13 yıldır patates karantinası uygulanan Dörtdivan'da, bakanlığın izniyle kontrollü yemeklik patates ekimine başlanıyor. 12-13 Nisan tarihlerinde Abant'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker'in de katılımıyla gerçekleşen ve Bolu İlinin tarımdaki gelecek vizyonunun belirlendiği ‘Bolu İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'nda alınan kararlar uygulanmaya başlandı.
Dörtdivan'da 13 yıldan buyana Patates karantinası nedeniyle 3.600 dekarlık bir alanda patates ekimine izin verilmemekteydi. Birinci karantina süresi sonunda da zararlı etmeninin varlığı tespit edildiğinden, 2021 yılına kadar karantina tekrar uzatılmıştı.
Karantina alanlarının yeniden değerlendirilmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından alınan toprak numunelerinin Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde incelenmesi sonucu karantina etmenine rastlanmadığı gelen haberler arasında.
Ülkemizde tohumluk patates üretiminin ilk başladığı yer olarak bilinen Dörtdivan İlçemizde bölge çiftçimizin ana geçim kaynağını oluşturan patates, karantina nedeniyle uzun yıllardır ekilememekteydi. Ancak kurallarına uygun şekilde uygulanan sıkı karantina tedbirleri sayesinde, zararlının yayılması önlenmiş ve nihayet bölgemiz bu zararlıdan temizlenmiş durumda.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca karantina kaldırılarak kontrollü koşullarda yemeklik patates üretimine izin verildi.