Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilecek olan Marka Şehir Bolu Uluslararası Köroğlu Festivali öncesi Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu basın toplantısı düzenledi. Davarcıoğlu; Festivalin amacı Türk dünyası ile beraber, bilimsel gerçeklikler ışığında, dünyaya, barış ve yiğitlik mesajı vermektir” dedi.

Bolu, bu yıl 2'ncisi düzenlenecek Marka Şehir Bolu Uluslararası Köroğlu Festivaline hazır. 26 Eylül Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek olan Marka Şehir Bolu ve İkinci Uluslararası Köroğlu Festivali, bir çok etkinlik, sempozyum ve konsere ev sahipliği yapacak. Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu festival öncesi Bobes GYM Cafe & Bistro'da basın mensuplarına festivalle ilgili bilgi verdi.

Festivalin basın açıklaması özetle şöyle: Davarcıoğlu; Festivalimizin ikincisi yarın başlayacak. Bolu'da Köroğlu simgesi altında tüm Türk Cumhuriyetlerinin katılımı ile dev bir buluşma yaşanacak. Üç gün sürecek festivalimizin dolu dolu geçmesi ve hem Bolu'nun hem de Köroğlu'nun tanıtımına katkıda bulunması için başta Sayın Başkanımız Alaaddin Yılmaz olmak üzere tüm belediye olarak çok emek sarf ettik.”

“Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu”

“Bizim için önemli olan sıradan bir festival yapmak değil, dünyanın konuştuğu bir festival yapmak… Biliyoruz ki, Bolumuzun da Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu'nun da dünyaca tanıtımına bu tür etkinlikler çok fayda sağlayacak. Bu yüzden tüm çalışmalarımızda bütüncül davranıyoruz. Bolu'nun turizm ve spor kenti hedefimize hızlı adımlarla yürürken, değerlerimizi atlamadan, tüm potansiyelimizi harekete geçirmek için hareket ediyoruz.”

“Hedefimiz dünyaya, barış ve yiğitlik mesajı vermektir”

“Bolumuz, Sayın Başkanımızın dediği gibi sadece bizim için değil, yeryüzünün de bir hazinesi ve cenneti… Bu hazinenin bilgi ile desteklenen çalışmalarla, bilinirliğini artırmak, inanıyoruz ki; hem kültürümüze hem turizm hedeflerimize hem de bu değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasına hizmet edecek. Bu nedenlerle festivalimizi sadece ‘şenlik' bazında düşünmedik. İstedik ki, Türk dünyası ile beraber, bilimsel gerçeklikler ışığında, dünyaya, barış ve yiğitlik mesajı verelim.”

“Köroğlu gibi ortaklıklarımız, hepimiz için hem gurur kaynağıdır”

“Köroğlu tüm Türk dünyasının ortak değeri, ortak kahramanı, ortak destanı… Köroğlu öyle bir destan ki; Azerbaycan'dan Türkmenistan'a, Kırgızistan'dan Özbekistan'a, Kazakistan'a, Gürcistan'a Tacikistan'a, Bulgaristan'a kadar çok sayıda ülkede bir ortak dili oluşturuyor. Kimimiz Köroğlu deriz, kimimiz, Koroğlu, kimimiz, Guroğlu, kimimiz Göroğlu…Böyle büyük bir dünyanın ortaklıklarının çok fazla olması kadar normal bir şey olamaz ama Köroğlu gibi ortaklıklarımız, hepimiz için hem gurur kaynağıdır, hem de dayanışma kaynağı…”

“Türk dünyası ile yeniden bütünleşmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşayacağız”

“Hem kılıç vuran bir kahraman, hem de saz çalarak şiir koşan ince ruhlu bir aşığın birleşimidir Köroğlu! Hedefimiz bu büyük değerimizi dünya markası haline getirmek. Unesco'nun Türk Dünyası Dünya Belleği Unsurları Kayıtları listesinde yer alan Köroğlu'muzun bir kültür mirası olarak işlenmesini sağlamak için de Türk dünyası ile birlikte hareket ediyoruz. Amacımız, Köroğlu Festivali'ni hem Türkiye için hem de Türk dünyası için geleneksel hale getirmek ve çok uzun yıllar devam etmesini sağlamak. Köroğlu şemsiyesi altında bu festival kapsamında Türk dünyası ile yeniden bütünleşmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşayacağız. Aynı zamanda hem Bolu'nun hem Türk dünyasının değerlerini, hikâyelerini, sanatını, sporunu hatırlayacağız.”

