Seben'de ‘Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Etiketi' alan çiftçilerin ürünlerine bu etiket yapıştırılacak. Çiftçiler bu ürünleri daha kolay pazarlayabilecek ve tüketici gönül rahatlığı ile bu ürünleri alacak.

Konuyla ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Seben ilçemizin susuz köyü Çatak mahallesi, Hoçaş ve Dedeler köylerindeki erken uyarı ve tahmin cihazları kullanılarak 30 üreticimiz ve 315 dekar alanda ‘Elmada Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi' çalışmaları kapsamında EKÜY uygulama defterleri dağıtılmaya başlandı.

Elma üretiminde en önemli hastalık Elma Karalekesi (Venturia ineaqualis), en önemli zararlı ise Elma İç Kurdu (Cydia pomonella)'dır. Bunların haricinde daha az görülmekle beraber mutlaka mücadele yapılması gereken külleme, pas, yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, yaprak büken, galeri güveleri ve kabuklu bitler gibi hastalık ve zararlılar da elma bahçelerinde sıklıkla zarar oluşturmaktadırlar. 2015 üretim sezonu süresince EKÜY programına alınan üreticilerimizin bahçeleri İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elamanlarınca ara ara kontrol edilerek ve erken uyarılardan alınan veriler ışığında tespit edilen hastalık ve zararlılarla önce biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemleri ile birlikte en son çare olarak kimyasal mücadele yaptırmak hedeflenmektedir.

Bu mücadelenin uygun zamanında uygun dozda, çevreye en az zararlı ilaçlarla ilaçlama yaptırarak, üreticilerimizin elma bahçelerinde yapmış olduğu tüm uygulamalar (gübreleme, çapalama, budama, sulama, ilaçlama vb.) kullanılan ilaçlar ve tarihleri dağıtılan Entegre Mücadele (EKÜY) uygulama defterlerine kayıt etmeleri sağlanarak hasat döneminde EKÜY programı uygulanan bahçelerden alınan elma numunelerinin kalıntı analizi yaptırılacaktır. Analiz sonucu temiz çıkan üreticilerimize bakanlığımızca gönderilen Entegre ve kontrollü Ürün Yönetimi Etiketi dağıtılarak, bu ürünleri çiftçilerimiz daha kolay pazarlayabilecek olup, kimyasal kalıntılardan arı olması nedeniyle daha güvenilir olan bu ürünleri tüketicilerimiz gönül rahatlığı ile tüketebilecektir.” Haber Merkezi