"10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası" kapsamında Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde bir program düzenlendi. Programa katılan Vali Baruş, öğretmenlere ve velilere yönelik yaptığı konuşmasında "Bu çocuklarımızın topluma katkı sağlamaları için biz elimizden geleni yapmak zorundayız. Çünkü biz engellisiyle, yaşlısıyla, her türlü kesimi ile bir milletiz, bir toplumuz" ifadelerine yer verdi.

Dünya Engelliler Haftası nedeniyle Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi bahçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş,Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve davetliler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü'nün "Engelliler İçin El Ele" projesi kapsamında Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinden oluşan Mehter Takımı gösterisi ile devam etti. Mehter Takımı gösterisi seyircilerden büyük alkış aldı.

"TOPLUMLARIN UYGARLIK DÜZEYİ ENGELLİYE VERDİĞİ DEĞERLE ÖLÇÜLÜR"

Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Zeki Arabacıoğlu yaptığı konuşmasında, Engelliler haftası nedeniyle okullarında düzenlemiş oldukları etkinlik hakkında katılımcılara bilgiler vererek, "Bugün burada bu bireylere fırsatlar verildiğinde neler yapabileceklerini sizlere göstermek istiyoruz. Belki bu bireyler diğer yaşıtlarının yaptıklarını yapamıyor olabilirler ama onların yürekleri o kadar geniş ki gözlerinde gördüğümüz o masumiyet duygusu bizlere dünyanın en büyük çıkarsızlığını ve art niyetsizlik dersini veriyorlar. Toplum tarafından bireye verilen değer en önemli medeniyet göstergelerinden biridir. Yarının dünyasını inşa etme icrasında olan büyük bir milletin, büyük bir devletin fertleri olan bizler tüm bireylerimize özellikle de özel eğitime ihtiyacı olan bireylerimize özel bir önem vermek zorundayız. Çünkü toplumların uygarlık düzeyi engelliye verdiği değerle ölçülür. Çevremize baktığımızda görmeyen, duymayan, konuşamayan, yürüyemeyen epeyce insan görürüz. Ama bulara fırsatlar verildiğinde çok önemli mevkilere geldiğine şahit olmaktayız. Bunların tek farkı eğitim almış olmalarıdır. Bizlerde diyoruz ki eğitim her engeli aşar, eğitim aşı gibidir. Aşı nasıl vücudu hastalıklara ve mikroplara karşı korur ise eğitim de bizleri hayata bağlar, kötülüklerden alıkoyar, bizleri iyi bir vatandaş olmamızı sağlar.Bizler de Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi olarak bu bireylerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak, üretken birer birey olmalarını destekleyecek becerilerle donatmak, toplumla kaynaşmasını, bütünleşmesini sağlamak, bir iş başarmanın onurunu ve gururunu yaşatmak en büyük amacımızdır.En önemli diğer amacımız da başkasına yük olduğunu hissetmeden bu bireylerin topluma uyumunu sağlamak, bizlerin en büyük arzumuz, dileğimizdir" dedi.

"ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZ, GENÇLERİMİZ BU TOPLUMUN, BU MİLLETİN BİRER FERDİDİR"

Bolu Valisi Aydın Baruş yaptığı konuşmasında, "Allah bütün kullarını eşit yaratmıştır, ancak onlara çeşitli özellikler vermiştir. Bazısının yüz güzelliği, bazısının beyin kapasitesi, bazısının doğal yetenekleri ön plana çıkmıştır. Bazıları ise bundan yararlanamamıştır. Ama bu hiç bir zaman Allah'ın adaletine aykırı bir durum değildir. Çünkü insanlar kendilerine verilen özellikler çerçevesinde dünyada diğer insanlara faydalı olmayı bir şekilde başarabilirler. Burada eğitim gören çocuklarımız da topluma faydalı birer fert olarak her şeyi yapabilecek güç ve özellikteler. Bunları görüyoruz ve bu çocuklarımızın topluma katkı sağlamaları için biz elimizden geleni yapmak zorundayız. Çünkü biz engellisiyle, yaşlısıyla, her türlü kesimi ile bir milletiz, bir toplumuz. Birimizin derdi diğerimizin derdi olmak zorunda. Yoksa millet olmayı başaramayız ve küreselleşmenin getirdiği aşırı bireyselleşme neticesinde birbirimizden kopuk hayatlar yaşarsak, birbirimizin sorunları ile ilgilenmezsek, dertleri ile dertlenmezsek, yarın kendi mutluluğumuzu da tehlikeye düşürmüş oluruz. Bu nedenle bu tür eğitim veren kurumlarımıza sahip çıkalım, elimizden gelen neyse verelim ve toplumda artık şunu algılayalım ki engelli çocuklarımız, gençlerimiz bu toplumun, bu milletin birer ferdidir. Sokakta eğlenmek, gezmek, her yerde varlıklarını hissettirmek onların en doğal hakkıdır. Bizlerde bu çaba içerisinde bu çocuklarımızın her türlü imkanlardan istifade etmesi için gerekli gayreti, çalışmaları yerine getireceğiz" dedi.

