl, Twitter da ise 6 ay veri tabanında saklandığını ve ‘istendiğinde ise çıkarılıp verildiğinin' de unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.