Bolu İli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlandı. Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nden bir önceki gün olan 15 Ekim, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan edildiği ifade edildi.

Bolu İli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından şu bilgilere yer verildi; Böyle bir günün ilan edilmesinin pratik yararı, çoğunluğu çiftçi ve küçük girişimci olan kırsal kadınların sahip oldukları birden fazla rolün tanınması ve desteklenmesini sağlamaktır. Kadınların en önemli özellikleri, kırsal ekonomilerin, ailenin ve özellikle gıda üretimi ve güvenliğinde anahtar role sahip olmalarıdır.

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nün amacı kırsal kadınlar ve onların ilgili oldukları kurumlar açısından kısaca şu şekilde özetlenebilir: Kırsal kadınların mevcut statüsünü yükseltmek, Devlet ve kamunun dikkatini, kadınların hayati fakat yeterince tanınmayan rollerine çekmek, Kadınların desteklenmeleri için çalışmalar yapmak (bu çalışmalar kırsal ve çiftçi kadınlar tarafından yapıldığı takdirde günün önemi/etkisi de artacaktır. Çiftçi kadınların gerek üretim, gerekse ailenin beslenmesinde üstlendikleri sorumlulukları dikkate aldığımızda Kırsal kesimde kadınların rollerinin çokluğu ve çeşitliliği çalışma koşullarını zorlaştırmaktadır. Tarım politikaları küçük çiftçilerden çok büyük işletmelere yer verme eğilimindedir. Oysa küçük çiftçiler kırsal alanda kadın emeği ile ayakta durmaktadır. Kırsal kesimdeki kadınlar olmadan kırsal toplumun da varlığını sürdüremeyeceği düşünülürse, tarımda amaçlanan sürdürülebilirlik için kadınların önemi daha çok anlaşılmaktadır.

Tarımsal Nüfus Gençleşiyor

Çiftçi kadınlarımızın Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutlayan İl Müdürü İsmail TAŞ yaptığı konuşmada; Kırsal kesimde yaşayan ve ziraat ile uğraşan genç çiftçilere mesleki eğitim verilmesi amacıyla "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında İşkur İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa İlimizde 2015 yılında il merkezi ve ilçelerimizde 22 eğitim planlanarak tamamlanmış ve eğitimlere sizlerin de için de bulunduğu 444 kadın çiftçimiz katılmıştır.

Toplumun geleceğine yatırım yapmanın, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştirmenin yolu kadınların bilgi ve birikimlerini arttırmaktan geçmektedir. Bu bağlamda ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan kadınlarımızın eğitimine öncelik verdik. Kırsal alanda yaşayan kadınlarımız, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlenmektedir. Kadınların üretimde olduğu, elinin değdiği her noktada bereket vardır. Bu nedenle onları her alanda aktif olarak görmek istiyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne daha fazla katılmalarını ve kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitimlere katılan kadın çiftçilerimizin, edindikleri bilgi ve birikim ile il ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarına inanıyor ve sertifika almaya hak kazanmış siz kadın çiftçilerimizi tebrik ediyor, Dünya Çiftçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum” dedi. Eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize sertifikalarının verilmesinin ardından; kooperatifçilik konusunda şube Müdürü Hasan Şen tarafından bilgilendirme yapılarak, Bolu'nun tek kadın kooperatifi olan Çamyayla Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sema Kavas kooperatif çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kadın çiftçilerimize gül takdim edilmesinin ardından tören sona erdi. Haber Merkezi