Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından hazırlanan Bolu İli Seben İlçesi Elma Üretimi Yenileme Projesi” kapsamında, yıllardır istenilen verimin alınamadığı elma üretimi tekrar eski günlerine dönecek.

Proje'nin hayata geçirilmesi için, Bolu Bağışçılar Vakfı, Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Seben Belediye Başkanlığı, AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı.

Bolu Valiliğinde düzenlenen protokol imza törenine, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü, Prof. Dr. Hayri Coşkun, Seben Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Kavak ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyon Müdürü İsa Eren'in katıldı.

Protokol kapsamında, Seben'de, 50 yılı aşkın bir süredir haklı bir şöhrete sahip elma yetiştiriciliği yeniden canlandırılmak isteniyor. Dünyada yatırım alanında yaşanan gelişmeleri takip etmekte geç kalan Sebenli üreticilerin ufkunu açmak adına geliştirilen proje kapsamında, Seben ilçesinin ekolojik koşullarında 10 bin metrekare alan içerisinde pazar değeri yüksek 11 adet farklı elma çeşitlerinden toplam bin 400 adet bodur ve yarı bodur anaçları dikindi. Bu fidanlar üzerinde üretimin ve kalitenin artmasına yönelik çeşit araştırması yapılacak.

“BİR ÜRÜN BİR İLÇEYİ DEĞİŞTİREBİLİR”

Törende konuşan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, her zaman Bolu'nun ekonomik ve sosyal yönde kalkınması için gayret gösterdiklerini söyledi. Bu kalkınmanın tel başına gösterilen gayretlerle mümkün olamayacağına dikkat çeken Zahteroğulları, Mutlaka ortaya bir takım projeler, gayretler koymak lazım. Bu gayretler bazen sadece kamunun imkanlarını kullanarak yada ekonomik imkanları olsa dahi yerel aktörlerin şehirde bu konularda öncü olmuş kişilerin desteği anlamlı hale getiriyor” dedi.

Zahteroğulları, ilçelerin her biriyle ilgili araştırmalar yaptıklarını anlatarak, Hangi sektörlere el atarsak göçü durdurabiliriz, ekonomik canlılık sağlayabiliriz diye araştırıyoruz. Sıkıntılı ilçelerimiz, çok göç veren ilçelerimiz ise Kıbrısçık ve Seben. Oralardaki ekonomik hayatı canlandırmak diğer yörelere göre elzem ve öncelikli hale geliyor. Oralarda turizm ve sanayi adına merkeze uzaklık nedeniyle daha zor. Ama bizim ilimizde tarım ve hayvancılığa diğer bölgelerden de daha müsait yer. Geleneksel tarım kültürü de var. O zaman tarımı canlandırıp katma değeri yükseltip emeğin daha çok değer ettiği alanlara, ürünlere yönlendirmek lazım” diye konuştu.

Bağışçılar Vakfı'nın ve Şerafettin Erbayram'ın Bolu'nun gelişmesi adına birçok alanda gayret gösterdiğine dikkat çeken Zahteroğulları şöyle konuştu: Benden önce başladıkları bir gayreti görünce mutlu oldum. Seben elması diye bildiğimiz bir meyvecilik var ama verimi daha yüksek ürünlerle değiştirmek gerekiyor. Örnek bahçe oluşturmuşlar. Bu bahçenin sahipliğini özel idare ve vilayet olarak destekleyeceğiz. Üniversitemiz araştırmalarını yapacak, bilimsel çalışmalarını takip edecek. Bu faaliyetlerin sonunda Seben ilçemizde adı olup, çok fazla ekonomik değer yaratmayan Seben elmasını ülkede aranan ve ilçeyi kalkındıran bir hale dönüştürmek. Bir ürün bir ilçeyi değiştirebilir.”

“İLÇEYE BİN 400 ADET ELMA FİDANI DİKTİK”

Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram'da, Seben'in çok için şirin bir ilçe olduğunu söyleyerek, Fakat Seben'in kalkınması için yeniden bir yapılanmaya girmesi gerekiyor. Biz Bağışçılar Vakfı olarak kırsal kesimin kalkınmasıyla ilgili projeler de üretiyoruz. Bunlardan bir tanesi Bolu-Seben-Kıbrıscık toprak tahlil analizleri ve haritası çıkartma projemizi bitirdik. Gerede Dörtdivan'a geçmek üzereyiz. Seben'de ağabeylerimiz Seben elması üretmeye başladılar. Türkiye'de çok ciddi çıkış yaptı. Fakat gün geldi dünyada bodur ağaçlar ortaya çıkınca Seben bu treni kaçırdı. Bazı imkansızlıklar nedeniyle de yapılamadı” dedi.

