Mudurnu İlçesi'ne giden Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği tarafından hayata geçirilen Eko-Müze projesinin uygulandığı Hüsamettindere Köyü'ne giderek incelemelerde bulundu ve proje hakkında bilgiler aldı.

Vali Zahteroğulları'nın Hüsamettindere Köyü ziyaretine Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, İl Genel Meclis üyeleri ve Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği yetkilileri katıldı.

Vali Zahteroğulları ve beraberindeki heyet ilk olarak etnografya müzesi yapılmak amacıyla restore edilen eve giderek proje hakkında Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Emin İnanduğçar ile Dernek Başkan Yardımcısı Şükran Şipka'dan bilgiler aldılar.

Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği tarafından hayata geçirilen Eko-Müze projesi hakkında bilgiler aktaran Dernek Başkanı Emin İnanduğçar, Mudurnu'ya bağlı Hüsamettindere Köyü'nde, bugüne kadar 30'a yakın ev aldık. Aldığımız evleri tamamen doğal olarak restore ettiriyoruz. Bu evi de etnoğrafya müzesi olarak düzenlemek amacıyla restore ettik. Daha sonra sırasıyla geleneksel çamaşırhaneyi ıslah ederek kültürel değerlerimizi canlı tutmanın yanı sıra, kullanılmayan samanlık gibi mekanlarda da spor alanları oluşturarak yeni kullanımlara kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şükran Şipka ise Projemize göre evler otantik değerlere sadık kalınarak onarılmaktadır. Bu köyümüzde ev alan ve eko-müzede yaşamak isteyen her hane için en önemli kriterdir, evlerin aslına uygun saklanması bu projenin temel taşlarından birini teşkil etmektedir. Yine köy içerisinde bulunan kullanım dışı yapılar da imkanlar ölçüsünde aslına uygun onarılacaktır. Bunun ardından köyde yaşayan herkesin, bilinç ve gelir seviyelerinin arttırılmasını hedefliyoruz. Amacımız kültürel ve doğal değerleri yaşatmak ve korumak, köy hayatının ve geleneklerinin sürmesini sağlamak, yıkılmak üzere olan geleneksel "Anadolu Türk Köy Evleri"ni korumak, onarmak ve kullanıma açmak ve doğal ve kültürel varlıkların tahribine yönelik sorunlara çözüm üretmek” dedi.

Dernek yetkililerinden proje hakkında bilgiler alarak bu projeyi çok önemsediğini ifade eden Vali Zahteroğulları, Tamamen doğallığını bozmadan bir bütün olarak köyü proje altına alalım. Evlerin görünümünden yollarına tamamen doğal malzemelerle yapalım. Bu projeyi Atalarımızın, dedelerimizin yaşama şart ve koşullarını yeni nesillere aktarılması ve bilinçlendirilmesi açısından önemsiyorum. Sizlere çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

Daha sonra Vali Zahteroğulları ve beraberindekiler Hüsamettindere Köy Konağı'na giderek Köy Muhtarı Metin Gökdemir ve köylülerle bir araya geldiler. Köy halkı ile sohbet eden Vali Zahteroğulları burada da vatandaşların istek ve taleplerini dinledi, notlar aldırdı.