“Türk Cumhuriyetlerinden 500'ün üzerinde bir katılım olacak”

“Bu yıl da Festivalimizi dolu dolu bir programla ve büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Türk Cumhuriyetlerinden 500'ün üzerinde bir katılım var. Türkiye'nin dört bir yöresinden 500 gencimiz Bolu'da olacak. Bu yıl festivale tüm Türkiye'den ve Bolu'dan çok büyük bir katılım olacağına inanıyoruz. Festival 26 Eylül Cuma günü öğlen açılış konuşmaları, festival ateşinin yakılması ve yürüyüş korteji ile başlayacak.Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan ve Kazakistan'ın halk oyunları gösterisinin yer alacağı ilk gün çok önemli bir sergi açılışı da yapacağız. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Bolu Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Renklerin Ahengi' isimli özel sergi, Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde açılacak.”

“Festivalin onur konuğu Türkan Şoray olacak”

“TÜRKSOY koleksiyonunda yer alan 2000'i aşkın tablodan seçilmiş 19 ülke ve 40 sanatçının yer aldığı sergide, Türk dünyasının özgün temalarını görebileceksiniz. Sinemamızın sultanı Türkan Şoray bu yıl festivalimizin onur konuğu. Türkan Hanımla keyifli bir söyleşimiz var.Birinci gün Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu gösterisi, İran Karadeli Göklen Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve yerel sanatçıların konserleri de yer alacak.26 Eylül Cumartesi günü ise Köroğlu'nun sevdası Nigar Hanım'ın adını taşıyacak Nigar Çeşmesi'nin temelini atacağı.Gençlerimiz Liselerarası Köroğlu Konulu Kompozisyon Yarışması ile Köroğlu'nu anlattılar. Bu yarışmada ödül kazananlarla, Üniversitelerarası Köroğlu konulu Makale Yarışması'nda ödül kazananlara ödüllerini vereceğiz.İkinci gün ayrıca Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu ve Azerin konserlerini, İzzet Baysal Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileri ve Bolu Kaşık Ekibi gösterileri izleyecek.”

“Gökhan Türkmen ile Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Bayram Bilge Tokel, şarkılarıyla festivale renk katacak”

“Festivalin son günü Köroğlu Yayınları Sergi açılışı ile başlayacak. Ankara Atlı Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü atlı gösterileri ve Türk Cumhuriyetleri'nden katılan ekiplerin halk oyunları gösterileri var. Köroğlu Destanı anlatımları ve aşık karşılaşmaları var. Yerel sanatçılarımızın konserleri var! Yine son gün, Türk dünyasının ve Türkiye'nin severek dinlediği iki büyük isim bizlerle olacak. Gökhan Türkmen ile Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Bayram Bilge Tokel, şarkılarıyla festivale renk katacak.”

“Bolu'yu Köroğlu ismi ile özdeşleşen bir marka şehir haline getireceğiz”

“Festivalimizin son gününde Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı şehrimizi ve Festivali onurlandıracak. Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından düzenlenecek, uluslararası sempozyumumuz ise festival boyunca devam edecek. İtalya, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran'dan akademisyen, fikir ve sanat insanlarının bir araya geleceği sempozyumda, Köroğlu kültürü, Bolu'nun turizm hedefi, şehircilik ve yatırım planları tartışılacak.Geçtiğimiz yıl Bolu'da yaşayan herkes Köroğlu Festivali ile bütünleşmişti. Bu yıl bu coşkunun daha da artacağına yürekten inanıyoruz. Bolumuzun destanın yayıldığı çok geniş coğrafyanın merkezi olmasını arzu ediyoruz… Bunun için şehrin kültür, ticaret ve sanat ayağının merkezine Köroğlu'nun yerleştirilmesini sağlayacağız. Ve Bolu'yu Köroğlu ismi ile özdeşleşen bir marka şehir haline getireceğiz” dedi. Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu açıklamasının sonunda festival sürecinde katkı sağlayan, kurum ve işletmelere teşekkür etti. Davarcıoğlu; Bolu Valiliği, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Bolu Esnaf Odaları Birliği'ne, Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Sedder Aslan'a, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TÜRKSOY ve tüm sivil toplum kuruluşlarına, Abant Beton, Esas Holding yetkililerinden Mustafa beye, Narven, Ak Piliç, Bolca Hindi, Erpiliç, CP Piliç ve Beypiliç'e, Gazelle Otel, Termal Otel, Büyük Abant Otel, Koru Otel, Kaşmir Otel, Köroğlu Otel, Ortaklar Otel, Yurdaer Otel, Küçük Kaplıca Otel, Eratay Otel, Soylu Otel, Eskop Otel, Remay Otel, Panaroma Otel, Gaye Otel, Rahmi Otel, Turizm Otelcilik Lisesi Uygulama Oteli ve Öğretmenevi'ne A-2 reklam ve tanıtıma teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.