ONLAR SİZİN OLDUĞU KADAR BİZİM DE ÇOCUĞUMUZ, ONLARLA MUTLUYUZ

Konuşmasında engelli ailelerine de seslenen Vali Baruş, Eğitim Merkezinde çocuğu eğitim alan velilerimizi çocuklarına böyle bir eğitim aldırdıkları için tebrik ediyorum. Eskiden engelli çocuğu olan aile sanki toplumda ayıplanacak, utanılacak bir durummuş gibi bunu toplumdan gizler, ortaya çıkarmak istemezdi. Maalesef önceden öyleydi ama artık son zamanlarda bunu aşıyoruz. Bu hiçbir zaman kaygı duyulacak, utanılacak bir durum değildir. Bilakis onların toplum içine çıkması, bizlere böyle güzel gösteriler sergilemesi bizleri son derece mutlu ediyor. İnşallah okullarını bitirdikleri zaman da güzel işlere yerleştirilmeleri bizleri mutlu edecektir. Bunun için siz sakın üzülmeyin, kaygı duymayın. Onlar bizim çocuklarımız, biz onlarla birlikte mutlu bir hayat yaşayabiliriz. Bu cesareti göstererek çocuklarınıza eğitim aldırdığınız, toplum önüne çıkmaya onları cesaretlendirdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Dünya Engelliler Haftası'nın tüm engellilere, ailelerine hayırlı olmasını, sevinçler getirmesini diliyorum” diye konuştu.

GÖSTERİLER DAVETLİLERDEN BÜYÜK BEĞENİ VE ALKIŞ ALDI

Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim gören çocuklar yaptıkları gösterilerle davetlilerden büyük alkış aldı. 10/A sınıfı öğrencilerinin hazırladıkları "Tavukları Pişirmişem" gösterisi ile başlayan gösteriler Mehmet Can Özmetin ve Özge Demirel'in Zeybek gösterileri ile devam etti. Selami Sarıarslan'ın "İnsan Sevgisi" adlı şiiri okumasının ardından program sırası ile, halkoyunları gösterisi, balon patlatma, yumurta taşıma yarışmaları, Bolu Anadolu Lisesi öğrencileri de Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim alan öğrencilerle birlikte oluşturdukları "Sevgi Korosu"nun mini konseri, 9/B öğrencileri Murat Eker'in "Yaşamak Güzeldir", Sedat Otlu'nun "Tüm Engelleri Aşalım" isimli şiirleri okunması, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü'nün "Engelliler İçin El Ele" projesi kapsamında Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri Ritim Grubu gösterileri, sandalye yarışması ve ardından dans şöleni programı seyredenleri oldukça eğlendirdi. Program, Vali Baruş ve protokol üyeleri tarafından çeşitli branşlarda Türkiye genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediye verilmesi ile devam etti.

Eğitim Merkezinde öğrenim gören çocuklar tarafından yapılan resimlerin sergilendiği sergiyi gezen Vali Aydın Baruş, Büyük Berk Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Zeki Arabacıoğlu'ndan ve öğrencilerden resimler hakkında bilgiler aldı. Düzenlenen etkinlik toplu fotoğraf çekilmesi fotoğraf çektirmeleriyle sona erdi.