Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı sertifikalı Aladağ, Bolu, Gerede ve Seben Orman İşletme Müdürlüklerinin Woodmark Firması tarafından evrak ve arazi üzerinde 2015 yılı ara denetlemesi 26-27-28 Ekim 2015 tarihleri arasında yapıldı.

Denetleme ekibi Oliviu LORGU (Baş Denetmen) ve Prof.Dr. Derya Eşen'inkatılımıyla 26 Ekim tarihinde Bolu Orman Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan açılış toplantısı ile başlayan ara denetleme programı, aynı gün dosyalar üzerinde incelemeleri içeren büro çalışmaları ile devam etti. 27 Ekim tarihinde de Bolu Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarında yapılan ormancılık faaliyetlerinin sertifikaya uygun yapılıp yapılmadığı ile ilgili arazi denetlemeleri gerçekleştirildi. Denetleme faaliyetlerinde, ormanda çalışanların; sertifikanın istediği kriterlerine (İş ve İşçi güvenliği, Çevreye duyarlılık, Değerli olan bitki ve yaban hayatı çeşitliliğine hassasiyet… vb.) uyularak çalışılıp çalışılmadığı hususları denetlendi.

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği bir takım eksikliklerin olduğu da tespit edildi. Üretim işinde çalışanların üzerinde kişisel koruyucu ekipmanların olduğu ancak ormanda tomruk sürütme işi yapan bir traktör operatörü üzerinde kişisel koruyucu ekipmanın olmaması ve yine bu traktörde koruyucu kabinin bulunmaması durumu görülmüş ve bu da ILO'nun belirlediği iş sağlığı ve güvenliği kriterlerine uymadığından eksiklik olarak karşımıza çıkmıştır. Çalışanlarımızdan az da olsa bu şekilde kendi can güvenliğini hiçe sayan çalışanlarımız ile yolumuzun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Ormanda kesim işlerinde çalışan halkımızın kendilerinin ve çevrelerinde çalışanların can güvenliği yönünden çalışırken uyulması gereken güvenlik kurallarına mutlaka uymaları ve kesim işleri için alınması gereken eğitimleri almadan ormanda çalışmamaları gerekmektedir. Ormana piknik vs. için giden tüm halkımızın ve ormanda çalışanlarımızın çevreye çöp atmamaları yönünde daha duyarlı olmaları ile gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve içilebilir sağlıklı su kaynakları bırakılacaktır. Aladağ, Bolu, Gerede ve Seben işletme Müdürlüklerinin, 2014 yılında ilk ve 2015 yılında ikinci sertifika ara denetlemesi gerçekleştirilmiş olup sertifikasyonun devamı için belirlenen kurallara uyulması yönünde büro ve arazi çalışmalarında emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederiz. 28 Ekim tarihinde de yapılan değerlendirme ve kapanış toplantısı ile denetleme çalışmaları sonlandırılmıştır. Haber Merkezi