Atatürk ve silah arkadaşlarına teşekkür ederiz;

Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yılı olan 29 Ekim 2015 Cumhuriyet Bayramı Bolu'da coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde Valilik makamında Bolu Valisi Aydın Baruş'un tebrikleri kabulünün ardından Bolu Belediye Meydanında toplanan protokol, askeri birlikler, ortaokul, lise öğretmen, öğrenciler ve müdürler meydanı doldurdu.

Sabah 9.30'da Bolu Valisi Aydın Baruş'un Valilik makamında tebrikleri kabulünün ardından İzzet Baysal Caddesinde kortej eşliğinde Bolu Belediye Meydanına yürüyen protokolü coşkulu bir kalabalık karşıladı. Karşılamanın ardından Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Türker Yılmaz ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın eşliğinde halkı selamlayarak bayramlarını kutladı. Belediye Bandosu eşliğinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilimizde ve dış temsilciliklere gönderilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

“CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajının ardından günün anlam ve önemini belirtmek üzere kürsüye çıkan Bolu Valisi Aydın Baruş, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun” diyerek Bolulura seslendi ve Bugün; tarih boyunca büyük medeniyetler inşa eden, tüm insanlığa hak ve adaletle hükmeden Devletler kurmuş olan Milletimizin şanlı tarihinin dönüm noktalarından olan bir günün yıldönümünü kutluyoruz. 29 Ekim 1923; sömürgeci güçler tarafından iradesi ve geleceği esaret altına alınmak istenen milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlattığı İstiklal Savaşında kazanılan zaferin zirve noktasıdır. 29 Ekim 1923; Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım” diyen milletimizin özgürlük ve bağımsızlık iradesini tarihin altın sayfalarına tescil ettirdiği ettiği tarihtir. 29 Ekim 1923; yıllardır devam eden savaşlar nedeniyle harap olmuş memleketimizin ve umutlarının üzerine kara bulutlar çökmüş milletimizin gelecek ufkunda güneşin aydınlığının doğduğu tarihtir. 29 Ekim 1923; bin yıldır bu topraklarda kardeşlik içinde yaşayan insanların, en ümitsiz günlerinde kaderine birlikte sahip çıktığı, Misak-ı Milli sınırları içinde ebediyete kadar birlikte yaşama iradesini tüm cihana ilan ettiği tarihtir. Ve 29 Ekim 1923; bir milletin yekvücut olduğu halde neler başarabildiğini tüm dünyaya ispat ettiği tarihtir” dedi.

“CUMHURİYETİN MANASINI VE DEĞERİNİ ÇOK İYİ ANLAMAMIZ GEREKMEKTEDİR”

Öğrencilere seslenen Vali Baruş, Sevgili Öğrenciler, 29 Ekim 1923'teki ruhu daima yaşatmak için Cumhuriyetin manasını ve değerini çok iyi anlamamız gerekmektedir. Cumhuriyet; milli iradenin yönetimde hâkimiyetin yegane istinatgâhı olarak kabul edilmesidir. Cumhuriyet; halk iradesinin, vatandaşların talep ve ihtiyaçlarının yönetimde öncelik bulmasıdır. Cumhuriyet; bu ülkenin en ücra köşesinde yaşayan vatandaşlarımıza bu milletin onurlu bir ferdi olduğunu, Devletin her zaman yanında olduğunu hissettirebilmektir. Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesi, çaresizlerin çaresi olmaktır.

Cumhuriyet; hiç bir ayrım gözetmeksizin, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere ve kültürlere eşit mesafede durmaktır. Cumhuriyet; bu ülke üzerinde yaşayan 78 milyon vatandaşın ortak bir kader etrafında kenetlenmesi, ortak bir gelecek için birlikte çalışmasıdır. Cumhuriyet; Devlet-Millet kaynaşmasının sağlanması, dayanışma ve kardeşlik ruhunun birlikte yaşama anlayışının temelini oluşturması demektir. Birinci Dünya Savaşının ardından sömürgeci güçler tarafından parçalanmak ve vesayet altına alınmak istenen milletimiz, bu dayanışma ve kardeşlik ruhu sayesinde Kurtuluş Mücadelesini kazanmış ve bu toprakları bizlere ebedi vatan olarak miras bırakmıştır. Bugün de; bu eşsiz mirası, mukaddes vatanı bölmeye çalışan, asırlardır bu topraklar üzerinde kardeşlik içinde yaşayan insanlarımızı birbirine düşman etmek isteyen, bu emelleri uğruna katliamlar işleyen terör örgütleri ve onların destekçisi olan şer odakları amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklardır.

Şehitlerimiz ve Gazilerimiz tarafından bizlere emanet edilen bu vatanın kıymetini çok iyi biliyoruz.

Onların yaptıkları fedakârlıkların, bu topraklar uğruna tereddüt etmeden verdikleri canların ne anlama geldiğinin idrakindeyiz” şeklinde konuştu.

“BOLU OLARAK; CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA YENİ KAZANIMLARLA ULAŞMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Bolu Valisi Aydın Baruş sözlerine, Vatanın bütünlüğünü, her karış toprağını kanımız pahasına muhafaza etmeye, Şehitlerimizin al kanlarıyla sulanmış Ay Yıldızlı Al Bayrağımızın gölgesinde ebediyen hür ve bağımsız olarak yaşamaya, Tek bir millet olarak, üzüntüde ve sevinçte, yoklukta ve bollukta hep beraber olmaya, Türkiye Cumhuriyeti Devletini bu topraklar üzerindeki tek devlet olarak yaşatmaya devam edeceğiz, Bolu olarak; Türkiye'yi yüceltmek ve büyütmek için, Cumhuriyetimizin 100. Yılına yeni kazanımlarla ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin en büyük teminatı; atalarımızın ve şehitlerimizin emanetini sahiplenme şuuruna sahip olan gençliğimizdir, bağımsız bir ülkede onurlu bir şekilde yaşamanın kıymetini bilen tüm vatandaşlarımızdır. Bu gün vesilesiyle; Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, vatanımızın bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Sözlerime burada son verirken, tüm Bolu Halkının ve Milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, Sizlere en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek son verdi.

Daha sonra orta okul ve lise öğrencileri tarafından Cumhuriyet Bayramı şiirleri okundu ve halk oyunları gösterileri sahne aldı. Ardından törene katılan okullar ve askeri birlikler Belediye Bandosu eşliğinde tören geçişi yaptı ve tören burada sona erdi.

(Emrah ÖGET)