Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, EEG hakkında bilgi verdi. Dr. Tunç, elektronik cihazlarla yapılan beyin ve vücut fonksiyonlarıyla ilgili çekimlerin herhangi bir radyasyon etkisinin olmadığını söyledi.

Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin kağıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılmasıdır" dedi.

Dr. Tunç, EEG (Elektro Ensefalo Grafi) beynin normal elektro fizyolojik faaliyeti başta olmak üzere başlıca Epilepsi (Sara Hastalığında) da doktorlara tanıda yardımcı olan bir tetkiktir. EEG tüm yaş gruplarında ve hamilelerde çekilebilir. Radyasyon içermemektedir. Hatta bazı vakalarda beyin ölümünün gözlenebilmesi de EEG çekilmesi ile ispatlanabilmektedir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve manyetik rezanans (MR) gibi, EEG'ye oranla daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektro fizyolojik faaliyeti konusunda bilgi vermezler. EEG'yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli konusunda bilgi edinilir. EEG hasta uyanık durumda iken, uykulu durumda (doğal uyku veya ilaçlı uyku) video EEG yöntemi ile çekilebilir. Küçük çocuklarda ağlamaya bağlı morarma nöbetleri ve saniyeler süren dalgınlık nöbetleri de, Epilepsinin belirtileri olduğundan EEG çekimi ihmal edilmemelidir. EEG, özellikle Epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesi ve tedavinin planlanması konusunda bize yol gösteren ve kişiye hiçbir zarar vermeyen bir tanı yöntemidir” dedi. Haber Merkezi