‘Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası' ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bolu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Kent Meydanı'nda program düzenlendi.

Programa Bolu Vali Yardımcıları Ayhan Kartlı, Ömer Eru, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kent Meydanı'nda düzenlenen programda, şiirler okundu, koro eşliğinde müzik ziyafeti sunuldu ve ‘Çevre Eğitimi Projesi'ni en iyi uygulayan okullara ödülleri taktim edildi. En çok ödülü de Göynük'te bulunan okullar aldı.

Program da ilk konuşma Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Süleyman Kara tarafından yapıldı. Kara, Çevre bir kurum ya da kuruluşun değil bütün insanlığın sorumlu olduğu yaşam alanıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirliliğin önlenmesi tabiatın korunarak tahribatının engellenmesi, yeşil alanların korunması ve arttırılması ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Çevre eğitimi toplumda çevre bilincinin geliştirilmesi, çevreye duyarlı davranış değişikliklerinin kazandırılması ve sorunların çözümünde aktif olarak görev alama olarak tanımlanabilir. Çevre ile ilgili olarak tüm bireylerin hak ve görevleri bakımından çok önemli olan çevre bilincinin ve duyarlılığının geliştirilmesi için çevre eğitiminin ciddi olarak ele alınıp uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda okul öncesi ilkokul ve ortaokullarda yapılması planlanan çalışmalarla ilgili olarak Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Bağışçılar Vakfı, TEMA Vakfı Bolu Temsilciliği ve Bolu Çevre Derneği arasında bir protokol imzalanmış ve uygulanmaya konulmuştur. Proje Kasım Ayı'nda başlamış olup Dünya Çevre Günü Etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşecek ödül töreni ile sona erecektir” diye konuştu.

“GELECEĞİMİZ OLAN SİZLERİN ÇEVREYE DAHA DUYARLI OLMANIZI BEKLİYORUZ”

Kara'nın ardından konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz ise, Bolu Allah'ın özel olarak yarattığı doğa olarak bir çevreye sahip. O çevreyi korumak için de içerisinde yaşan insanlar olarak bizim çevreye duyarlı olmamız gerekiyor. Bu duyarlılık konusunda da Türkiye'de de Bolu'da da çok başarılı değiliz. Öncelikle bütün beklentimiz çocuklarımızdan gençlerimizden. Kullandığımız bütün eşya ne varsa fazlalık olarak çevreye dışarıya bırakmayacağız onları bir yerlerde toplayıp, onların doğru dürüst imha edilmesini sağlayacağız. Bunu Bolu Belediyesi ile beraber yapacaksınız. Bu konudaki eğitimi de öğretmenlerimiz bütün çevremizdeki insanlar en azından hayatta yaşadığımız bütün etkilerle beraber inşallah hep beraber çözmeye çalışacağız. Eğer yolda yürürken önünüzde bir çöp varsa, bir kirlilik varsa o bizi rahatsız etmeli. İnşallah öyle rahatsız olan bir toplumu sizler kuracaksınız. Geleceğimiz olan sizlerin çevreye daha duyarlı olmanızı bekliyoruz istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇEVREMİZİ KORUMA KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR HIZ KAZANMIŞTIR”

Son konuşmayı da Bolu Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı yaptı. Kartlı, Nihayetinde insanlık daha 100 yıl önce, hava bedava su bedava çevre bedava diye düşünürken gelinen noktada tüm dünya anlamıştır ki çevremizdeki doğal varlıklar ve yaşadığımız çevre sahipsiz olsa da kimsenin özgürce kullanabileceği ve zarar verebileceği değerle değildir. Kullanma ve koruma dengesi tüm dünyada artık insanlar tarafından kabul edilmekte ve bu konuda tüm dünya ülkeleri birlikte hareket ederek yaşadığımız tek dünyayı korumak gerektiğine inanmakta ve bunlarla ilgili çeşitli örgütler kurmuş, protokoller yapmış, anlaşmalar yapmıştır. En nihayetinde dünyada oluşan bu iklim ülkemizde de etkisini bulmuş, etkisini göstermiş ve çevremizi koruma konusundaki çalışmalar ve bunu halkımıza insanımıza anlatma ve bu konuda bir farkındalık oluşturma çabaları her geçen gün hız kazanmıştır” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının hemen ardından Melike Erdem çevre andını okudu. Devamında Behiye Baysal İlköğretim Okulu ve Atatürk İlkokulu öğrencileri tarafından halk oyunları gösterileri izleyenlerin beğenisine sunuldu. Etkinlikler öğrencileri şiir okunmasının ardından, ‘Çevre Eğitimi Projesi'ni en iyi uygulayan okullara ödüllerinin takdimiyle devam etti. En çok ödülün sahibi de Göynük'te bulunan okullar oldu. Dünya Çevre Günü etkinlikleri için düzenlenen program, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi'nde Behiye Baysal İlköğretim Okulu ve Atatürk İlkokulu tarafından ‘Türlerimizi Koruyalım' projesinin çalışmaları kapsamından hazırlanan sergi açılışı ile son buldu. Haber Merkezi