Bolu Valiliği, Hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden birisi olan motorlu taşıt kaynaklı egzoz gazı emisyonları, özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı kent merkezlerinde önemli bir çevresel problem oluşturmaktadır. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; 4 Temmuz 2011 tarih ve 27984 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9. maddesi (h) bendi gereğince Motorlu kara taşıtları egzoz emisyonlarının belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek, izlemek ve denetlemek görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmiştir.

Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmek ve motorlu araçlarda kullanılacak benzin ve motorin türlerinin teknik özellikleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” 30 Kasım 2013 tarih ve 28837 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çevre Kanununun Ek 4'üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarını 8. maddede (EK-1) belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.

Taşıt sahibi, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını, taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucunu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorundadır.

Motorlu Taşıt Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Pul Bedeli, 2015 yılı için KDV dâhil 40 TL (Kırk Türk Lirası), Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı bedeli ise KDV dâhil 7 TL (Yedi Türk Lirası) olarak belirlenmiştir. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” çerçevesinde ilimizde egzoz gazı emisyon ölçüm yetkisi 12 adet sabit ve 1 adet mobil olmak üzere toplam 13 (onüç) adet istasyona verilmiştir.

Sabit İstasyonlar:

-Çarıkçı Trans Ulus. Nak. Tur. Yedek Parça İmal, ve Tic. Ltd. Şti.

Aşağısoku Mah. E-5 Karayolu Cad. No:73 BOLU

-Çarıkçı Trans Ulus. Nak. Tur. Yedek Parça İmal, ve Tic. Ltd. Şti.

Gerede-Karabük Yolu Üzeri 13.Km Gerede/BOLU

-Bolu As Otomotiv Tur. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti

Sanayi Sitesi Mert Sokak No:2 BOLU

-Özak Otomotiv Nak. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti.

Emek Sanayi Sitesi C Blok No: 1-5-6 BOLU

-Gümüş Otomotiv Tic. ve San. Ltd. Şti

Sanayi Sitesi 3. BlokNo:3 BOLU

-Bolu Taşıt Muayene İstasyonları İşletim Tic. A.Ş.

Yeni Akçakavak Köyü Mevkii D-100 Karayolu Üzeri No:93 BOLU

-Bolu-Gerede Taşıt Muayene İstasyonları İşletim Tic. A.Ş.

Yunuslar Köyü Mevkii Gerede-Karabük Yolu 13. Km. No:34 Gerede/BOLU

-Görür Otomotiv Nak. Petr. Ürün. Mobilya Müt. İnş. Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

D-100 Karayolu Üzeri Karacaağaç Köyü Mevkii BOLU

-Okan Tur Nakliyat İnş. Tur. Otom. Tic. San. Ltd. Şti.

Aşağısoku Mah. D-100 Karayolu Cad. No: 205/1 BOLU

-Arslan Otomotiv İnşaat Petrol Cihan Arslan ve Ortaklan

D-100 Karayolu Üzeri Karacaağaç Mevkii No:35 BOLU

- Albayraklar Otomotiv Lastik Petrol Tur. İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Albayraklar Çenter Sanayi Kavşağı Yıldırım Beyazıt Cad. No:2 BOLU

- Ergin Otomotiv Uluslararası Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti.

Aşağısoku Mah. D-100 Karayolu Cad. No:207/B Merkez/BOLU

Mobil İstasyon:

-Bolu Taşıt Muayene İstasyonları İşletim Tic. A.Ş.

Yeni Akçakavak Köyü Mevkii D-100 Karayolu Üzeri No:93 BOLU

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırma periyotları: Taşıtlar, Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen kategoriler esas alınmak kaydıyla cinslerine, kullanım amaç ve şekillerine uygun olarak aşağıda belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur:

a)Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir.

b)Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir.

Bu doğrultuda, motorlu taşıt sahiplerinin egzoz gazı emisyon ölçümlerini süresi içerisinde yaptırmaları, egzoz gazı emisyon ölçüm süresi geçmiş motorlu taşıtların ise en kısa sürede yetkili egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarında gerekli ölçümleri yaptırarak egzoz emisyon ölçüm pulu almaları gerekmektedir.

2015 yılı boyunca İlimiz genelinde motorlu taşıtların egzoz gazı emisyonlarının ilgili yönetmelikte belirlenen sınırlar içerisinde olup olmadığı ve belirlenen periyotlar içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırıp yaptırmadığı hususlarında denetimler gerçekleştirilecektir. Yapılacak denetimlerde, ölçüm yapılması gereken periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahiplerine 963 TL, yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu kara taşıt sahiplerine ise 1932 TL idari para cezası uygulanacaktır.” Haber Merkezi