Özel Fatma Hatun Hastanesi çalışanlarına El Hijyeni Farkındalık Günü” nedeniyle Başhemşire Semra Şenoğlu tarafından verilen eğitimde, hastanelerde hastalara mikrop bulaşmasının dünyanın dört bir yanında önemli bir sorun olduğunu belirtildi ve bu önlenebilir soruna karşı gerekli dikkatin gösterilmesi istendi.

Ellerimizi yıkayalım mikropları kovalayalım” diyen Özel Fatma Hatun Hastanesi Başhemşiresi Semra Şenoğlu, hastane olarak el hijyeni konusunda özellikle sağlık çalışanlarının bilgi ve farkındalık düzeyini artırmayı ve el hijyeni uyumunu istenen düzeye getirmeyi, dolayısı ile hasta güvenliğini tehdit eden hastane enfeksiyonlarını engellemeyi amaçladıklarını belirtti.

Bu amaçla eğitim kapsamında hastalara dokunmadan önce, temizleme ve steril işlemler yapmadan önce, hastaların vücüt sıvıları ile temas halinde, hastaları muayene ettikten ve eşyalarına dokunduktan sonra sağlık çalışanlarından ve hasta yakınlarından ellerini yıkamaları istendi.

Doktorların ve hasta yakınlarının hastalara ve eşyalarına dokunduktan sonra ellerini dezenfekte edecek şekilde yıkamaları halinde bir çok hastalığın milyonlarca insana bulaşmasının önlenebileceğini söyleyen Şenoğlu, El Hijyeni Farkındalık Günü nedeni ile hemşirelerimize daha önce sık sık verdiğimiz eğitimleri tazeledik. Tüm hastane personelinin katılımı ile bu olayı gerçekleştirdik. Arkadaşlarımıza, hatta en son işe başlayan hemşirelerimize sorduk el yıkamanın nasıl yapılması gerektiğini. Benim için önemli olan yeni başlayanların öğrenip öğrenmedikleri önemli. Hemşirelerimin hepsi de el yıkama tekniğinin nasıl olduğunu sorunsuz bir şekilde anlattılar” şeklinde konuştu.

El Hijyeni Farkındalık Günü nedeni ile verdiğimiz eğitimde özellikle el yıkamanın önemi üzerinde durduğunu ifade eden Şenoğlu, Herkes evinde bile çok titiz biz hastanedeyiz çok daha titiz olmamız gerekiyor. Hastadan hastaya bulaşı olmaması lazım. Hastada ki bulaşıyı evimize, sevdiklerimize götürmemek için yapacağımız en maliyetsiz en basit işlem el yıkamak. Ellerimizi yıkayalım mikropları kovalayalım diyoruz” dedi.

Her yıl yüz milyonlarca hastanın hastane enfeksiyonlarına yakalandığını, bunların başında da idrar yolu ve kan dolaşımı rahatsızlıklarının geldiğini belirten Şenoğlu, söz konusu hastalıkların yarıdan fazlasının sağlık çalışanlarının ve hasta yakınlarının ellerini doğru şekilde yıkamaları halinde önlenebileceğini söyledi.