Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'de Kürt sorununun ve Kürt kimliğinin yıllarca sıkıntı oluşturduğunu vurgulayarak, "PKK terör örgütü de 30 senedir milletimize kan kusturuyor, acı çektiriyor. Çok şükür son 10 yılda atmış olduğumuz demokratik atılımlarla ve açılımlarla ve çözüm süreci ile bugün bu sorunu hal yoluna koymuş bulunuyoruz. Artık ret ve inkar politikaları kaldırılmıştır" dedi.
Vuslat Platformu tarafından Abant'ta bir otelde düzenlenen "Kimlik krizi ve kültürel değişim" sempozyumunun açılışına Emrullah İşler, platformu kuranların genelde gurbetçi vatandaşlar olduğunu belirtti.
Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya gezisinde birlikte olduklarını anımsatan İşler, Almanya'da yapmış olduğumuz toplantıda, orada yeni bir söylemde bulundum. Geçmişte Jön Türkler vardı ve Jön Türkler, Osmanlı İmparatorluğu'nun isteyerek veya istemeyerek yıkılmasına katkıda bulundular. Ama sizler yeni Türkiye'nin inşasında çok önemli katkılarda bulunuyorsunuz. Yurt dışındaki programda 'Schön Türkler' dedim. Yani 'güzel ahlaktan gelen' anlamına gelen 'Schön' ifadesini kullandım. Biz geçmişte sizin ne kadar yalnız bırakıldığınızı biliyoruz. Sizler de bunu yaşayarak öğrendiniz. Bu platform ciddi manada önemli konuların tartışılacağı sempozyumları içerisinde barındırıyor. Özelikle 3. oturumda cumhuriyet dönemi kimlik tartışmaları başlığı altında 'Kürt kimliği', 'Alevi kimliği', 'Türk modernleşmesi' ve 'kadın kimliği' konusu tartışılacak” dedi.
Cumhuriyet döneminde özellikle de tek parti döneminde insanların çoğunun ötekileştirildiğini anlatan İşler, Pek çok insanımızın kimlikleri yok sayıldı. Hepimiz acılar yaşadık. Hepimiz sıkıntılar yaşadık” ifadelerini kullandı.
İşler, büyük kitlelerin büyük, küçük kitlelerin de başka şekilde acılar yaşadığını ifade ederek şöyle devam etti: Herkes maalesef ötekileştirildi. Bunların başında elbetteki Kürt kimliği ve Kürt sorunu meselesi yıllarca sıkıntı oluşturdu ve bu sıkıntılardan yararlanan PKK terör örgütü de 30 senedir milletimize kan kusturuyor, acı çektiriyor. Çok şükür son 10 yılda atmış olduğumuz demokratik atılımlarla ve açılımlarla ve çözüm süreci ile bugün bu sorunu hal yoluna koymuş bulunuyoruz. Artık ret ve inkar politikaları kaldırılmıştır. Bu politikalara son verilmiştir. Çözüm demokrasinin gelişmesinde, demokratik standartların yükseltilmesinde yatmaktadır. Dolayısıyla inşallah artık bu çatışma ortamı da son bulmuştur. Özellikle Diyarbakır'da gösteri yapan ailelerin dün ve bugün duruşlarını yen bir başlangıç, yeni bir milat olarak değerlendiriyorum. Artık bu olaya anneler el koymuştur. Bundan sonra bu ülke coğrafyasında kan ve gözyaşına müsaade etmeyeceğiz” dedi.
ALEVİ TARTIŞMALARI
Sempozyumda Alevi kimliği konusunda da oturumlar ve tartışmalar olacağını hatırlatan İşler, "Bunu da gururla söyleyebiliriz ki, Alevi kardeşlerimiz ilk defa AK Parti döneminde muhatap alınmıştır" ifadesini kullandı.
İşler, geçen yıllarda 7 defa Alevilerin herkesimiyleçalıştaylar yapıldığını ve taleplerinin dikkatle kaydedildiğini söyledi. Çalıştaylar rapor haline getirildiğini belirten İşler, şunları kaydetti:
"Bugün herkesin elinde ulaşabileceği bu raporlar bulunmaktadır. Daha atılması gereken elbette ki adımlar var, o çalışmaları da sürdürüyoruz. Hakikaten biz Alevi kardeşlerimizi ilk defa muhatap aldık. Bildiğiniz gibi 1937'de yaşanan Dersim hadisesi bu ülkenin topraklarında yaşanan en büyük acılardan bir tanesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı çıktı bu konuda meclis grubunda yapmış olduğu bir toplantıda özür diledi. Bu bir erdemdir ama bizim üzerine cesaretle gidebildiğimiz bu konuda kendisi de Dersimli olan ana muhalefet liderinin hiç söz etmemiş olması doğrusu çok manidar buluyorum."
Son yıllarda cemevlerinin sayısının 8-9 kat artış gösterdiğine işaret eden İşler, Alevi dedelerin Diyanet İşleri Başkanlığı tara