DİSK EMEKLİ-SEN Bolu Şube üyeleri Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdikleri mektupla emekli maaşlarına promosyon istedi.

DİSK Emekli-Sen Bolu Şube Başkanı Lütfiye Özkan PTT önünde sendika üyeleri ile birlikte basına yaptığı açıklamada şunları söyledi: Türkiye'de uygulanmakta olan sözde serbest piyasa gereği her banka, çalışanların maaş ödemelerini almak için, çalışanlara promosyon vermektedir. Çalışanların maaş ödemelerini almak için kıyasıya bir yarış içinde olan bankalar, 11 milyon emeklinin promosyon vermeme konusunda zimmi bir anlaşma içindedirler. Bu zimmi anlaşmayla bankalar hem anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesini, hem de kendilerinin kutsadıkları serbest piyasa kurallarını çiğnemektedirler.

Zira çalışanlar bugün sarf ettikleri emeklerinin karşılığı olan maaşlarını bankalar aracılığıyla, emekliler ise geçmiş emeklerinin ve ödedikleri primlerin karşılığında hak ettikleri aylıklarını bankalar aracılığıyla alan kişilerdirler. Bu ortak özelliklerinden dolayı kamu yönetiminin iş ve işlemlerde eşit uygulama yapmasını gerektirir.

Nitekim promosyon ödenmesi hususunda bankalar arasında süren rekabet kamu kurumları arasında farklı uygulamalar ortaya çıkmasına yol açtığından, bu farklılıkları ortadan kaldırmak ve tüm kamu çalışanlarının eşit düzeyde promosyon almalarını sağlamak üzere, başbakanlık tarafından 2007 yılında, 2007/21 sayılı genelge çıkarılmıştı. Bu genelge gereği kamu çalışanlarına promosyon ödenmesi uygulaması halen devam etmektedir.

Sizin de yakından takip ettiğiniz ve bildiğiniz gibi, banka promosyonlarının emeklilere verilmesi hususu uzun zamandır Türkiye'de tartışılmaktadır. Bu tartışmalar zaman zaman kamuoyuna yansımakta ve emekli aylıklarını ödeyen, Sosyal Güvenlik Kurumundan sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, emeklilere promosyon verilmesi için bankalarla görüşmeler yapıyoruz şeklinde açıklamalar yapmaktadır. Bakanın bu açıklamaları ise bazı basın organlarında, emekliye müjde, emekliye 13. maaş şeklinde yer almaktadır. Gerek bakanın açıklamaları, gerekse bu açıklamaları sanki her şey olmuş bitmiş gibi yansıtan basın haberleri 11 milyon emekliyi beklentiye sokmuş olsa da maalesef bu güne kadar hiçbir ilerleme kaydedilmedi ve emeklilere promosyon verilmesi sağlanamadı.

AKP iktidarının da yolunu açan 2000 yılı krizinden sonra yapılan düzenlemelerle, içinde bankalarında bulunduğu finans sektörü Türkiye'nin en karlı sektörü haline getirilmiş bulunmaktadır. Bu nedenle sektörde faaliyet yürüten bankalar yıllık ortalama net 3,5 - 4 Milyar TL. kar açıklamaktadırlar. Kuşkusuz bu karın önemli bir miktarı, büyük çoğunluğu açlık sınırı altında yaşayan, 11 milyon emeklinin aylıklarının ödenmesi için bankalara aktırılan paranın çalıştırılması ve bankaların emeklilere verdikleri diğer bankacılık hizmetlerinden elde edilmektedir.

Bizim istediğimiz, bankaların elde ettikleri bu muazzam karın sadece cüzi bir miktarını promosyon olarak emeklilere vermelerinin sağlanmasıdır. Bu ise bankalarla protokol yapan Sosyal Güvenlik Kurumunun protokollere madde koyması ile mümkündür. Dolayısıyla SGK 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesini dikkate almalı ve her ay, 11 milyon emeklinin aylığına karşılık, 12 milyar lira para aktardığı bankalarla yaptığı ödeme protokollerine promosyon maddesi koymalıdır. Çünkü SGK bir kamu kurumudur ve başbakanlık genelgesine uyma zorunluluğu vardır. Ancak SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, anayasanın eşitlik ilkesini gözetmek ve emeklileri korumak yerine bankaları korumaktadırlar. Nitekim Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı, 2012 yılında, TBMM'de bankaların emeklilere promosyon vermeleri konusunda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı yolunda kendisine yöneltilen soru önergesine, bankaların kaynağı olmadığı için emeklilere promosyon vermiyorlar diye yanıtlamıştı. Aslında bu yanıt bakanın ve yönetimindeki Sosyal Güvenlik Kurumunun mantığını açıkça ortaya koymaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına verdikleri bankacılık hizmetleri karşılığında muazzam kar elde etmektedirler. Uygulanmakta olan sözde serbest piyasa gereği bankalar, daha çok müşteriye ulaşmak ve karına kar katmak için birbirleriyle yarış içindedirler. Bu yarışta her banka, kendisinin tercih edilmesi amacıyla, teşvik edici hediyeler vermektedir. Promosyon da bunlardan biridir ve Bankanın maaşını ödediği şahıslardan sağladığı karın küçük bir kısmıdır.

Ekonomide serbest piyasa var ve rekabet kuralları geçerlidir diyen bankalar sıra emeklilere gelince birbirleriyle rekabet etmemekte birleşmişlerdir. Emeklilerin işvereni pozisyonunda olan Sosyal Güvenlik Kurumu ile onun bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümet ise bu hukuksuzluğu seyretmektedirler.

Yıllardır birçok eylem ve etkinlikle sesimizi duyurmaya ve emeklilere promosyon verilmesi için gerekli adımların atılmasını sağlamaya çalıştık. Bu amaçla yürüyüşler yaptık, imza kampanyaları düzenledik. Ancak diğer birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da, hükümet sesimizi duymadı ve gerekli adımları atmadı. Dolayısıyla bu gün tüm Türkiye çapında, üyelerimiz hazırlanan matbu dilekçeyi Sosyal Güvenlik Bakanlığına göndermektedirler. Amacımız, üyelerimizin promosyon talebini Sosyal Güvenlik başkanlığın son bir kez iletmelerini sağlamaktır.

Buradan sizin aracılığınızla, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanına bir kez daha sesleniyoruz, bu dilekçeleri dikkate almadığınız ve emeklilere promosyon verilmesini sağlamadığınız taktirde, anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmekten hakkınızda hukuk yollarına başvurmanın yanı sıra, ve başta sendikamız üyeleri olmak üzere, tüm emekliler geçmiş alacaklarını da talep eden davalar açacaklardır.”