Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Serbest Muhasebeci ve Mali Müşvavirler Odası (SMMO) ile geçtiğimiz günlerde protokol imzalayan Türkkep, Bolu Köroğlu Otel'de geniş katılımlı bir seminer verdi. Bolu'daki Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin katıldığı toplantıda, Türkep Bölge Müdürü Zehra Kuş, TÜRKKEP'in hizmetleri hakkında bilgi verdi.

ürkkep'in Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcı olarak yetkilendirilen bir güven kurumu olduğunu belirten Zehra Kuş, Türkiye'nin hemen her noktasında hizmet vermeye başladıklarını belirterek Bolu'da da Türkkep Başvuru Merkezi'ni faaliyete geçirdiklerini belirterek genel olarak hizmet alanlarını şöyle açıkladı;

KEP Hayatı Kolaylaştırır!

E-posta sisteminde, gönderici ve alıcının gerçekten o kişiler olup olmadığı, gönderilerin teslim edildiği zamanın kesin olarak tespit edilemediği ve içeriklerin yoldayken değişmediği garanti edilememektedir. Bu sebeple bazı gündelik veya profesyonel işler için hazırlanan yasal geçerli belgeler, ya iadeli taahhütlü posta ile ya da kişinin kendisi tarafından iletilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldıran KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ile e-posta hizmeti, yasal geçerli, güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmaya başlandı.

E-Defter'le yılda 500 milyon lira cepte kalacak

1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak elektronik defter tutma zorunluluğu ile ülke ekonomisinde yılda 500 milyon TL tasarruf sağlanacak 421 sıra no'lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile E-Fatura mükellefi olan 19.380 firmaya E-Defter tutma ve E-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi. Şirketlere operasyonel süreçlerinde önemli kolaylıklar sunacak olan E-Defter uygulaması, aynı zamanda önemli maliyet tasarrufu sağlayacak. Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için de önemli bir adım olan E-Defter ile şirketler kâğıt tasarrufu yaparak, iş süreçlerini doğa dostu bir şekilde gerçekleştirebilecek.

E-Fatura Hizmet Sağlayıcısı (Özel Entegratör) Güvenilirliği Nasıl Sağlanmaktadır?

Hizmet sağlayıcı kurumlar, yasal düzenlemeler ve standartlara uyumlu teknik altyapılara, yeterli uzman kadrolara, iş süreçlerine ve güvenlik tedbirlerine sahip olabildikleri için yetkilendirilen ve sürekli denetlenen güven kurumlarıdır. Güvenilir kurum olarak yetkilendirilmiş olmalarının yanında, düzenleyici ve denetleyici otoriteler ve sertifikasyon denetçileri tarafından sürekli denetlenmektedir.

E-Fatura Hizmet Sağlayıcısı (özel entegratör) olarak ülkemizde yetki alan kurumlar, GİB tarafından yayımlanan mevzuata göre başvuran ve yeterlilikleri görüldüğünde özel entegratör izni verilen kurumlardır. E-Fatura uygulamasından ülkemizde 3 yöntemle yararlanılabilmektedir. Küçük ölçekli (aylık 500 adet faturayı aşmayan) faturalama ihtiyacı düşük olan mükelleflerin kullanımı için GİB Portal yöntemi ile e-Faturaya geçiş mümkün olabilmektedir. Kendi bilişim sistemleri altyapısı yeterli olan ve bu sistemleri 7/24 ayakta tutup yönetebilecek sayıda ve uzmanlıkta bilişimci insan kaynağı istihdam edebilen büyük mükelleflerin tercih edebileceği GİB ile Doğrudan Entegrasyon” yöntemi bulunmaktadır. Üçüncü ve her mükellefin kullanabileceği yöntem, GİB tarafından yetkilendirilmiş E-Fatura Hizmet Sağlayıcısı Özel Entegratörler Aracılığı ile uygulamadan yararlanma yöntemidir. Bu üç yoldan hangisiyle e-Faturadan yararlanacağının seçimi mevzuatta da belirtildiği üzere tamamen mükelleflerin kendi isteklerine bırakılmış bulunmaktadır.

E-Tebligat 400 Milyon Lira Tasarruf Ettirecek

Kayıtlı Elektronik Posta sisteminin hayata geçmesiyle gündeme gelen e-Tebligat ile yıllık 400 milyon TL tasarruf öngörülüyor. Uygulamayla 40 bin ağaç kesilmekten kurtulacak. Türkiye'de UYAP sistemi üzerinden, 7.5 milyonu tüzel ve 25 milyonu gerçek kişilere olmak üzere yılda ortalama 32.5 milyon adet tebligat gönderimi gerçekleştiriliyor. Tebligat başına ödenen para ise 14 lira. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), sistemi üzerinden yapılan e-Tebligat, 14 TL olan tebligat gönderim birim maliyetini bir anda 1 TL'ye kadar düşürebiliyor. Böylelikle e-Tebligat ile sağlanacak toplam yıllık tasarruf 400 milyon TL'ye varıyor. Ayrıca günler ve çoğu kez haftaları bulan tebligat süreleri saniyelere düşecek. Fiziki tebligatın hazırlanması, gönderilmesi ve her iki taraftaki arşiv dahil işlemlerin ortalama 10 saat sürdüğü göz önünde bulundurulduğunda e-Tebligat'ın her yıl 167.000 yıl/adam lojistik işgücü tasarrufu sağlayacağı öngörülüyor. Çevreci özelliği ile de dikkat çeken e-Tebligat yılda ortalama 40 bin ağacı kesilmekten kurtaracak.

YARGI SÜRECİ HIZLANACAK

E-Fatura, e-İmza ve e-Arşiv sağlayıcısı olan TÜRKKEP'in Bölge Müdürü Zehra Kuş; resmi, hukuki ve ticari yazışmaların ve e-belge paylaşımlarının yasal geçerli ve güvenli şekilde zamandan ve mekandan bağımsız olarak her an ve her yerden yapılabilmesini sağladığı için KEP sisteminin iş hayatına önemli avantajlar sağladığının altını çizdi. KEP üzerinden iş hayatındaki birçok belgenin kolay, hızlı, düşük maliyetle gönderilip alınabildiğine değinen Kuş, Garantili, kesin teslim imkanı sunan KEP sistemi sayesinde e-Tebligat uygulaması da yargı sürecini hızlandırarak davaların daha kısa sürmesine ve hak kayıplarının önemli oranda azalmasına katkı sağlayacak” dedi. Tebligat çıkaran merciiler için ve çok fazla sayıda tebligat alan kurumlar için kağıt, postalama, işçilik, saklama gibi maliyetlerde de yüksek oranda tasarruf edilecektir” diyen Kuş, KEP sisteminin kurumlar ve bireyler tarafından zorunluluk olarak görülüp çekinilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Haber Merkezi