2 yıl önce Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Seben Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile birlikte Isparta Eğirdir Meyvecilik Enstitüsü'nü bir ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erbayram, Orada bize ‘Bugüne kadar gelenler ufak tefek sualler sorarlardı, siz bir proje istiyorsunuz' dediler ve bizi teknik yönden bilgilendirmeyi taahhüt ettiler. Enstitü bize 11 çeşit yeni elma kataloğu verdi. Bu katalog üzerine Seben'de yeni yapılan İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu binasını bitişiğinde 10 bin metrekare alanda her çeşitten 150'şer tane olmak üzere fidanları geçen yıl Aralık ayında diktik. Bunun bin küsur adedini Enstitü ücretsiz verdi” diye konuştu.

Erbayram, ilçeye bin 400 adet elma fidanı diktiklerini belirterek, Fidan dikmek kadar toprağın hazırlanması da gerekir. En önemlisi can suyu vermek. İtfaiye çağırarak yaptık. Yüzde 1 dahi olmayan bir zayiatla bugüne geldik. Biz buraya gelirken dahi bize işaret olarak ‘ben hazırım meyve vermek üzereyim' dedi şu anda bile geçen sene diktiğimiz fidanlarda meyveler var. 11 çeşit elmadan Seben'e uymayan varsa biz bunları diskalifiye edeceğiz” ifadesini kullandı.

Özel İdare'den Seben kaymakamlığını aktarılan 10 bin lira ile elma fidanları için gerekli olan damla sulama sistemini döşediklerini de sözlerine ekleyen Erbayram, bu sayede fidanları daha kolay meyve vermeye başladığını belirtti.

Erbayram, Seben Göletinden ilçeye su akıtılmaya başlanması ile birlikte 40-50 bin dönüm arazinin rahatlıkla sulanabileceğini söyleyerek, Bu sayede, bu alanlarda organik tarım çok rahat olacaktır. Çiftçimiz de buna müsait. Bu projenin ilimize örnek olmasını bekliyoruz. Burada bir netice aldığımızda Mudurnu buna ayak uydurabilir, Kıbrıscık ayak uydurabilir. Yeter ki verilerimiz uygun olsun. Üniversitemiz, merkezdeki Bahçe bitkileri bölümünü gelecek sene Seben'e taşımayı düşünüyorlar. Biz şuna söz veriyoruz. Seben'deki projenin parasal ya da manevi şekilde asla tıkanıklık yaşamasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“BU PROJEYE HER TÜRLÜ KATKI VERMEYE HAZIRIZ”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan ise, ilçelerin, beldelerin ve köylerin kalkınması için merkez belediyesi olarak tüm katkıyı verdiklerinin altını çizerek, Gerek fikri gerek imkanlarımız doğrultusunda destek veriyoruz. Şehrimizin toplam kalitesinin artması noktasında ilçelerimiz çok önemlidir. Seben belediyesi ve kaymakamlığı da bu iş için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Alet edevat, sulama ve diğer teçhizatlarla ilgili Seben belediyemizin imkanları yetmediği zaman bir telefon kadar yakınlarındayız. Bu projeye her türlü katkı vermeye hazırız” diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE OLARAK BİZ DE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun'da, üniversite olarak Bolu'nun tarımıyla ilgilenmek durumunda olduklarını belirterek, Ziraat ve Doğa Bilimleri Doğa Bilimleri Fakültesinin üniversite bünyesinde hayata geçtiğini bildirdi. Bu fakülte bünyesinde Bolu'nun potansiyelini dikkate alarak Türkiye'de ilk defa kanatlı yetiştiricilik bölümünü açtıklarını dile getiren Coşkun, Gelecek sene de bu bölüme öğrenci almaya başlayacağız. Tohum bilimi ve teknolojisi bölümü de açmayı düşünüyoruz. Bu da Türkiye'de ilk olacak. Bolu tohumda önemli bir şehir. Önümüzdeki yıl Bolu'nun tarımını tamamen ele alan bir sempozyum düzenleme planımız var” dedi.

Coşkun, Seben'in ikliminin mikroklima özelliği taşıdığına dikkat çekerek, Meyvecilik alanında atılan bu adımın karşılığını bulacağız inşallah. Üniversite olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuyla ilgili bölümü de Seben'e taşımayı istiyoruz. Yaklaşık 11 dönümlük bir araziyi üniversitemize kazandırdık. Bu arazilerde de benzer araştırmalar planlamalarımız devam ediyor. Yakın gelecekte Bolu tarımı kendisini hissettirir bir noktaya gelecektir” şeklinde konuştu.